You are here

Αναστασιάδης: Δεν γνώριζα για το bail-in

23/11/2017 06:31
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνει ότι δεν γνώριζε για το κούρεμα των καταθέσεων πριν μεταβεί στη συνεδρία του Eurogroup στις 15 Μαρτίου 2013.

Σε συνέντευξη του, στο ραδιόφωνο «Κανάλι 6» της Λεμεσού και απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να απαντήσει πότε ενημερώθηκε για το κούρεμα των καταθέσεων είπε ότι «ενημερώθηκα στις 15 Μαρτίου 2013 όταν μετέβηκα στη συνεδρία του Eurogroup, παρά το ότι το νομοσχέδιο ήταν έτοιμο από τον Ιανουάριο πριν την εκλογή μου στην προεδρία της Δημοκρατίας και επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.

«Ουδέν αναληθέστερο όταν μου λένε ότι γνώριζα προηγουμένως», επανέλαβε εμφαντικά.

Συνεχίζοντας είπε ότι παρέλαβε ένα κράτος υπό κατάρρευση λέγοντας ότι «τα ρευστά διαθέσιμα όταν παρέλαβα την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αρκούσαν μόνο για την πληρωμή 30 μόλις ημερών των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Νίκος Αναστασιάδης.

«Μέχρι τον Ιούλιο θα έπρεπε να πληρώσουμε €3,3 δισ. σε τόκους και δόσεις, τα λεγόμενα τοκοχρεολύσια, για τα δάνεια που είχαμε μέχρι τότε από διεθνείς οίκους ή διεθνείς τράπεζες, συν €1,5 δισ. για να σταθεί στα πόδια του ο συνεργατισμός ενώ ήμασταν εκτός αγορών από το Μάιο του 2011 με απαγορευτικό επιτόκιο 16%», ήταν η απάντηση του γιατί αποδέχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων.

Ακολούθως είπε «να έρθουμε τώρα στην πρώτη απόφαση του Eurogroup που απέρριψε η βουλή και η οποία αφορούσε την επιβάρυνση με εφάπαξ φορολογία 6,75% στις καταθέσεις κάτω των €100 χιλ. εξαιρουμένων των €20 χιλ., δηλαδή φορολόγηση των €80 χιλ. που αντιστοιχούσαν με τους τόκους 18 μηνών και όσον αφορά εκείνους που οι καταθέσεις τους υπερέβαιναν τις €100 χιλ. 9,9% επιβάρυνση που αντιστοιχούσε με τους τόκους 24 μηνών.

Δυστυχώς η βουλή παρά τις προσπάθειες μου και τις εξηγήσεις που έδωσα απέρριψαν την πρώτη απόφαση με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη δεύτερη και χειρότερη απόφαση για κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το έργο της κυβέρνησης είπε ότι «ας γίνει μια σύγκριση με το τι παραλάβαμε το 2013 και που βρισκόμαστε σήμερα».

Υπεραμυνόμενος του κυβερνητικού έργου έθεσε μια σειρά ερωτημάτων όπως «αν υπήρχε ποτέ ο θεσμός του ΕΕΕ, πόσες δεκαετίες υποσχόμαστε να κάνουμε ΓεΣΥ και πότε έγινε αυτό κατορθωτό, πόσες δεκαετίες υποσχόμασταν ότι θα μειωνότανε η στρατιωτική θητεία σε 14 μήνες, ποια ήταν η οικονομική κατάσταση τότε και ποια σήμερα. Ποιο ήταν το ποσοστό των ανέργων τότε και ποιο είναι σήμερα, ποιο ήταν το κύρος του κράτους τότε και ποιο σήμερα, πως η πολύ-επίπεδη εξωτερική πολιτική έχει αναβαθμίσει το κράτος. Έχουμε προχωρήσει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς με την εμπλοκή μεγάλων χωρών με αποτέλεσμα να μπορούμε να προχωρήσουμε σε έρευνες και να υλοποιήσουμε τους ενεργειακούς σχεδιασμός μας», σημείωσε.

Παραλάβαμε μια οικονομία που ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας επανέλαβε και πρόσθεσε ότι έγιναν όλα αυτά και άλλα χωρίς την αύξηση φόρων απεναντίας την κατάργηση φόρων όπως τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τη μείωση του ΦΠΑ και άλλες φορολογίες.

Της Ηρώς Ευθυμίου