You are here

Πακέτο πέντε προτάσεων Λιλλήκα ενώπιον ΠτΔ

22/12/2020 15:38
 
Πακέτο πέντε προτάσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων τον κατώτατο μισθό, την ενίσχυση των κατοίκων της υπαίθρου, καθώς και την ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων, κατέθεσε την Τρίτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σε συνάντηση που είχαν με θέμα τη στάση του κόμματος του απέναντι στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
 
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Λιλλήκας είπε πως οι προτάσεις που κατέθεσε σήμερα -με εξαίρεση μία- «δεν ήταν νέες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», για να σημειώσει πως «είναι προτάσεις, που κατέθεσε η Συμμαχία και το 2018».
 
Όπως είπε, η πρόταση για την καθιέρωση του κατώτατου μισθού, με ημερομηνία έναρξης 1/1/2022 ήταν παλαιότερη πρότασή του και πρόταση νόμου στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η πρόταση για συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας είναι πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από Μάρτιο του 2018.
 
Σε σχέση με τις συντάξεις, εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υλοποιήθηκε σε ένα βαθμό σήμερα από την Υπουργό Εργασίας, ωστόσο, πρόσθεσε «εκείνο που ζήτησα είναι να θεσμοθετηθεί είτε με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, είτε μέσα από τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην εναπόκειται στην εκάστοτε κυβέρνηση, αν θα προσφέρει συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας».
 
Αναφορικά στην τρίτη πρόταση της Συμμαχίας, είπε πως αφορά την ενίσχυση των κατοίκων της υπαίθρου και ιδιαίτερα την αναβίωση των χωριών.
 
«Εισηγηθήκαμε», είπε, όπως η κυβέρνηση με ένα συμπληρωματικό κονδύλι προσφέρει ένα επίδομα κίνησης για κατοίκους των ορεινών περιοχών της υπαίθρου, οι οποίοι εργάζονται στην πόλη, έτσι ώστε να μειωθούν τα έξοδα τους και να διατηρούν περισσότερο εισόδημα».
 
Επίσης, σημείωσε ότι η Συμμαχία Πολιτών έχει προτείνει όπως αυξηθεί το κονδύλι, που προσφέρεται, αλλά και το ποσό που προσφέρει το κράτος για νεαρά ζευγάρια, ώστε να μπορέσουν να κτίσουν την κατοικία τους στα χωριά , τα οποία όπως είπε «έχουν μετατραπεί σε γηροκομεία».
 
Εξήγησε ότι «από τις 40 χιλιάδες εισηγηθήκαμε να ανέβει στις 60 χιλιάδες, καθώς να απλοποιηθεί το σχέδιο που έχει σήμερα η κυβέρνηση».
 
Ανέφερε ακόμα ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα θα συναντήσει αύριο τον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να συζητήσουν οι λεπτομέρειες του σχεδίου, για να είναι υλοποιήσιμο, αλλά και εύκολο για τις κοινωνικές ομάδες, που ενδιαφέρονται να το αξιοποιήσουν.
 
Σε σχέση με την πέμπτη πρόταση του, είπε πως αφορά στη διαμόρφωση ενός τριετούς προγράμματος, για αναβάθμιση, εμπλουτισμό και ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
 
Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας «θα θέλαμε να δούμε ένα τριετές πρόγραμμα ανά φάσεις, με συγκεκριμένα κονδύλια, το οποίο να μπει σε εφαρμογή, έτσι ώστε τα κρατικά νοσηλευτήρια να μπορούν πλέον να ανταποκριθούν και στις ανάγκες του ΓεΣΥ, αλλά και στις απαιτήσεις για ποιοτική φροντίδα από πλευράς προς την κοινωνία».
 
Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε ότι θα έχει συνάντηση τις επόμενες μέρες με τον Υπουργό Υγείας.
 
«Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Ο Πρόεδρος έκρινε πολύ καλές τις προτάσεις, τις οποίες και υιοθετεί ως προς την ουσία και το πνεύμα και τη φιλοσοφία τους. Παραμένουν τώρα οι λεπτομέρειες για το πως θα προωθηθούν και γι’ αυτό θα προωθήσουμε τις συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς», κατέληξε.