You are here

Κομματικά πυρά για αναπομπή νόμων εκποιήσεων

22/07/2019 13:46

Κομματικές αντιδράσεις προκάλεσε η αναπομπή των δύο νομοθεσιών για τις εκποιήσεις εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα κόμματα με ανακοινώσεις τους ασκούν κριτική για τη στάση της κυβέρνησης έναντι ρυθμίσεων που όπως αναφέρουν παρέχουν προστασία στους δανειολήπτες ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κύρια κατοικία και κατηγορώντας την ότι δεν προστατεύει τους πολίτες έναντι των τραπεζών.

ΑΚΕΛ: Μη αποδεκτή η αναπομπή

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημειώνει ότι «δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έσπευδε να αναπέμψει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις. Το ίδιο έκαμε και στο παρελθόν για νόμους, οι οποίοι με στοχευμένο τρόπο προστάτευαν την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη των συνεπών δανειοληπτών, προστάτευε τους εγγυητές που βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε δάνεια άλλων, περιόριζαν την αυθαιρεσία και τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών».

«Οι κυβερνώντες δεν άφησαν τίποτα να περάσει με αποτέλεσμα οι συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και οι δανειολήπτες που δεν διαθέτουν επαρκή εισοδήματα για να μπουν σε διαδικασία βιώσιμης αναδιάρθρωσης, είναι εκτεθειμένοι έναντι της ισχύος που διαθέτουν οι τράπεζες. Είναι εκτεθειμένοι και στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς στέγη» αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Σημειώνει πως ήδη στην Κύπρο παρουσιάζεται πρόβλημα αστέγων που δεν υπήρχε προηγουμένως, προσθέτοντας ότι παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις και δεσμεύσεις οι κυβερνώντες δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν την ικανότητα των δανειοληπτών να μπουν σε βιώσιμη αναδιάρθρωση και να προστατεύσουν εκείνους τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το Σχέδιο Εστία, το οποίο έχει λάθος προσανατολισμό.

Αναφέρει ότι η συμπεριφορά της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για όλους αυτούς και τους αφήνει εκτεθειμένους χωρίς καμία προστασία και καταλήγοντας ξεκαθαρίζει ότι «οι συγκεκριμένες αναπομπές για τις εκποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» εκ μέρους του κόμματος.

ΕΔΕΚ: Δίνει όπλα στις τράπεζες η αναπομπή

Ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την αναπομπή των νόμων η ΕΔΕΚ, αναφέρει ότι η πρόταση νόμου του κόμματος που προνοούσε την αναστολή εκποιήσεων για περιπτώσεις που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο «Εστία» δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός οικονομικών είχε δημόσια δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιούνταν εκποιήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Η πρόταση της ΕΔΕΚ απλώς κατοχύρωνε και νομοθετικά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ούτως ώστε να μην επιτραπεί ενδεχομένως οποιαδήποτε τραπεζική αυθαιρεσία», σημειώνεται.

Εκφράζονται επίσης ερωτήματα ως προς το «γιατί λοιπόν ο Πρόεδρος αναπέμπει τη συγκεκριμένη πρόταση; Μήπως η τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών ήταν απλά διακηρυκτική, προς ικανοποίηση της φοβίας των δανειοληπτών, αλλά οι τράπεζες, χωρίς να δεσμεύονται από την πρόταση του Υπουργού, θα προχωρούσαν σε εκποιήσεις;»

Εκτιμάται παράλληλα, η ενέργεια της αναπομπής δεν προστατεύει τους πολίτες και δίνει πρόσθετα όπλα στις τράπεζες να λειτουργούν, εάν και εφόσον το επιθυμούν, αυθαίρετα, αξιοποιώντας κενά και αδυναμίες της νομοθεσίας.

