You are here

Σύσταση συμβουλίου οικονομίας και ανταγωνιστικότητας

13/06/2018 11:41

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε τη σύσταση Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας με στόχο τη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη, την συστηματική παρακολούθηση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της οικονομίας και την εισήγηση στοχευμένων μέτρων πολιτικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου οικονμικών, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας αποτελεί τη μετεξέλιξη του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας και υλοποιεί τη σχετική Σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, που θα πρέπει να καλύπτει όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται της ανταγωνιστικότητας των Κρατών Μελών. Η Σύσταση προνοεί μεταξύ άλλων ότι τα Συμβούλια θα πρέπει να έχουν λειτουργική αυτονομία από οποιανδήποτε δημόσια αρχή.

Το Συμβούλιο θα είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό και θα αποτελείται από πρόεδρο και οχτώ μέλη με τριετή θητεία. Πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου διορίστηκε ο κ. Τάκης Κληρίδης. Ο κ. Τάκης Κληρίδης διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών για την περίοδο 1999 μέχρι 2003. Απέκτησε το πτυχίο του στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι κάτοχος του επαγγελματικού τίτλου ACCA. Μετά την αποφοίτηση του εργάστηκε στην Αγγλία και Ελλάδα. Το 1981 εντάχτηκε ως συνέταιρος στον ελεγκτικό οίκο Metaxas LoizidesSyrimis & Co (KPMG). Σήμερα είναι Πρόεδρος του Δ.Σ του CMK Eurofinance.

Ως μέλη του Συμβουλίου διορίστηκαν οι ακόλουθοι:

κ. Παύλος Φωτιάδης.

Σπούδασε Οικονομικά στο Harvard University στις ΗΠΑ και Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο INSEAD Business School στη Γαλλία. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης από το 1990. Από το 2016 κατέχει τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης, η οποία εκπροσωπεί 8500 ζυθοποιεία και τους εθνικούς αντιπροσώπους 29 χωρών.

Δρ. Έλενα Ανδρέου.

Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Στη συνέχεια απέκτησε MBA με ειδίκευση τα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Nottingham και διδακτορικό από το Manchester University. Η κα. Ανδρέου είναι Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με πληθώρα δημοσιεύσεων σε οικονομικά θέματα και επίσης Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου.

Δρ. Ανδρέας Ασσιώτης.

Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών, μεταπτυχιακού τίτλου καθώς και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Ιλινόις των ΗΠΑ. Είναι Επικεφαλής Οικονομολόγος στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ διατελεί και ακαδημαϊκός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο κ. Ασσιώτης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Blockchain Technologies Centre.

Δρ. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία από το Kings College και διδακτορικό στην Πολιτική Φιλοσοφία στο UCL στο Λονδίνο. Από το 1991 εργάστηκε ως διευθυντής στο Κέντρο Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Την περίοδο 2011-2016 διετέλεσε βουλευτής και συμμετείχε στις Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είναι εταίρος του Φόρουμ του Νταβός για το διεθνές πρόγραμμα μέτρησης της ανταγωνιστικότητας.

Τάσος Αναστασίου.

Κατέχει Πτυχίο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών από το London School of Economics. Eργάστηκε στην PwC και είναι μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία (ICAEW). Είναι Διευθύνων Σύμβουλος χρηματοοικονομικής εταιρείας. Ο κ. Αναστασίου διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Γιώργος Κοιτάζος.

Κατέχει πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Warwick. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εργάστηκε ως αναλυτής και οικονομικός λειτουργός στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου από το 2009 μέχρι το 2014. Από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι και σήμερα κατέχει τη θέση Διευθυντή στο ξενοδοχείο Adams Beach Hotel.

Ανδρέας Ψαράς.

Κατέχει πτυχίο Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών από το Queens College της Νέας Υόρκης και μεταπτυχιακό στην Οικονομική Ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο Fordham των ΗΠΑ και στον τομέα της Εκπαιδευτικής Ηγεσίας από το CIIM. Το 2007 δημιούργησε το Οινοποιείο Makkas Winery το οποίο διευθύνει. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στην Μονάδα Ερευνών της Βουλής των Αντιπροσώπων και ως Λέκτορας στην Κύπρο και στις ΗΠΑ.

Γιώργος Παντελή.

Κατέχει πτυχίο Οικονομικών από το Queen Mary College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διοίκηση επιχειρήσεων από το CIIM. Είναι στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών από το 1993. Από το 2015 είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Οικονομικών. Παρακολουθεί τις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), του Eurogroup, καθώς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.