You are here

ΚΙΣΟΣ – ΑΚΕΛ αντιδρούν στο διορισμό Χριστοδούλου

02/05/2002 15:34
Δυσαρεστημένος ο ΔΗΣΥ, ικανοποιημένο το ΔΗΚΟ

Οι πρώτες και μάλιστα έντονες αντιδράσεις στο διορισμό Χριστόδουλου Χριστοδούλου σημειώθηκαν ήδη από το ΚΙΣΟΣ και το ΑΚΕΛ, ενώ οι πρώτες δηλώσεις δυσαρέσκειας από το χώρο του ΔΗΣΥ, έγιναν από το βουλευτή Πρόδρομο Προδρόμου. Οι τρεις πλευρές πάντως, συμφωνούν ότι η επιλογή βασίζεται περισσότερο σε καθαρά πολιτικά, παρά σε τεχνοκρατικά κριτήρια, ενώ το ΔΗΚΟ είναι το μόνο κόμμα που εκφράζει την ικανοποίησή του.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) επισημαίνει ότι με τον διορισμό Χριστοδούλου η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί ή αγνοεί τα «τα σημεία των καιρών» και καταγγέλλουν εμμέσως πλην σαφώς τον Χρ. Χριστοδούλου ως ακατάλληλο για το πόστο.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, «στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έπρεπε να διοριστεί άτομο το οποίο να διαθέτει το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό υπόβαθρο που θα το καθιστούσε δυνατό, να ανταποκριθεί στις ανάγκες όπως αυτές διαφοροποιούνται, ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ».

Το ΚΙΣΟΣ, υποστηρίζει επιπλέον ότι «η κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί ότι οι παλιές νοοτροπίες, ακόμη και η έλλειψη γνώσης», μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις που θα δημιουργηθούν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τίθενται στο περιθώριο καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί.

Από πλευράς ΔΗ.ΚΟ. ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1 χαιρέτησε την επιλογή Χριστοδούλου χαρακτηρίζοντας την πολύ θετική ενώ στα ίδια μίκη κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, ότι το κόμμα του θεωρεί «σωστή και αξιόπιστη επιλογή στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, μη αποκρύβοντας την δυσαρέσκεια του κόμματος του, δήλωσε ότι η επιλογή του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα έπρεπε να γίνει όχι αποκλειστικά από τον Πρόεδρο Κληρίδη, αλλά σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Προδρόμου, πρόσθεσε ότι «η πολιτική σταδιοδρομία» του κ. Χριστοδούλου τελείωσε οριστικά, σημειώνοντας πάντως, ότι ο νέος Διοικητής της ΚΤ θα κριθεί από το έργο του.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, εκφράζοντας τη διαφωνία του κόμματος της για τα κριτήρια επιλογής του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ανέφερε ότι αυτά ήσαν καθαρά πολιτικά και μικροκομματικών συμφερόντων, κάνοντας αναφορά και στο διορισμό του Αλέκου Μαρκίδη ως Γενικού Εισαγγελέα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη