You are here

ΠτΔ: Στοχευμένες κυρώσεις κατά Ρωσίας

11/05/2022 13:06

Το κόστος των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας  δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο επί των οικονομιών των κρατών μελών της Ένωσης από ότι στη ρωσική οικονομία, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως είναι για αυτό τον λόγο που αυτές πρέπει να είναι στοχευμένες, με συγκεκριμένη επίδραση, στους τομείς που στοχεύουν να επηρεάσουν. Είπε εξάλλου πως "η απόφαση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ είναι καταδικαστέα".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Αναφερόμενοι στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Κροάτης Πρωθυπουργός εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Κροατίας, οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών σε διάφορους τομείς και τη σημασία της ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας μεταξύ τους για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως εισηγήθηκε στον Κροάτη Πρωθυπουργό την υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης στον ναυτιλιακό τομέα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Πλένκοβιτς είπε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στο Κίεβο την περασμένη Κυριακή. «Και οι δυο μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας για την απαράδεχτη επιθετικότητα της Ρωσίας που παραβιάζει όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου, όλες τις αξίες της διεθνούς τάξης», ανέφερε, σημειώνοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε λόγω αυτού του πολέμου.

Είπε πως η Κροατία όπως και η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «και τον αγώνα της για ελευθερία και τις αξίες τις οποίες όλοι υποστηρίζουμε», σημειώνοντας τα μέτρα και τις κυρώσεις που υιοθέτησε η ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, "υπήρξαμε ενωμένοι στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να ασκήσουμε πιέσεις για να αναθεωρήσει τις ενέργειές της, να τερματίσει τις εχθροπραξίες και να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια διπλωματική λύση".

"Γνωρίζουμε ότι αυτές οι κυρώσεις αναπόφευκτα έχουν κόστος για τις δικές μας οικονομίες. Παρόλα αυτά αυτό το κόστος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο επί των οικονομιών των κρατών μελών από ότι στη ρωσική οικονομία", σημείωσε.

Είναι για αυτό που πρέπει να είναι στοχευμένες με συγκεκριμένη επίδραση στους τομείς που στοχεύουν να επηρεάσουν, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως "το άλλο θέμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι προκειμένου η πολιτική μας να έχει τη μέγιστη επίδραση οι τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με την ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμίζουν την εξωτερική πολιτική τους και την πολιτική ασφάλειάς τους με αυτές της ΕΕ".

Επεσήμανε ακόμα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Κροατίας, κάτι που θα ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Για τον τουρισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι αύξηση απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια θα συνεχίσει να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Πρόσθεσε ότι κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις σήμερα συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και η εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ για τον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Εσθονία εκφράζοντας την επιθυμία να υπογραφεί παρόμοιο Μνημόνιο και με την Κροατία. 

Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, ο Πρόεδρος είπε ότι με δεδομένη την εμπειρογνωμοσύνη της Κύπρου πρότεινε στον Πρωθυπουργό της Κροατίας την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα αυτό μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Κροατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του δίδει τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις σε τομείς όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες και η ψηφιακή τεχνολογία.

Είπε ακόμα ότι συζήτησαν το Μεταναστευτικό, ένα θέμα που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Κύπρο λόγω των μεγάλων αριθμών παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, την Αφρική και αλλού.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο Πρωθυπουργός είπε ότι Κύπρος και Κροατία μπορούν να μελετήσουν τρόπους ώστε και οι δύο χώρες να επωφεληθούν από τις δυνατότητες τους σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, τους αγωγούς και άλλες συναφείς επενδύσεις.