You are here

Αντιδράσεις κομμάτων, ζητούν απόδοση ποινικών κι άλλων ευθυνών

29/12/2020 15:02

«Είναι πέρα από ξεκάθαρο πως το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου δεν ανταποκρίνεται στους όρους εντολής της και περιέχει τεράστια κενά. Η έρευνα της είναι ελλιπής και αναποτελεσματική», είναι η πρώτη αντίδραση του ΔΗΚΟ που υποστηρίζει πως, «ο μόνος δρόμος για έλεγχο όλων των φακέλων είναι η παράδοση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία διαθέτει το προσωπικό και την τεχνογνωσία για να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της».

Το ΔΗΚΟ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

1 «Αντί η Επιτροπή να εξετάσει 2.500 φακέλους, όπως προέβλεπαν οι όροι εντολής της, εξέτασε μόνο 12, δηλαδή ποσοστό 0,5%.

Το 99,5% των φακέλων δεν έχει εξεταστεί.

2. Μέχρι το Δεκέμβρη του 2018 το Γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι είχε κάνει 41 πολιτογραφήσεις. Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει ελέγξει καμία από αυτές.

3. Σε συνέντευξη του, τον Οκτώβριο του 2020. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι ο γαμπρός του μετέχει στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μέσω εταιρείας που ασχολείται με οικιστικά ακίνητα.

Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης στην οποία είχε συμμετοχή η εταιρεία αυτή.

4. H Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης από τα γραφεία που σχετίζονται με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

5. Σε μία περίπτωση που αφορά τον πρώην Υπουργό Μεταφορών καταγράφεται στο Πόρισμα ότι ο ίδιος ο Υπουργός συμμετείχε στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όταν εξέταζε την αίτηση του γραφείου του πατέρα του, εγείροντας ζητήματα ασυμβίβαστου.

6. Για τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του jet με το οποίο ταξίδεψε ο ΠτΔ στις Σεϋχέλλες, η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει κατά πόσο η έγκριση της αίτησης του (και των άλλων 41 φίλων και συγγενών του) ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της ούτε και έλεγξε αν το δημόσιο απώλεσε έσοδα από φόρους και τέλη».

Συμμαχία: Απόδοση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν

Η Συμμαχία Πολιτών, σε δική της ανακοίνωση, ζητεί την άσκηση ποινικών διώξεων εκεί όπου εντοπίζονται ποινικά αδικήματα καθώς και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για όσους λειτουργούς απέκρυψαν στοιχεία ή επέδειξαν αμέλεια στην έρευνα που όφειλαν να κάνουν.

«Παράλληλα τονίζουμε ότι ως Κίνημα αναμένουμε όπως, η Γενική Εισαγγελία, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο ΣΕΛΚ και άλλες αρμόδιες αρχές, δώσουν στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα των εν λόγω διώξεων ή πειθαρχικών ερευνών», αναφέρει η Συμμαχία.

Υποδεικνύουμε, προσθέτει η ανακοίνωση,«ότι, Δικηγορικός Σύλλογος και ΣΕΛΚ πρέπει να διερευνήσουν μέλη τους, για το κατά πόσο λειτούργησαν ως ορίζει η νομοθεσία, ενώ εκεί όπου το Υπουργικό Συμβούλιο παραβίασε τον Νόμο πρέπει ν’ αναληφθούν πολιτικές ευθύνες.

Όσα εντοπίζονται στο πόρισμα που ετοίμασε η τριμελής Επιτροπή υπό την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για το επενδυτικό πρόγραμμα από την περίοδο 2012 – 2018, επαναφέρουν ακόμα μία φορά την ανάγκη απόλυτης διαφάνειας και λήψης μέτρων προς αποτροπή της διαπλοκής και της διαφθοράς», αναφέρει ακόμα η Συμμαχία.