You are here

Βαθιά στο σύστημα η διαπλοκή και η διαφθορά

28/01/2021 07:06

Άφωνη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις που λαμβάνουν χώρα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις καθώς, από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις ανώτατων νυν και πρώην αξιωματούχων του κράτους, ξεδιπλώνεται το κουβάρι της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Από τις καταθέσεις και ειδικότερα του τέως υπουργού Εσωτερικών και νυν Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του προκαθήμενου της εκκλησίας, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το νυστέρι θα πρέπει να μπει βαθιά στο διαχρονικό και «πολύχρωμο» σύστημα για να καθαρίσει το απόστημα.

Η κοινωνία, όπως αποτυπώνεται από τις χιλιάδες αναρτήσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαιτεί, εδώ και τώρα, πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, φαινόμενα από τη γέννηση της Δημοκρατίας και τα οποία πλήττουν διαχρονικά την αξιοπιστία και το κύρος της χώρας, που σήμερα είναι και μέλος της ΕΕ.

«Η σήψη είναι παντού», σημειώνουν οι πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων επικαλείται τις αναφορές στην κατάθεση του πρώην ΥΠΕΣ Κ. Πετρίδη ότι ο ίδιος κατέστη πολλές φορές κοινωνός πιέσεων, από πολιτικά πρόσωπα, δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ακόμη και από μητροπολίτη.

Αναφέρθηκε σε ευρωβουλευτή που του άσκησε πιέσεις, σε πρώην βουλευτή, σε μέλος πολιτικού γραφείου κόμματος, (πέραν του ΔΗΣΥ) καθώς και σε γνωστό δικηγορικό γραφείο, επειδή οι αιτήσεις που είχαν υποβάλει για παραχώρηση διαβατηρίων πελατών τους είχαν απορριφθεί.

Είπε ακόμη ότι ένας εκ των μεσαζόντων που τον έχει επισκεφτεί στο γραφείο του, έφτασε στο σημείο να τον αποκαλέσει «προδότη» διότι κατά τον ισχυρισμό του, η απόρριψη της αίτησης του από τον ΥΠΕΣ για παραχώρηση διαβατηρίου σε πελάτη του, «θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας».

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και σε περίπτωση δικηγόρου που τον απείλησε ότι θα τον καταγγείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο σημείο αυτό ο ΥΠΟΙΚ, παραδέχθηκε ότι τα πράγματα είχαν πάρει μία τέτοια τροπή, που είτε θα έπρεπε να παραιτηθεί, είτε να παραμείνει για να διορθώσει την κατάσταση. «Επέλεξα τη δεύτερη επιλογή», είπε ο κ. Πετρίδης.

«Τα λεφτά ήταν πολλά» στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, τόνισε στην 4μελή επιτροπή, ο τέως ΥΠΕΣ, ενώ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, είχε αναφέρει ότι ο Μαλαισιανός μεγιστάνας Τζον Λόου, όταν έλαβε κυπριακό διαβατήριο κατέβαλε εισφορά στην αρχιεπισκοπή ύψους €300 χιλ.

Ο Χάρης Γεωργίαδης, τέως ΥΠΟΙΚ και μέλος του ΠΓ του ΔΗΣΥ στην κατάθεση του την περασμένη Δευτέρα, είπε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα που έγινε για να στηριχθεί η οικονομία του τόπου, «χρησιμοποιήθηκε από κάποιους με μοναδικό σκοπό το κέρδος».

Τα διαβατήρια προκάλεσαν μέχρι και «εμφύλιο»

Το επίμαχο θέμα των πολιτογραφήσεων και η εξέταση του προγράμματος από την 4μελή επιτροπή, έφερε στην επιφάνεια την υποβόσκουσα φαίνεται ρήξη των σχέσεων μεταξύ Σωκράτη Χάσικου και Χάρη Γεωργιάδη, δύο πρώην υπουργών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Αφορμή του «εμφύλιου πολέμου» για τα διαβατήρια ήταν το άδειασμα του κ. Χάσικου από τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην ΥΠΕΣ ότι επί θητείας του υπήρξαν κενά στις διαδικασίες τα οποία ο αρμόδιος υπουργός (ο Χάσικος), θα έπρεπε να είχε επιληφθεί.

