You are here

Δήλωσε αδιάφθορος και πυροβόλησε όλους

28/01/2021 20:01

Είπε πολλά, έριξε βέλη σε πολλούς, άφησε αιχμές για θεσμούς και υποσχέθηκε αυστηρά μέτρα κατά της διαφθοράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στο διάγγελμά του, πρώτα ξεκαθάρισε ότι αποφάσισε να μιλήσει πρώτα στους πολίτες διότι θεωρεί πως όταν «κρίνεται ή επικρίνεται ένας ηγέτης, οι πρώτοι που πρέπει να ενημερώνονται για τα όσα του αποδίδονται δεν είναι άλλοι»από τους πολίτες, που του έδωσαν την εντολή να κυβερνήσει και άρα προς τους πολίτες είναι«πρώτιστα υπόλογος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο υπάρχει μια «ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων, μέσα από διαστρέβλωση γεγονότων ή ψιθυρολογία, να δημιουργήσουν την αντίληψη» πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εμπλεκόμενος σε πράξεις διαφθοράς»,είτε ευθύνεται για την έκταση του φαινομένου, «κάτι που δεν ανταποκρίνεται ποσώς στην πραγματική διάσταση του προβλήματος», είπε ο κ. Αναστασιάδης και αναφέρθηκε στηφράση τουΓκαίμπελς ότι,«όσο μεγαλύτερο το ψέμα και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται τόσο πιο πιστευτό γίνεται».

Το φαινόμενο, πρόσθεσε»«ενισχύεται σήμερα, με την ταχύτατη και ανεξέλεγκτη διάδοση φημών, ψευδών ειδήσεων και λασπολογίας, από τα  Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Βολές προς ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ

Αναφερόμενος προς το ΑΚΕΛχωρίς όμως να το κατονομάζει, είπε ότι μιλούν για ευθύνες και διαπλοκή εκείνοι για τους οποίους, «με ήχο και εικόνα,  η κοινωνία έγινε μάρτυρας  των προσώπων που εξέθεσαν την Κύπρο διεθνώς και που βεβαίως δεν ανήκαν σε μέλη της Κυβέρνησης ή της κυβερνητικής παράταξης.

Ηθελημένα και αγνοώντας τις πιο πάνω πραγματικότητες, επιλέγηκε η διαφθορά ως το πεδίο συνένωσης όσων στόχο είχαν, είτε την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, είτε όσων διαφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου στο εθνικό πρόβλημα, έστω και αν οι θέσεις τους στο Κυπριακό αλληλοσυγκρούονται,  είτε ακόμη και κάποιων που καλή τη πίστει, υιοθέτησαν όσα επί 24ωρου προβάλλονται».

Το πιο θλιβερό είναι πως, σημειώνει ο Πρόεδρος,«κάποιοι έφτασαν στο σημείο  με πρόσχημα την δήθεν πάταξη της διαφθοράς,  να επιχειρήσουν την παράλυση και κατάρρευση του κράτους, αρνούμενοι την ψήφιση του προϋπολογισμού, χωρίς να έχουν ουσιαστικά διαφωνία επί της φιλοσοφίας του, εργαλειοποιώντας προς τούτο, έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο του κράτους.

Πόσο η κομματική ή προσωπική πολιτική επιβίωση υπερέχει του συμφέροντος του συνόλου;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος σε πολιτικές ευθύνες τις οποίες όπως είπε αναγνωρίζει με «παρρησία» και αναλαμβάνει,επεσήμανε πως, «μετά την δημοσιοποίηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα σε οικία μέλους της Βουλής, αποφασίστηκε:

(α) Ο άμεσος τερματισμός του Επενδυτικού προγράμματος.

(β) Οδιορισμός Ανεξάρτητης Επιτροπής Εξέτασης Αποστέρησης υπηκοότητας.

(γ) Ζητήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ο διορισμός Διερευνητικής Επιτροπής, η οποία προχωρεί ήδη με διαφάνεια και δημόσιες συνεδριάσεις, στην πλήρη διερεύνηση του όλου Επενδυτικού Προγράμματος».

Τερατώδη ψεύδη και Παράσχος

Ο Πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για «τερατώδη ψεύδη», χωρίς να αφήνει εκτός το δημοσιογράφο, τέως διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», Αντρέα Παράσχο. «Μετά τα πιο πάνω, διερωτώμαι πόσα ακόμη τερατώδη ψεύδη θα επιστρατεύσουν όσοι έθεσαν σε κίνδυνο την κατάρρευση του κράτους ή την φυσική ή οικονομική επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών μας.

