You are here

Πρόεδρος: Είμαι έτοιμος ακόμα και να παραιτηθώ

22/12/2020 11:40

Έτοιμος να παραιτηθεί δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε περίπτωση διαφθοράς ή παράνομη πράξη. Η πιο πάνω αναφορά γίνεται στην επιστολή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε χθες και είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο. Πρόκειται για απάντηση στην επιστολή του κ. Παπαδόπουλου προς τον κ. Αναστασιάδη σχετικά με την απαίτηση του ΔΗΚΟ να δοθούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία οι φάκελοι που ζητά ο Γενικός Ελεγκτής για τις πολιτογραφήσεις.

Σε μια σκληρή γλώσσα που ανατινάζει τις όποιες γέφυρες για πιθανή συνεννόηση για έγκριση του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων κατηγορεί τον κ. Παπαδόπουλο ότι,

• Παραγνωρίζει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι σύμβουλος της Κυβέρνησης και ότι η τελευταία οφείλει να ακολουθεί τις γνωματεύσεις του

• Αναληθώς υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κάθαρση

• Για δικούς του λόγους και μόνο, το μόνο που εμπιστεύεται είναι τον Γενικό Ελεγκτή

• Διακατέχετε από μία εμμονή που είναι άκρως αντίθετη προς την αλήθεια

• Εν γνώσει του αμφισβητεί τις συνταγματικές εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα

• Η καταψήφιση του προϋπολογισμού από το ΔΗΚΟ αποτελεί ακραίο φαινόμενο πείσματος

• Σκόπιμα παραγνωρίζει γεγονότα

• Γίνεται από την πλευρά ΔΗΚΟ και προέδρου του, μία συνεχής παραγωγή λάσπης.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει κατά λέξη τα εξής: «Για υστάτη φορά επαναλαμβάνω πως είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου παραιτούμενος του αξιώματος που ο λαός μου έχει εμπιστευθεί, αν διαπιστωθεί πως εμπλέκομαι σε οποιανδήποτε περίπτωση διαφθοράς ή παράνομη πράξη ή έδειξα ανοχή σε οποιαδήποτε ενέργεια που ζήμιωσε ή ζημιώνει τα δημοσιονομικά του κράτους».

Απαντώντας το ΔΗΚΟ στην επιστολή του Προέδρου διερωτάται πως είναι δυνατό να «διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή του (Προέδρου) σε διαφθορά ή τυχόν επίδειξη ανοχής σε ενέργειες που έχουν ζημιώσει τα δημοσιονομικά του κράτους, εάν ο ίδιος εξακολουθήσει να εμποδίζει τον έλεγχο και να επιβάλλει τη συσκότιση;

Πως θα γνωρίζει η κοινωνία αν όντως έχει αναλάβει αυτές τις ευθύνες… αν τις έχει αποκρύψει;

Μόνο με ενδελεχή έλεγχο θα λάμψει η αλήθεια και μόνο έτσι είναι δυνατή η διαπίστωση τυχόν εμπλοκής του ΠτΔ ή/και άλλων ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων», αναφέρει το ΔΗΚΟ.

Το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, απάντησε στο ΔΗΚΟ ως εξής:

«Θεωρούμε πως η σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, με την οποία σχολιάζει την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, δεν απαντά σε κανένα σημείο επί της ουσίας των τεκμηριωμένων θέσεων και απαντήσεων που δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα όσα το ΔΗΚΟ και ο πρόεδρος του ήγειραν ως θέματα στην επιστολή που είχαν αποστείλει προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αντίθετα, η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει τις εμμονές του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου σε θέσεις, οι οποίες καταρρίπτονται με επιχειρήματα στην εμπεριστατωμένη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και που οδήγησαν το ΔΗΚΟ στην αδικαιολόγητη καταψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους».

Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας ακολουθεί.