You are here

Στο στόχαστρο ο Γενικός Εισαγγελέας για το «μαύρο» στο πόρισμα

24/06/2021 09:06

Το μαύρισμα σελίδων του τελικού πορίσματος, κατά την πρακτική που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του ενδιάμεσου πορίσματος, προκαλεί αντιδράσεις κομμάτων που κάνουν λόγο για λογοκρισία, ασκώντας επικρίσεις στον Γενικό Εισαγγελέα.

Εκτός από τον Γενικό Εισαγγελέα, το περιεχόμενο του πορίσματος προκαλεί ήδη νέες επικρίσεις και κατά της κυβέρνησης, του προέδρου της Δημοκρατίας και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής του γραφείου νομικών του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σημειώνει ότι το πόρισμα «επιβεβαιώνει και τεκμηριώνει την αυταπόδεικτη θεσμική διαπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου».

«Η ξεκάθαρη αναφορά σε σύγκρουση συμφερόντων θα οδηγούσε –κανονικά- έναν Πρόεδρο που θα διέθετε πολιτική ευθιξία σε παραίτηση», αναφέρει, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της καταδίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, απέδωσε σε «έκδηλη σκοπιμότητα» το μαύρισμα σελίδων του πορίσματος αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο του Γενικό Εισαγγελέα.

«Διερωτόμαστε», αναφέρει, «αν δημόσιο συμφέρον για τον Γενικό Εισαγγελέα είναι η πλέρια διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία ή η προστασία των ονομάτων μερικών επιτήδειων και των συμφερόντων διαφόρων κύκλων». Εξάλλου, τονίζει ότι ο περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμος θέτει ως μόνο κριτήριο για τη μη αποκάλυψη στοιχείων, την εθνική ασφάλεια «και όχι την πολύ βολική και αόριστη επίκληση του δημοσίου συμφέροντος».

Ζητούν ανάληψη ευθυνών

Για επιβεβαίωση θεσμικής διαπλοκής του προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργικού του Συμβουλίου, κάνει λόγο και το ΔΗΚΟ που σημειώνει ότι αναμένεται να αναληφθούν ευθύνες για τα ευρήματα του πορίσματος.

Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρεται σε παράνομες πολιτογραφήσεις, αθέμιτες παρεμβάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για να προωθηθούν συγκεκριμένες αιτήσεις, χαλαρώσεις κριτηρίων για να εξυπηρετηθούν επενδυτές και συμμετοχή του Προέδρου και υπουργών σε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στις οποίες εγκρίθηκαν πολιτογραφήσεις επενδυτών που προωθούνταν από συνδεδεμένα με αυτούς δικηγορικά γραφεία.

Σημειώνεται παράλληλα, ότι εξακολουθεί να εγείρεται σοβαρό ζήτημα ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων καθώς τόσο ο Γενικός όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, συμμετείχαν σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο εξέδωσε εκατοντάδες παράνομες πολιτογραφήσεις.

Σε ανακοίνωση εκ μέρους της ΕΔΕΚ σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων επαναφέρει την ανάγκη για τερματισμό της ατιμωρησίας.  

«Αναμένουμε να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να τους αποδοθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν», όπως αναφέρεται. 

Παράδοση του πορίσματος στη Βουλή χωρίς λογοκρισία, ζητούν οι Οικολόγοι.

Οι Οικολόγοι επικρίνουν τη «λογοκρισία» του πορίσματος υποστηρίζοντας πως με βάση το περιεχόμενό του τεκμηριώνεται ξεκάθαρα ότι το επενδυτικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο δημοσιοποίησης του βίντεο του Al Jazeera, δεχόταν ακόμη αιτήσεις μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η κυβέρνηση συνέχισε να εγκρίνει παράνομες πολιτογραφήσεις, όπως σημειώνεται.

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλεξάνδρας Ατταλίδου δήλωσε πως «με τη συσκότιση και τη λογοκρισία που υιοθετεί ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και δεν δίνονται τα σωστά μηνύματα».

Ζήτησε από την ερευνητική επιτροπή να εφαρμόσει το νόμο και να καταθέσει ολόκληρο το πόρισμα – χωρίς κενά και μαυρισμένες γραμμές – στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να υπηρετήσει τη διαφάνεια, δημοσιοποιώντας άμεσα τα ονόματα όσων φέρουν πολιτική ή ποινική ευθύνη, είτε πρόκειται για δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, είτε πρόκειται για Υπουργούς και βουλευτές ή και τον ίδιο τον Πρόεδρο προσωπικά», τόνισε.

Μ.Χ.