You are here

Οι προτάσεις των τριών για ακρίβεια και πληθωρισμό

12/01/2023 06:40

Σειρά μέτρων προαναγγέλλουν οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, για αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού που πιέζουν ασφυκτικά τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, οι τρεις υποψήφιοι υπόσχονται καταπολέμηση της πληθωριστικής κρίσης και της ακρίβειας, τα οποία είναι απότοκο της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων ομάδων και της μεσαίας τάξης, με σειρά μέτρων και δράσεων που δεσμεύονται να λάβουν με την εκλογή τους.

Η συγκράτηση του κόστους ενέργειας, η ραγδαία επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών και της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και η ενίσχυση της επισιτιστικής μας αυτάρκειας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στους 100 άξονες πολιτικής που εξήγγειλε ο κ. Νεοφύτου.

Στο αναλυτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του κ. Μαυρογιάννη ξεχωρίζουν οι δεσμεύσεις για καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες με επιδότηση που θα φτάνει μέχρι και το 100%, η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ και η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.

Σειρά μέτρων για ανακούφιση των πολιτών και επιχειρήσεων που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας περιλαμβάνονται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ανθυποψηφίου τους Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως η επανεξέταση του θεσμού της ΑΤΑ, η αποτροπή της αισχροκέρδειας και η αξιοποίηση των προγραμμάτων της χρηματοοικονομικής παιδείας.

A.Νεοφύτου: Στήριξη ευάλωτων και μικρομεσαίων

Ο κ. Νεοφύτου ξεκαθαρίζει ότι η Κύπρος δε μπορεί να ανακόψει τον παγκόσμιο πληθωρισμό και θα ήταν λάθος να διολισθήσει σε ένα λαϊκισμό που εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά, αντίστοιχο εκείνου που βιώσαμε προ του 2013, με μέτρα που θα διογκώνουν μάλιστα το πρόβλημα.

Μπορεί όμως, όπως αναφέρει, με στοχευμένες πρωτοβουλίες να κινείται διαρκώς για την αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων ομάδων, τη συγκράτηση του κόστους ενέργειας, την ραγδαία επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών και της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και την ενίσχυση της επισιτιστικής μας αυτάρκειας.

«Για όσο διαρκεί η κρίση, στόχος μας είναι να αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες επικεντρωμένες στην ανακούφιση τόσο των ασθενέστερων, όσο και της μεσαίας τάξης», όπως αναφέρει.

Προσθέτει ότι με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες και για περίοδο ενός έτους - για το 2023 - θα προσδιορίσει φορολογική ελάφρυνση προς όφελος όσων έχουν ετήσιο εισόδημα από €19.500 έως €28 χιλιάδες.

Επίσης, σημειώνεται ότι για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο των €19.500 και δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, θα παραχωρηθεί ελάφρυνση στις συνεισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες θα αναπληρωθούν από το κράτος και πάλι για περίοδο ενός έτους.

«Με αυτό τον τρόπο θα καλύψουμε και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, παρέχοντας την ίδια ώρα και κίνητρο για συμμετοχή στην αγορά εργασίας», όπως επισημαίνει.

Α. Μαυρογιάννης: Αξιοπρεπής διαβίωση για όλους

Αποτελεί υποχρέωση του κράτους να στέκεται αρωγός στους πολίτες του, ιδιαίτερα σε αυτούς με χαμηλά εισοδήματα, αναφέρει ο κ. Μαυρογιάννης και τονίζει ότι ο στόχος του είναι απλός, «η αξιοπρεπής διαβίωση για όλους».

Στις προτάσεις του περιλαμβάνονται η καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες, στη βάση κλιμακωτής επιδότησης, η οποία θα φτάνει μέχρι και το 100%.

Η διερεύνηση της δυνατότητας διεκδίκησης από την Ε.Ε. περαιτέρω μείωσης του φόρου κατανάλωσης, η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ, με βάση τη διακύμανση του πληθωρισμού και διεύρυνσή της για όλους τους εργαζομένους.

Επίσης, προτείνεται η επαναφορά της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9%, η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και η φορολόγηση των απροσδόκητα υπέρογκων κερδών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, αλλά και ένα βιώσιμο μοντέλο αστικών συγκοινωνιών και γενικότερα μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ν. Χριστοδουλίδης: Καταπολέμηση αισχροκέρδειας

Από την πλευρά του ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δεσμεύεται ότι θα αξιολογούνται συνεχώς τα μακροοικονομικά δεδομένα και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας/Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως αρμόδια Αρχή για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, με στόχο τη διαμόρφωση των σωστών πολιτικών.

Επίσης, ότι θα παρέχεται στοχευμένη οικονομική στήριξη στις ευάλωτες ομάδες, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού, τηρώντας δημοσιονομική πειθαρχία και ενθαρρύνοντας, παράλληλα, την πειθαρχία και στα νοικοκυριά, αξιοποιώντας τα προγράμματα της χρηματοοικονομικής παιδείας.

Όπως εξηγεί, μέσα από το πρόγραμμα της χρηματοοικονομικής παιδείας θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα θέματα διαχείρισης του επιτοκιακού κινδύνου, ενώ περαιτέρω αναφέρει ότι θα ενθαρρύνονται οι συνετές πολιτικές ως προς την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, για την προστασία των δανειοληπτών και των ίδιων των τραπεζών, προς αποφυγή δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφέρει ότι θα επανεξετάσει το θεσμό της ΑΤΑ, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή της προς όφελος όλων των χαμηλόμισθων, καθώς μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί βασικό μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης χωρίς να επιβαρύνονται οι εργοδότες, σημειώνει.

Τέλος υπόσχεται ότι θα καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια, αξιοποιώντας τους θεσμούς του κράτους, όπως την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Της Ελένης Χαραλάμπους