Το «πιγκ –πογκ» αναρτήσεων μεταξύ των δύο στο twitter, προκάλεσε έντονες συζητήσεις ειδικότερα για το ύφος που είχαν χρησιμοποιήσει και οι δύο στις αναφορές τους.

«Τούτα τα εγώ εν Τζίαι στην επιτροπή, για όλα φταίει ο Χασικος ....αλλού» είχε γράψει ο πρώην ΥΠΕΣ για να πάρει με ανάλογο ύφος την απάντηση από τον Χ. Γεωργίαδη.

«Επειδή εγώ παρουσιάστηκα σε ανοικτή ακρόαση και δημοσίως ανέλαβα τις ευθύνες μου, ενώ εσύ έκανες μια κλειστή τηλεδιάσκεψη, ζήτα και δώσε τα πρακτικά της δικής σου εμφάνισης στη δημοσιότητα, παρά να κάνεις τον «μάγκα» από το twitter».

Οι αναρτήσεις και οι απαντήσεις μέσω του twitter των δύο πρώην υπουργών «τραυμάτισαν τον πολιτικό πολιτισμό» σχολίασαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανώνυμοι πολίτες.

Από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις των εμπλεκόμενων με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα προκύπτει αβίαστα ότι υπήρξαν σοβαρά κενά και προβληματικές πτυχές, κυρίως στο κομμάτι των διαδικασιών, με αποτέλεσμα να φθάνουν στο ΥΠΕΣ, αιτήσεις από άτομα υψηλού κινδύνου, κατά την ομολογία του ίδιου του αρμόδιου τότε υπουργού Κ. Πετρίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η αξιοπιστία της Κύπρου επλήγη. Σημείωσε ότι είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη «βιομηχανία» συμφερόντων και άντλησης επενδυτών, που επωφελούνταν άτομα από όλο το «πολιτικό τοπίο».

Αιχμές κατά Βουλής, Υπουργικού και ΥΠΟΙΚ

Ο κ. Πετρίδης άφησε σαφείς αιχμές και κατά της Βουλής επισημαίνοντας πως όταν οι κανονισμοί παραπέμφθηκαν στο Νομοθετικό Σώμα όχι μόνο δεν έτυχαν πιο αυστηρής βελτίωσης, αλλά αντίθετα δεν είχαν εγκριθεί ως είχαν. Έγιναν πιο ελαστικοί.

Σημείωσε ότι εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο, ουδείς εκ των βουλευτών έθεσε θέμα κατάργησης του ΚΕΠ.

Ο νυν ΥΠΟΙΚ, ανέφερε επίσης ότι το 2019 το Υπουργικό αρνήθηκε να αποδεχθεί κάποια από τα κριτήρια τα οποία ο ίδιος είχε προτείνει, για να γίνει, όπως είπε, πιο αυστηρό το πρόγραμμα.

Αντίθετα, το πλαίσιο του ΚΕΠ, άφησε χαραμάδες με αποτέλεσμα να εγκρίνονται αιτήσεις ατόμων αμφιβόλου αξιοπιστίας, οι οποίοι, όπως είπε, προωθούνταν από ισχυρούς μεσάζοντές εντός Κύπρου.

Αιχμές αφέθηκαν και για το ΥΠΟΙΚ, για ελλιπή έλεγχο, όταν το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών διαχειριζόταν την περίοδο εκείνη ο Χ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Πετρίδης είπε στην κατάθεση του ότι το 2018 αποφασίστηκε, μετά από δική του επιμονή, ο πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και υπουργείου Οικονομικών.

Ο ΥΠΟΙΚ, παρατήρησε ότι ο ίδιος είχε εισηγηθεί ακόμη όπως το ανώτατο όριο παραχώρησης διαβατηρίων κατά έτος θα έπρεπε αν ήταν 500 και όχι 700.

Διάγγελμα ΠτΔ

Για τα θέματα διαφθοράς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προβεί απόψε σε διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό στις 8:00 μμ. Σε γραπτή δήλωση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, έχει αναφέρει ότι θα υπάρξει τεκμηριωμένη απάντηση για τα μέτρα κατά της διαφθοράς από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω του διαγγέλματος προς τον κυπριακό λαό, στον οποίο είναι και υπόλογος.

Αύριο, ο Πρόεδρος θα προβεί, μαζί με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη και τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, σε λεπτομερή παρουσίαση του Σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Του Λεύκου Χρίστου