Οικολόγοι: Εκφοβιστική και πρόχειρη η αναπομπή, παραδόθηκε η βουλή

Για πρόχειρη και βιαστική αναπομπή στην οποία χρησιμοποιείται ο εκφοβισμός κάνουν λόγο οι Οικολόγοι σε ανακοίνωσή τους στην οποία εκφράζεται η εκτίμηση ότι η έκβαση της αναπομπής έχει ήδη κριθεί παρασκηνιακά.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι η αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη στερείται νομικού ερείσματος, δεν επικαλείται καμία παραβίαση άρθρων του Συντάγματος και στηρίζεται πάνω σε εκτιμήσεις και υποθέσεις. «Χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό και τον τρόμο, έναντι υποθετικών ή εκτιμούμενων κινδύνων.

Την χαρακτηρίζει η προχειρότητα και η βιασύνη, γι αυτό και περιλαμβάνει τον περίεργο και πρωτοφανή όρο ότι "θα επανέλθει με συμπληρωματικά στοιχεία" από Δευτέρας» όπως σημειώνεται.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλει ότι «χαρίζονται περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες και αυτές τις πωλούν μισοτιμής» σε κάποιους λίγους «με βασικό εργαλείο τα δρακόντεια μετρά εκποιήσεων που έδωσε τον Ιούλιο 2018 η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ)».

Σημειώνεται μάλιστα ότι «η ίδια πλειοψηφία φαίνεται να ετοιμάζεται να παραδώσει και πάλι την οικονομία στην απληστία των ολίγων» και πως σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται με επίταση συνταγματικό κώλυμα.

Οι Οικολόγοι καταγγέλλουν παράλληλα, ότι η Βουλή αντί να συνεδριάσει άμεσα και να αναζητήσει λύση στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού, «έσπευσε να παραδοθεί αμαχητί καθορίζοντας συνεδρίαση λίγα μόνο λεπτά πριν από την ολομέλεια που θα κρίνει την αναπομπή. Φαίνεται ότι όλα έχουν κριθεί στο παρασκήνιο».

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση

Τα κομματικά πυρά και κυρίως οι επικρίσεις του ΑΚΕΛ δεν έμειναν αναπάντητα από την κυβέρνηση.

Σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνει ότι η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για την αναπομπή νομοθεσιών που εσπευσμένα ψήφισε η Βουλή με το ενδεχόμενο να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα από εκείνα που διατείνεται ότι θα επιλύσει, αγνοεί σημαντικότατες σχετικές παραμέτρους.

«Ότι, για παράδειγμα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν επιμείνει στην ανάγκη ενός δημόσιου φορέα για να συμβάλει στην προστασία της κατοικίας σε περίπτωση που αυτή ήταν υποθηκευμένη σε προβληματικό δάνειο και ότι η Κυβέρνηση έχει όντως δημιουργήσει το σχέδιο “Εστία”, στο οποίο όμως η εσπευσμένη νομοθετική παρέμβαση δεν άφησε το χρόνο να λειτουργήσει και να δοκιμαστεί στην πράξη», σημειώνει.

Όπως ακόμα, προσθέτει, «παραβλέπουν το γεγονός ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τη Βουλή ο Πρόεδρος, υφίστανται και λόγοι συνταγματικής τάξης για την αναπομπή, για τους οποίους ακολουθεί σχετική γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα. Κυρίως, όμως, η δηκτική κριτική που ασκεί το ΑΚΕΛ παραγνωρίζει τις παράπλευρες συνέπειες και τους ενδεχόμενους κινδύνους για τη σταθερότητα, που επιφέρει μια τέτοια ρύθμιση».

«Ελπίζουμε η Βουλή να επανεξετάσει με ψυχραιμία και προσμετρώντας όλους τους σχετικούς παράγοντες το θέμα, δίνοντας και τον απαιτούμενο για να επανεκτιμηθούν τα δεδομένα μετά την εφαρμογή της σχετικής θεσπισμένης προστασίας», καταλήγει.

Μ.Χ.