You are here

ΔΗΣΥ: Βλέπει Μάρκο για ακίνητα και αποζημιώσεις

25/02/2004 08:21

· Σχέδιο Ανάν: Ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις

· Πρόδρομος: Για κάθε μια λίρα των Τ/κ, οι Ε/κ θα βάζουν 13...

· Σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών με τεχνική επιτροπή


Τις οικονομικές παραμέτρους μιας ενδεχόμενης λύσης του κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν πρόκειται να συζητήσει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού, με την Επιτροπή Οικονομικών του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Κατά πληροφορίες της StockWatch, στη σημερινή συνάντηση, η οικονομική επιτροπή του κόμματος (στην οποία μετέχουν ο αναπληρωτής πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου και ο αναπληρωτής επίτροπος Οικονομίας Ιωσήφ Ιωσήφ) θα θέσει επί τάπητος τους προβληματισμούς της και θα επισημάνει ορισμένες επιπτώσεις του σχεδίου Ανάν που αφορούν τις οικονομικές πτυχές της λύσης, χωρίς φυσικά να παραβλέπει την πολιτική πτυχή του όλου ζητήματος.

Μεταξύ άλλων, θα επισημανθεί ότι σε περίπτωση λύσης αναμένεται να «μπλοκαριστούν οι τιμές των ακινήτων» ως αποτέλεσμα της αύξησης της προσφοράς που θα υπάρξει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή Οικονομικών του Συναγερμού θα υπογραμμίσει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της χρηματοδότησης των αποζημιώσεων, το οποίο αποτελεί, όπως μας λέχθηκε, «το μεγάλο άγνωστο» της επιδιωκόμενης λύσης. Θα τεθεί επίσης το θέμα των επιπτώσεων των έργων ανοικοδόμησης των κατεχομένων περιοχών στην βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας – μακροπρόθεσμα θεωρείται βέβαιον ότι θα επενεργήσει θετικά.

Μονόπλευρη χρηματοδότηση

Προβληματισμός υπάρχει και για το θέμα της «χρηματοδότησης της Κεντρικής Κυβέρνησης» του νέου κράτους. Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε άρθρο του που φιλοξενεί η StockWatch, το σχέδιο Λύσης προβλέπει ότι όλοι οι έμμεσοι φόροι θα κατατίθενται στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τούτο, επισημαίνει ο κ. Προδρόμου, σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα συνεισφέρουν υπό μορφή έμμεσων φόρων £1.118 εκ. και οι Τ/κ περίπου £80 – £85 εκ. Από τα χρήματα αυτά το ένα τρίτο θα επιστρέφεται στα δύο συνιστώνται κράτη: £300 εκ. στους Ε/κ και περίπου £75 εκ. στους Τ/κ. «Το προφανές συμπέρασμα», αναφέρει ο κ. Προδρόμου, «είναι ότι με αυτό το μηχανισμό οι Τ/κ θα έπαιρναν πίσω σχεδόν όσα πλήρωσαν, ενώ οι Ε/κ θα έπαιρναν πίσω £300 εκ. από τα £1.118 εκ. που θα είχαν καταβάλει. Με άλλα λόγια, υπό τα σημερινά δεδομένα (τα οποία σταδιακά, σε κάποιο βάθος χρόνου, θα αλλάξουν) το κεντρικό κράτος θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από φορολογικές συνεισφορές των Ε/κ». Σε άλλο σημείο, αναλύοντας τις δύο οικονομίες, ο κ. Προδρόμου αναφέρει πως «από την πρώτη μέρα, και για κάποια χρόνια, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ό,τι κάνουμε από κοινού, χονδρικά μιλώντας, εμείς να πληρώνουμε 13 και οι Τ/κ 1».

Σύσκεψη Μάρκου

Να σημειωθεί ακόμη ότι σήμερα, πριν τη συνάντηση με το ΔΗΣΥ, ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συγκαλέσει και συνεδρία της τεχνικής επιτροπής η οποία συστάθηκε για να μελετήσει τα «οικονομικά» της λύσης. Ως γνωστόν, η επιτροπή αυτή επικεντρώνεται στη λειτουργικότητα του νέου συστήματος σε περίπτωση λύσης και δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη ροή της βοήθειας από τους ξένους.

Του Γιώργου Αγαπίου