You are here

Βασιλείου: «Νέο οικονομικό θαύμα» με λύση

31/01/2003 08:24
«Εάν ήμουν διοικητής εμπορικής τράπεζας θα έλεγα ότι θέλω λύση του Κυπριακού σήμερα»

Την πεποίθηση ότι πιθανή λύση του Κυπριακού θα θέσει τις βάσεις για «νέο οικονομικό θαύμα» εξέφρασε ο διαπραγματευτής της Κύπρου με την ΕΕ Γιώργος Βασιλείου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Βασιλείου αναφέρει ότι με λύση του Κυπριακού θα έχουμε εισροή ξένων κεφαλαίων στην Κύπρο για επενδύσεις αλλά και ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Ο κ. Βασιλείου αποδίδει την απουσία επιχειρηματικών επενδύσεων από το νησί στην ανασφάλεια που δημιουργεί η υφιστάμενη κατάσταση και ανέφερε ότι το φορολογικό σύστημα της Κύπρου «είναι αρκετό κίνητρο για να έρθουν αρκετές επιχειρήσεις να εγκατασταθούν εδώ».

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται από υψηλόβαθμα στελέχη των εμπορικών τραπεζών ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι πιθανή λύση θα επιδράσει θετικά στις τράπεζες. «Εάν εγώ ήμουν διοικητής εμπορικής τράπεζας θα έλεγα ότι θέλω λύση του Κυπριακού σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το κόστος της λύσης ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι δεν μπορεί να καλυφθεί εξολοκλήρου από το Ταμείο Δωρητών και επομένως θα πρέπει να «υπάρξουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τη Διεθνή Τράπεζα προς την Κυβέρνηση». Σχολιάζοντας όμως την πιθανότητα να τεθεί η Κύπρος εκτός τροχιάς της ΟΝΕ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Δημοκρατών παρουσιάστηκε εφησυχαστικός: «Η εισροή ξένων κεφαλαίων, πιστεύω ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δαπάνες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μας έχουν διαβεβαιώσει ότι το μόνο στοιχείο που δεν πρέπει να μας ανησυχήσει είναι τα χρήματα».

Πάντως ο κ. Βασιλείου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της απόκλισης φέροντας ως παράδειγμα χώρες που τίθενται προσωρινά εκτός δεικτών του Μάαστριχτ. «Ακόμα και αν βρεθούμε εκτός δεικτών, μπορεί η ΕΕ να μας δεχτεί αξιολογώντας ότι αυτή η παρέκκλιση θα είναι προσωρινή».