You are here

Νέες αντιδράσεις για το πλαίσιο εκποιήσεων

23/07/2019 15:51

Νέες αντιδράσεις εκ μέρους των κομμάτων προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από την αναπομπή των δύο νόμων για τις εκποιήσεις που πέρασαν από τη βουλή.

Τα κόμματα στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση η οποία με συμπληρωματικές επιστολές προς τη βουλή, παρέθεσε επιχειρήματα σε ότι αφορά τη σύγκρουση των νομοθεσιών με άρθρα και βασικές αρχές του Συντάγματος.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι η βουλή απλά, εν μέρει αποκατέστησε τη δυνατότητα προσφυγής του δανειολήπτη στο δικαστήριο για έκδοση ενδιάμεσου διατάγματος αναστολής της εκποίησης σε περιπτώσεις που ο δανειολήπτης τεκμηριώνει διαφορά στο Δικαστήριο είτε σε σχέση με το οφειλόμενο υπόλοιπο, είτε με τη νομιμότητα της σύμβασης ή και της υποθήκης.

«Αυτό το δικαίωμα, ανάμεσα σ’ άλλα, η κυβέρνηση το είχε αφαιρέσει με τις αλλαγές που επέφερε στους σχετικούς νόμους πέρσι, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μένουν εντελώς απροστάτευτοι στις όποιες αυθαιρεσίες των τραπεζών. Οι εκποιήσεις δεν εμποδίζονται με τη νομοθεσία. Αυτή παρέχει δυνατότητα στους δανειολήπτες να διεκδικήσουν δικαιότερη μεταχείριση από τις τράπεζες», δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

Σε σχέση με τη νομοθεσία για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τον Οκτώβριο, για όλους όσοι αιτούνται ένταξης στο Εστία, ανέφερε ότι γι’ αυτό δεσμεύτηκε ο υπουργός οικονομικών ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής και πρόσθεσε ότι οι κυβερνώντες θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί τώρα προκύπτει πρόβλημα.

Σημείωσε παράλληλα, ότι το σχέδιο Εστία δεν αφορά τους δανειολήπτες που δεν έχουν τα εισοδήματα για να συμφωνήσουν σε μια βιώσιμη αναδιάρθρωση και πως δεν καλύπτει την πιο ευάλωτη και εκτεθειμένη ομάδα των δανειοληπτών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τις τράπεζες, όχι για τις ευάλωτες και μη προνομιούχες ομάδες της κοινωνίας.

Στις νέες επιστολές της προεδρίας, καταγράφεται ότι οι νέες ρυθμίσεις παραβιάζουν το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι ελευθέρως καθώς επίσης, το αγώγιμο δικαίωμα των τραπεζών και το δικαίωμά τους για άσκηση άσκησης επικερδούς εργασίας. Προστίθεται ότι γίνεται διάκριση ανάμεσα στους  επηρεαζόμενους ενυπόθηκους οφειλέτες και άλλους οφειλέτες και πως παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης εξουσιών.

Οικολόγοι: Συνεδρίαση εδώ και τώρα

Οι Οικολόγοι καλούν σε άμεση σύγκληση της επιτροπής οικονομικών προειδοποιώντας ότι εάν γίνει αποδεκτή η αναπομπή, τότε η βουλή θα έχει κάνει μια «τρύπα στο νερό».

Ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Περδίκης απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής, σημειώνοντας ότι η σύγκληση της επιτροπής επιβάλλεται καθώς με δεδομένη τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για την αναπομπή του νόμου που επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων, ο νόμος βρίσκεται υπό απειλή.

Τονίζεται ότι η συνεδρία πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την 29η Ιουλίου 2019, και όχι λίγα λεπτά πριν την ολομέλεια όπως έχει προγραμματιστεί, για να μπορεί να γίνει μια προσπάθεια για «έντιμο συμβιβασμό» και υποστηρίζεται ότι μια ολιγόλεπτη συνεδρία λίγο πριν την ολομέλεια στέλνει το μήνυμα ότι όλα έχουν κριθεί και ότι η συνεδρία της επιτροπής οικονομικών θα έχει μόνο τυπικό χαρακτήρα.

«Αν κάποιοι θεωρούν ότι το νομοσχέδιο δεν είναι ώριμο, ακόμα έχουμε περίπου μία εβδομάδα να το συζητήσουμε και να το βελτιώσουμε. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της αναπομπής του Προέδρου Αναστασιάδη αφορά λόγους που μπορούμε να τους συζητήσουμε» όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι εάν απλώς επιτευχθεί η ψήφιση (με την όποια πλειοψηφία) της αναπομπής, όχι μόνο θα αποδειχθεί ότι η βουλή έκανε απλώς  μία τρύπα στο νερό αλλά θα έχει τοποθετηθεί το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συμμαχία: Άστοχη η αναπομπή

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει άστοχη την αναπομπή της πρότασης που συνυπέγραψε το κόμμα για αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων.

Σημειώνεται ότι η πρόταση που συνυπόγραψε η Συμμαχία Πολιτών για τις εκποιήσεις και ψήφισε σε νόμο η βουλή, είναι ουσιαστικά μια πρόταση που υιοθετεί την οδηγία της Κεντρικής τράπεζας προς τις εμπορικές τράπεζες για το πως πρέπει να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων.

«Μάλιστα η συγκεκριμένη  οδηγία δυστυχώς δεν ακολουθείται από τις εμπορικές τράπεζες και ακόμη χειρότερα, η Κεντρική τράπεζα δεν επιβλέπει και δεν αναγκάζει τις τράπεζες να εφαρμόσουν τις οδηγίες»όπως αναφέρεται.

Προστίθεται ότι το κόμμα θεωρεί άστοχη την αναπομπή μιας πρότασης που βασίζεται στις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, τοποθέτηση που προϊδεάζει για την τήρηση αρνητικής στάσης του κόμματος έναντι της αναπομπής.

Το ΕΛΑΜ σε δελτίο Τύπου καλεί όσους στήριξαν τον νόμο για τις εκποιήσεις, να αλλάξουν πολιτική, σημειώνοντας ότι έχουν καθήκον να σταθούν στο πλευρό των πολιτών και όχι στο πλευρό των τραπεζών.

Μ.Χ.