You are here

Ανοίγματα προς ΑΚΕΛ για να τηρήσει αποχή

18/12/2020 14:21

Θετικό πρόσημο φαίνεται να είχαν οι πρώτες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου του ΔΗΣΥ με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού αντίστοιχα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίτευξη συγκλίσεων προς έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης προσήλθαν στις συναντήσεις καταθέτοντας προτάσεις και πολιτικές που θα ήθελαν να υιοθετηθούν ή να ενταχθούν στον προϋπολογισμό.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική φιλοσοφία σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να μπει ο τόπος σε περιπέτειες» και εξέφρασε την ετοιμότητα να συζητήσει ωφέλιμες για τον κόσμο και τη χώρα πολιτικές.

Ο κ. Κυπριανού μετέφερε στον κ. Νεοφύτου βασικές αρχές που το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό. Αυτές όπως είπε, αφορούν εργαζόμενους, ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.

Υπέδειξε ότι υπάρχει η δυνατότητα η κυβέρνηση να κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα, να έχει δηλαδή ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τα κόμματα και ανταποκριθεί στη βάση της φιλοσοφίας της, σε προτάσεις που θα καταστήσουν εφικτή την έγκριση του προϋπολογισμού. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για την διαμόρφωση ευρείας συναίνεσης και δήλωσε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ για συνάντηση με τον ΠτΔ εάν κληθεί, όπως είπε. Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο τήρησης αποχής σε μια νέα ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τον Άντρο Κυπριανού εκφράζοντας ικανοποίηση που «ο ηγέτης της αντιπολίτευσης λέει ότι έχουμε υποχρέωση να αποφύγουμε περιπέτειες για τον τόπο μας». «Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχουν φωνές λογικές παρά τις διαφορετικές απόψεις», υποστήριξε.

Τη συνάντηση των επικεφαλής ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, σχολίασε και ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ανέφερε ότι η συνάντηση είναι ένδειξη πολιτικού πολιτισμού που μειώνει το τοξικό κλίμα. Σημείωσε ότι ζυμώσεις με τα κόμματα έχει επιδιώξει και ο ίδιος και πως μέχρι σήμερα βρίσκεται σε επαφή με στελέχη του κόμματος ώστε να εξεταστούν εισηγήσεις.

«Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε διαφορετικές φιλοσοφίες», είπε και σημείωσε πως το Υπουργείο θα συνεχίσει να έχει επαφή με το ΑΚΕΛ και με άλλα κόμματα για την επίτευξη συναινέσεων. Τόνισε ωστόσο ότι ενδεχομένως να είναι πιο εύκολο για άλλα κόμματα, αυτή η συναίνεση να μεταφραστεί σε στήριξη του προϋπολογισμού.

Με δέσμη προτάσεων ο Σιζόπουλος

Στο άλλο μέτωπο συνάντησης Αναστασιάδη - Σιζόπουλου, τέθηκαν επίσης επί τάπητος οι προτάσεις του κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι κατέθεσε στον Πρόεδρο δέσμη προτάσεων στις οποίες κατέληξε σήμερα η πολιτική γραμματεία του κόμματος.

Τις επόμενες μέρες, όπως είπε, θα εξεταστεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς, ποιες από αυτές μπορούν να υλοποιηθούν.

Οι περισσότερες προτάσεις της ΕΔΕΚ αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, θέματα θεσμικού χαρακτήρα, μέτρα προστασίας των πολιτών από τις εκποιήσεις, αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΓεΣΥ και διόρθωση στρεβλώσεων της νομοθεσίας, καθώς επίσης, προτάσεις κοινωνικής και οικονομικής στήριξης σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την πανδημία και την οικονομική κρίση.

Στόχος, είπε, δεν είναι να φέρουμε οικονομικό κόστος στον προϋπολογισμό και να τον αποσταθεροποιήσουμε. Από την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε, η ΕΔΕΚ θα έχει σειρά επαφών με τους υπουργούς για να διαπιστωθούν οι προθέσεις και οι δυνατότητες υιοθέτησης των προτάσεων. Τόνισε όμως, ότι δεν θα είναι αρκετές οι προφορικές διαβεβαιώσεις και ότι θα πρέπει να υπάρξει εγγύηση υιοθέτησης προτάσεων.

Μ.Χ.