You are here

Ίδιες ισορροπίες και στη μέση ξανά η ΕΔΕΚ

22/12/2020 06:41

Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την ΕΔΕΚ, η οποία διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή στη συγκεκριμένη συγκυρία αφού από τις ψήφους της θα γείρει η όχι η πλάστιγγα προς την έγκριση η απόρριψη του αναθεωρημένου προϋπολογισμού. Τα άλλα μικρά κόμματα που ψήφισαν τον προϋπολογισμό δεν αλλάζουν στάση. Στο νέο προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν προτάσεις της ΕΔΕΚ αλλά και τροπολογίες των άλλων κομμάτων που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ακολούθως με τον υπουργό Οικονομικών και ύστερα με τον υπουργό Εσωτερικών, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε τη βούληση του κόμματος του να καταλήξουν σε συναινετικές λύσεις. «Στόχος είναι με μετριοπάθεια, οικοδομικό πνεύμα και συναίνεση να βρούμε τις λύσεις ώστε να υπερψηφιστεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός», είπε. 

Ο κ. Σιζόπουλος θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα τις επαφές με τους υπουργούς που αντιστοιχούν οι προτάσεις του κόμματός του, σε μια προσπάθεια να εμβολιάσει τον τροποποιημένο προϋπολογισμό με δικές τους θέσεις. Έριξε ωστόσο τη μπάλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο λέγοντας ότι «αν η κυβέρνηση επιδείξει συναίνεση και εποικοδομητικό πνεύμα όπως πράττουμε και εμείς τότε νομίζω ότι θα καταλήξουμε και θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό».

Εκφράζοντας επίσης τη βούληση του κόμματος του να εξευρεθεί η χρυσή τομή είπε ότι «στο πακέτο των προτάσεων που έχω καταθέσει εκ μέρους της ΕΔΕΚ περιλαμβάνονται προτάσεις θεσμικού περισσότερο χαρακτήρα που δεν επιφέρουν οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό ή στα δημόσια οικονομικά. Πρόκειται για προτάσεις που έχουν σχέση με την προστασία των πολιτών από τις εκποιήσεις, προτάσεις που έχουν σχέση με την αναβάθμιση της προσφερόμενης ποιοτικής περίθαλψης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε αναθεωρήσεις της νομοθεσίας».

Εξέφρασε την ελπίδα όπως σημαντικός αριθμός των προτάσεων της ΕΔΕΚ υιοθετηθούν από την κυβέρνηση ώστε να ενσωματωθούν στο νέο προϋπολογισμό ή να κατατεθούν αντίστοιχες εισηγήσεις από τα Υπουργεία για να ξεκινήσει η συζήτηση τους στο κοινοβούλιο.

Συνάντηση θα έχει σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος δήλωσε στη StockWatch ότι «αφού προσμετρήσαμε τα δεδομένα και τις παραμέτρους της σημερινής πραγματικότητας, τονίζουμε ότι θα είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εάν κάποιες από τις προτάσεις μας, στις οποίες η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί θετικά ακόμα και πρόσφατα, υλοποιούνταν ή τουλάχιστον προέκυπτε δέσμευση για υλοποίηση τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πάγια θέση μας για θέσπιση του κατώτατου εθνικού μισθού, κάτι με τ’ οποίο η αρμόδια Υπουργός δήλωσε ότι συμφωνεί, φέρνοντας όμως ως εμπόδιο για υλοποίηση του το σημερινό δείκτη της ανεργίας. Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν τώρα τα εν λόγω διατάγματα, με ημερομηνία εφαρμογής τους την 01/01/22».

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να διασφαλίσει την έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού εντός του Ιανουαρίου είναι και η εξαγγελία χθες της Υπουργού Εργασίας για αύξηση της κατώτατης σύνταξης, με μια δαπάνη της τάξης των €19 εκατ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μεταξύ άλλων δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σιζόπουλο ότι «στόχος είναι με σύνεση, με σωφροσύνη, με συνεννόηση και πάντα εντός των δημοσιονομικών ορίων της χώρας, να εξευρεθεί λύση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να το καταφέρουμε για να στείλουμε μηνύματα για τη σταθερότητα της οικονομίας και της χώρας».

Οι εκπρόσωποι επίσης των άλλων κομμάτων, (Συνεργασία Κεντρώων Δυνάμεων, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ) που υπερψήφισαν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 εξέφρασαν τη βούληση τους να υπερψηφίσουν και τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει και τροπολογίες των κομμάτων που είχαν ψηφιστεί την περασμένη Πέμπτη.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν υπερψήφιση

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα οι συμμαχίες διαμορφώνεται ως εξής: Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός φαίνεται ότι υπερψηφίζεται με τις 18 θετικούς ψήφους του ΔΗΣΥ, τις τρεις της ΕΔΕΚ και τις τρεις ψήφους της Συνεργασίας Κεντρώων Δυνάμεων. Των δύο θετικών ψήφων της  Αλληλεγγύης και του  ΕΛΑΜ και μια ψήφο της Συμμαχίας Πολιτών.

Το ΑΚΕΛ, όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει πιστό στη στάση που τηρεί τα τελευταία χρόνια καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό (16 ψήφοι). Το ΔΗΚΟ φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΑΚΕΛ και θα καταψηφίσει ξανά τον προϋπολογισμό (6 ψήφοι). Δηλωμένη και η αρνητική στάση των Οικολόγων με δύο ψήφους και μια ψήφο της βουλευτού των Ανεξάρτητων.

Ο τροποποιημένος προϋπολογισμός αφού εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί ξανά στη Βουλή, θα μελετηθεί από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και ακολούθως θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για συζήτηση και έγκριση. Η συνεδρία της πρώτης ολομέλειας της βουλής μετά τις εορτές των Χριστουγέννων έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιανουαρίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου