You are here

Απάντησε με έφεση η πλευρά Βγενόπουλου

30/12/2020 17:13

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο είσπραξης των προστίμων που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε διοικητικά και διευθυντικά στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας καθώς εκ μέρους του αποθανόντα Ανδρέα Βγενόπουλου έχει ήδη υποβληθεί έφεση, οδός η οποία ενδεχομένως να ακολουθηθεί και στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, υπάρχει χρονικό περιθώριο 42 ημερών εντός του οποίου οι εμπλεκόμενοι μπορούν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εφεσιβάλουν την πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, κάτι το οποίο έχουν ήδη πράξει οι δικηγόροι που διαχειρίζονται την περιουσία του Α. Βγενόπουλου.

Δεδομένου ότι οι εν λόγω αποφάσεις εκδόθηκαν στις 30 Νοεμβρίου, απομένει ακόμα περιθώριο άλλων δύο εβδομάδων περίπου, για υποβολή έφεσης εκ μέρους των εμπλεκόμενων.

Η κ. Καλογήρου δήλωσε στη StockWatch ότι με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται συνήθως σε ανάλογες υποθέσεις, σε περίπτωση που γίνεται έφεση, καταβάλλεται αρχικά το 50% του προστίμου και ακολούθως αναμένεται η ολοκλήρωση της υπόθεσης για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού. Ωστόσο, στην περίπτωση Βγενόπουλου δεν υπήρξε κατάληξη σε ανάλογη συμφωνία.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε χθες, ότι το Διοικητικό Δικαστήριο επικύρωσε με δύο ξεχωριστές αποφάσεις του τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους Ανδρέα Βγενόπουλο (€705 χιλ.), Ευθύμιο Μπουλούτα(€705 χιλ.), Παναγιώτη Κουννή (€430 χιλ.), Ελεύθεριο Χιλιαδάκη (€170 χιλ.) και Μάρκο Φόρο (€90 χιλ.).

Όπως ανέφερε η κ. Καλογήρου, υπάρχει η επιλογή για την Επ. Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει με αγωγές για είσπραξη των προστίμων δεδομένης της πρωτόδικης απόφασης, ωστόσο εάν το ζήτημα πάει στο Ανώτατο θα χρειαστεί να αναμένεται η κατάληξη της δίκης για να εισπραχθούν τα ποσά.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η διαδικασία θα πάρει χρόνια» δεδομένων των προβλημάτων που παρουσιάζει η δικαστική οδός.

Σημείωσε ότι η πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει την Επ. Κεφαλαιαγοράς είναι ένα θετικό προηγούμενο χωρίς ωστόσο, να είναι γνωστό τι θα επικαλεστεί η άλλη πλευρά στη συνέχεια.

Της Μαρίας Χαμπή