Και δεν είναι τυχαία η αναφορά μου, αφού φτάσαμε στο κατάντημα, δημοσιογράφος που παραδέχεται ότι δεν κατέχει τα οποιαδήποτε στοιχεία, να ισχυρίζεται δημόσια, στηριζόμενος σε  φήμες, ότι οΠρόεδρος της Δημοκρατίας  μετέφερε δήθεν εκτός Κύπρου εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη από το επενδυτικό πρόγραμμα και γι’ αυτό, μη συμβάλλοντας στη λύση του Κυπριακού, ως ισχυρίζεται, χάσαμε την Αμμόχωστο και τη Μόρφου.

Το εξίσου απαράδεκτο, αντί να απολογηθεί για την  ύβρη που εκστόμισε, αφού όλες οι πηγές που επικαλέστηκε τον διέψευσαν, είχε το θράσος να καλεί εμένα να  αποδείξω δεν είναι κακοήθη ψεύδη και λάσπη τα όσα ισχυρίστηκε».

Δικηγόροι και ελεγκτές

Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,«χωρίς να ντρέπονται,  προβάλλουν τον ισχυρισμό πως το επενδυτικό πρόγραμμα υιοθετήθηκε χάριν του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομά μου ή μελών της οικογενείας μου. 

Αγνοώντας τα οφέλη που είχαν εκατοντάδες επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι, εκατοντάδες δικηγόροι, ελεγκτές και άλλα συναφή επαγγέλματα, από τους οποίους μόνο μία ελάχιστη μερίδα καταχράστηκαν και εκμεταλλεύτηκαν τα κενά και τις αδυναμίες του προγράμματος.

Στο στόχαστρο η Βουλή

Από τον Πρόεδρο δε γλίτωσε ούτε η Βουλή. Είπε: «Το εξίσου σημαντικό είναι πως ο θεσμικός έλεγχος της ορθότητας των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας, συνταγματικά ανήκει στη Βουλή, ενώ του δημοσιονομικού ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Εάν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που σήμερα εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές πάταξης της διαφθοράς, ασκούσαν διαχρονικά  τις εκ του συντάγματος  εξουσίες και υποχρεώσεις τους τότε:

Πρώτον,θα υιοθετούσαν    έγκαιρα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για χρόνια ενώπιον τους, με στόχο την πάταξη της διαφθοράς.

Δεύτερον, θα υιοθετούσαν τις συστάσεις της GRECO που αφορούν το νομοθετικό σώμα σε σχέση με ζητήματα διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς.

Τρίτον, δεν θα στήριζαν ένα πρόγραμμα που σήμερα ισχυρίζονται πως έγινε για λόγους διαφθοράς, αλλά αντίθετα θα   έπρεπε να ζητούσαν την κατάργηση του.

Τέταρτον, θα ασκούσαν ως  όφειλαν αποτελεσματικά τον θεσμικό ελεγκτικό τους ρόλο, με βάση τα στοιχεία που εναλλιπώς τους παρέχονταν.

Ο ισχυρισμός πως τάχα τα στοιχεία δεν ήσαν επαρκή για έλεγχο, καταρρίπτεται από το γεγονός ότι η έρευνα του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου, βασίστηκε σε έγγραφα που φέρουν την σφραγίδα της Βουλής.

Πέμπτον, η εγγραφή δέκα θεμάτων για συζήτηση στη Βουλή, μετά την κατάργηση του προγράμματος, είναι πασιφανές πως οφείλεται στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ύστερα από την αποκάλυψη πως μεταξύ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου ήσαν δικά τους στελέχη».

Υποσχέθηκε μέτρα

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι αύριο θα εξαγγελθούν από την Κυβέρνηση σημαντικά μέτρα, τα οποία θα  «αποτελούν την μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να δημιουργήσουμε το ισχυρότερο κατά το δυνατόν, δίκτυο προστασίας από την διαφθορά.

Καλώ όλους, με πλήρη σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, μέσα σε κλίμα εποικοδομητικής πολιτικής αντιπαράθεσης, από κοινού να αντιμετωπίσουμε τόσο το πρόβλημα της διαφθοράς, όσο και  τα άλλα κρίσιμα προβλήματα ύπαρξης, που ο λαός μας αντιμετωπίζει», κατέληξε.

Επισυνάπτεται το κείμενο του διαγγέλματος του Προέδρου.