You are here

Ενισχύεται η σχέση Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας

28/07/2021 14:11

Θέματα που άπτονται της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν κατά τις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Στις εργασίες της τρίτης κατά σειρά Τριμερούς Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή Συνάντηση αντανακλά τη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση των συνεργειών μας προς όφελος των χωρών και των λαών μας, καθώς και ολόκληρης της περιοχής».

«Προς τον σκοπό αυτό, η απόφαση να εγκαθιδρύσουμε Μόνιμη Γραμματεία στη Λευκωσία αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε στον συντονισμό, την ανάπτυξη και την ενίσχυση της συνεργασίας μας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων μέσω συναντήσεων για τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, οι οποίες ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας, και έτσι να ενισχυθεί η συνεργασία περαιτέρω σε τομείς, όπως ο Πολιτισμός, το Εμπόριο, οι Επενδύσεις, ο Τουρισμός, η Ασφάλεια, η Ενέργεια, η Εκπαίδευση και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός.

Είπε ακόμη ότι κατά τη Σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που άπτονται του Μεσανατολικού, του Κυπριακού, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η Διαδικασία Aqaba, οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα για τις πρόσφατες παράνομες ανακοινώσεις από πλευράς Τουρκίας για την Αμμόχωστο, οι οποίες έχουν καταδικαστεί έντονα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ που καλεί για άμεση αναστροφή, καθώς επίσης και από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη στάση αρχών της Ιορδανίας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ, σημειώνοντας, απευθυνόμενος στον Βασιλιά της Ιορδανίας, ότι «γνωρίζουμε ότι μπορούμε πάντοτε να βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη σας σε κρίσιμες ώρες όπως αυτή».

Τέλος, ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πάντοτε βρίσκονταν στο πλάι της Κύπρου και εξέφρασε εκ μέρους όλων των Κυπρίων βαθιά ευγνωμοσύνη.

Από την πλευρά του ο Βασιλιάς της Ιορδανίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων ανάμεσα στις τρεις χώρες σε διάφορους τομείς, όπως η Ενέργεια, η Ασφάλεια, οι Επενδύσεις, ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, η Υγεία και το Περιβάλλον.
Τονίζοντας ότι και οι τρεις χώρες αποτελούν μέρος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ότι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και κοινές ανησυχίες, αλλά την ίδια ώρα μοιράζονται και παρόμοια συμφέροντα.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να διευρύνουμε την εταιρική μας σχέση, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να προωθήσουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας».

«Η εταιρική μας σχέση ποτέ δεν έχασε τη δυναμική της, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Καταφέραμε να διατηρήσουμε ενεργή τη συνεργασία μας και να δημιουργήσουμε σειρά ομάδων εργασίας», τόνισε.

«Υπό το φως των πρωτοφανών προκλήσεων και της τεράστιας επίδρασης που έχει η πανδημία του Covid-19 στα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά συστήματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερες συνέργειες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική και να ενισχυθεί αυτή η πολύ επιτυχημένη συνεργασία», υπογράμμισε.

«Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αντανακλά την δέσμευση των χωρών μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε τον δρόμο για έναν ταχύτερο συντονισμό των δράσεων μας προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ευρύτερης περιοχής», είπε.

Η κοινή δήλωση Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας

Τη θέση ότι τα «όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να σταματήσουν», εκφράζουν στην κοινή τους δήλωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ ιμπν αλ Χουσεΐν, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, που διεξήχθη την Τετάρτη στην Αθήνα.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην Τριμερή ήταν και το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στα Βαρώσια, καθώς και η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι τρεις ηγέτες, στην κοινή του δήλωση, τονίζουν τη στήριξή τους «σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, υπογραμμίζουν «τη σημασία του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών», ενώ τονίζουν ότι «μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου, αλλά, επίσης, θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ευρύτερα, κατά τις εργασίες της Τριμερούς συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της συνεργασίας των τριών χωρών στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον τομέα ασφάλειας, καθώς και σε άλλα πεδία κοινού ενδιαφέροντος στην εύθραυστη, μετά-Covid εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται και η σημασία της μόνιμης γραμματείας που συστήθηκε στη Λευκωσία και του κομβικού ρόλου της στη διευκόλυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες. Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τομεακές συναντήσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19, για τον εντοπισμό συγκεκριμένων σχεδίων, που μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των τριών χωρών.

Αναφερόμενη στον νευραλγικό ρόλο της Μεσογείου και για τη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής, η κοινή δήλωση των τριών ηγετών καλεί «όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας». «Για τον σκοπό αυτό, οι Ηγέτες τόνισαν τη σημασία της δέσμευσης σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας, οι τρεις ηγέτες τονίζουν τη σημασία της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης, η οποία εόρτασε πρόσφατα την 25η επέτειό της, εκφράζοντας την εκτίμησή τους για τον ρόλο της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) συναφώς.

Τέλος, οι τρεις ηγέτες εκφράζουν στη δήλωση τη δέσμευσή τους να επανενεργοποιήσουν συνεργασίες, να κινητοποιήσουν πόρους και να συγκεντρώσουν προσπάθειες για βιώσιμα, εξελισσόμενα κοινά οφέλη και προστιθέμενη αξία για τις χώρες τους που συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα συνεργασίας.

«Οι συζητήσεις, που είχαν στον πυρήνα τους την ειρήνη και τη σταθερότητα και επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας, άνοιξαν το δρόμο για ενισχυμένη συνεργασία και επιτάχυνση συντονισμού πρωτοβουλιών, με στόχο την απτή πρόοδο σε όλους τους τομείς μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής», καταλήγει η κοινή δήλωση.