You are here

Χριστοδούλου: Η FT διαστρέβλωσε τις δηλώσεις Φιλίππου

29/07/2002 14:05
«Το περιεχόμενο των δηλώσεων «που αποδίδονται στον Πρώτο Ανώτερο Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Α. Φιλίππου στο δημοσίευμα των Financial Τimes της 25 Ιουλίου 2002 είναι παραποιημένο και διαστρεβλωμένο» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Σε συνέχεια των προφορικών του δηλώσεων προς τα ΜΜΕ ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει για πρώτη φορά «ότι μεγάλο μέρος της συνέντευξης εδόθη από εμένα στην παρουσία του κ. Φιλίππου, το δε υπόλοιπο στην παρουσία του εκ των Διευθυντών της Κεντρικής Τράπεζας κ. Σ. Σταυρινάκη».

«Έχω διερευνήσει προσωπικά το όλο θέμα και έχω πεισθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτά τα οποία δήθεν είπε ο κ. Α. Φιλίππου είναι διαστρεβλωμένα. Τούτο διαβεβαιώνει και ο κ. Σταυρινάκης» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Το Σάββατο η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διέψευδε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι εν γνώσει της ανέχθηκε παραβιάσεις των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Στην ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα απέφυγε, ωστόσο, την αναφορά στις επίμαχες δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της στην εφημερίδα.

Την Πέμπτη η εφημερίδα φιλοξενούσε δηλώσεις του Διευθυντή του τμήματος τραπεζικής εποπτείας της Κεντρικής Ανδρέας Φιλίππου ο οποίος φερόταν να παραδέχεται ότι ο σκοπός σύστασης των εταιρειών του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στην Κύπρο ήταν η αποφυγή των επιπτώσεων από τις διεθνείς κυρώσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Φιλίππου φερόταν να είπε στην Karin Hope, την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, ότι «μέσω αυτών των εταιρειών το Γιουγκοσλαβικό κράτος κατάφερε να επιβιώσει και να θρέψει το λαό του, παρά τις κυρώσεις».

Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε σε ΜΜΕ ότι η FT διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις Φιλίππου.

Δεν ξέραμε

Στην ανακοίνωση του Σαββάτου η Κεντρική Τράπεζα παραδέχεται πάντως ότι «μετά την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της Κεντρικής Τράπεζας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη νέα Κυβέρνηση στο Βελιγράδι, διαφάνηκε ότι μέρος των χρημάτων που είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο δυνατόν να χρησιμοποιήθηκαν με τρόπο που ίσως να συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών». Η KT τονίζει, όμως, «εμφαντικά ότι, παρά τις έντονες και ειλικρινείς προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας, δεν ήταν δυνατό οι οποιεσδήποτε παραβιάσεις να επισημανθούν την εποχή που συνέβαιναν».

Η ανακοίνωση της ανώτατης νομισματικής αρχής της Κύπρου αποτελεί συνέχεια σχετικών δηλώσεων που είχε κάνει και ο πρώην διοικητής της Αυξέντης Αυξεντίου. Τον Μάρτιο του 2001 ο κύριος Αυξεντίου είχε δηλώσει στην Washington Post ότι «την τελευταία δεκαετία δεν εντοπίσαμε οτιδήποτε που να μας φάνηκε ύποπτο».