You are here

Moody’s: Συνεχιστής της πειθαρχίας ο Χριστοδουλίδης

16/02/2023 10:43

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο υποδηλώνει τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προόδου και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Σε σημείωμα του, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις για επανένωση της Κύπρου «ενδεχομένως να παρεμποδιστούν από την αυστηρότερη γραμμή των μικρότερων κομμάτων που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, που περιγράφεται ως ανεξάρτητος και μετριοπαθής, κέρδισε το δεύτερο γύρο των εκλογών της περασμένης Κυριακής, συγκεντρώνοντας το 51,9% των ψήφων, κερδίζοντας τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για επανένωσης της χώρας τον οποίο υποστήριξε το αριστερό προοδευτικό κόμμα εργαζομένων ΑΚΕΛ.

Προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση

«Η θητεία του Χριστοδουλίδη θα είναι πενταετής και αναμένουμε από αυτόν να σχηματίσει κυβέρνηση με ευρεία απήχηση», αναφέρεται.

Ο οίκος, δεδομένων των αναφορών Χριστοδουλίδη, αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση «θα αποτελείται από τεχνοκράτες, μέλη των μικρών κεντρικών κομμάτων που τον υποστήριξαν και ενδεχομένως μέλη από το πρώην κόμμα του, το ΔΗΣΥ. 

«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική της Κύπρου μαζί με τις πολιτικές οικονομικών μεταρρυθμίσεων και η νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική», τονίζεται.

Οι Moody's υπενθυμίζουν ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή ήταν 6,8% τον Ιανουάριο του 2023 και ήταν κατά μέσο όρο 8,1% για ολόκληρο το έτος 2022. Σημειώνουν επίσης, ότι ο κ. Χριστοδουλίδης έχει ανακοινώσει ότι οποιαδήποτε πρόσθετη στήριξη για να βοηθηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την ενεργειακή κρίση και το κόστος ζωής θ’ πρέπει να στοχευθεί, «χωρίς να επιτρέψουμε να γλιστρήσει η δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο οίκος σημειώνει επίσης, ότι ο νέος πρόεδρος έχει επίσης υποστηρίξει τη σταδιακή επέκταση του επιδόματος κόστους διαβίωσης, ενάντια στις πιο ριζοσπαστικές απαιτήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ιδιωτικού τομέα να αποφευχθεί η αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των τιμών της οικονομίας.

«Αναμένουμε μεγαλύτερη έμφαση σε μακροπρόθεσμες λύσεις για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της Κύπρου, το οποίο βασιζόταν στο εισαγόμενο πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου για το 83% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της το 2021, με τα βιοκαύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν το 13%», προστίθεται.

Όπως τονίζεται, εκτός από την εστίαση στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εισερχόμενη διοίκηση επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση έργων ενεργειακής διαφοροποίησης, όπως η εγκατάσταση φυσικού αερίου LNG Βασιλικού, το έργο Euro-Asia Interconnector (σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και το Ισραήλ) και ταχεία παρακολούθηση της ανάπτυξης ορισμένων κοντινών υπεράκτιων ανακαλύψεων φυσικού αερίου.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις

Οι Moody’s επισημαίνουν επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Χριστοδουλίδη περιελάμβανε δεσμεύσεις για συνεχή υποστήριξη στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που απορρέει από το πρόγραμμα NextGen της ΕΕ, καθώς και για το νέο εθνικό σύστημα υγείας, μια βασική μεταρρύθμιση που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι ο κ. Χριστοδουλίδης κατάφερε να συγκεντρώσει υποστήριξη από την ηγεσία των τριών κομμάτων του πολιτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς, Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ) και Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΔΕΚ), καθώς και από κόμματα και ομάδες που δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή.

Δύσκολες οι συνομιλίες για κυπριακό

Για το Κυπριακό, σημειώνεται ότι ο νέος Πρόεδρος υποσχέθηκε μια ανανεωμένη προσπάθεια επίλυσης των μακροχρόνιων συνομιλιών επανένωσης της Κύπρου με στόχο την επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και τη συνέχιση της ενεργού συμμετοχής της ΕΕ στη διαδικασία διπλωματικής επίλυσης.

«Παρ’ όλα αυτά, οποιεσδήποτε συνομιλίες θα είναι δύσκολες και δυνητικά θα παρεμποδιστούν από την αυστηρότερη γραμμή των κομμάτων που υποστήριξαν τον νέο Πρόεδρο», τονίζεται.

«Πλήγμα» για τον πρόεδρο ΔΗΣΥ

«Το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 5 Φεβρουαρίου ήταν ένα πλήγμα για τον άλλο μεγάλο υποψήφιο, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, το σημερινό Πρόεδρο του ΔΗΣΥ», καθώς δεν κατάφερε να προκριθεί στο δεύτερο γύρο με μόλις 26% των ψήφων, έναντι 29,6% για το Μαυρογιάννη και 32% για τον Χριστοδουλίδη.

«Ήταν η πρώτη φορά που ο ΔΗΣΥ δεν είχε συμπεριληφθεί σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών. Δεν είναι βέβαιο εάν ο ΔΗΣΥ, ο οποίος κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο με 17 από τις 56 έδρες, θα στηρίξει την ατζέντα του νέου προέδρου», αναφέρεται, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα επέλεξε να μην ευθυγραμμιστεί συγκεκριμένα με κανέναν από τους δύο υποψηφίους στο δεύτερο γύρο και αντ' αυτού απηύθυνε έκκληση στους υποστηρικτές του να επιλέξουν ελεύθερα την ψήφο τους.

Της Γεωργίας Χαννή