You are here

Επί τάπητος το κυπριακό και οικονομία

15/09/2020 21:27

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε απόψε συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δηλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη συνεδρία παρόντες ήταν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πολιτικές εξελίξεις, προφανώς αναφέρθηκε και στον διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίον έχουμε αποδυθεί τον τελευταίο καιρό και γνωρίζετε τις επαφές που έχουν γίνει. Τους ενημέρωσε για τις επαφές λοιπόν που είχε, για τις αξιολογήσεις που έχουμε για τις εξελίξεις, ενημέρωσε επίσης για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου των μεσογειακών κρατών και για τις επαφές που είχε ενόψει του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 του μήνα στις Βρυξέλλες», σημείωσε.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έτυχαν ενημέρωσης για την οικονομική κατάσταση και έγινε ενημέρωση για τα σχέδια ανάκαμψης και οι αρμόδιοι Υπουργοί ενημέρωσαν σε λεπτομέρεια και απάντησαν σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

«Η συνεδρία διεξήχθη σε ένα πραγματικά άριστο κλίμα και καθόσον αφορά τα οικονομικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Οικονομικών να έχει διμερείς επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους ενόψει και της ετοιμασίας των προϋπολογισμών του κράτους για το 2020-2021» πρόσθεσε.

«Υπήρξε μια παραγωγική συζήτηση σε όλα τα θέματα και είναι με πολλή χαρά που έχω δει αυτή τη συνεδρία που ήταν σε άριστο κλίμα», τόνισε.

Ερωτηθείς πώς αξιολογεί η κυβέρνηση την ανανέωση της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είναι μια εξέλιξη που ακριβώς αποδεικνύει την πολιτική της Τουρκίας, την πολιτική της αποσταθεροποίησης και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κάτι που αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ, ο οποίος ήδη έχει αφιχθεί στην Κύπρο».

Είναι, επίσης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει με βεβαιότητα αντικείμενο συζητήσεων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς για την κλιμακούμενη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και τις ενέργειες που φαίνεται να δείχνουν αποκλιμάκωση σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε τις απειλές της Τουρκίας στην Ελλάδα με το τι συμβαίνει στην Κύπρο. Η Κύπρος είχε πετύχει απόφαση και λήφθηκαν ήδη κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, μη ικανοποιητικές προφανώς, αλλά το θεσμικό πλαίσιο για τις κυρώσεις υπήρξε θετικό για εμάς, υπήρξε η απόφαση, και η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις που να προκαλούν κόστος για την Τουρκία, να είναι αποτρεπτικές για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας».