You are here

Αβέρωφ Νεοφύτου: Να μοιραστούν το φορτίο και οι τράπεζες

21/03/2020 08:12

Κράτος και τράπεζες πρέπει να μοιραστούν το φορτίο της στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κρίσης, τονίζει ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα κανείς δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει δόσεις.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εντοπίζει σε τρεις πυλώνες τις αναγκαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε διάφορους τομείς , προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης που επιφέρει ο κορωνοϊός.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OMEGA, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι πρώτον, το κράτος πρέπει να διασφαλίσει ότι θα έχει την απαραίτητη ρευστότητα, δεύτερο να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και ως τρίτο πυλώνα, αναφέρθηκε σε επιδότηση τόκων και αναστολή δόσεων δανείων, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει δόσεις το επόμενο διάστημα.

Σημείωσε ότι ρυθμίσεις για τα πιο πάνω πρέπει να γίνουν το συντομότερο. Πρόσθεσε ότι σχετικά είναι τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα εγκριθούν από τη βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας.

Μηνύματα στις τράπεζες

Ο κ. Νεοφύτου έστειλε παράλληλα μήνυμα στις τράπεζες, ότι «θα χρειαστεί να μοιραστούν όλοι το φορτίο, το κράτος και οι τράπεζες», σημειώνοντας πως τους επόμενους μήνες η οικονομική δραστηριότητα θα μειώνεται αισθητά με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

«Οι τράπεζες οφείλουν να δώσουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις» τόνισε, αναφέροντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση διευκολύνουν οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παρόμοιο μήνυμα έστειλε τις προηγούμενες μέρες στις τράπεζες με διάφορες παρεμβάσεις του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

«Θα γίνει ότι χρειαστεί»

Σε ότι αφορά τις αντοχές των κρατικών ταμείων, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι «όσα και να χρειαστούν, όσο σκληρές αποφάσεις και αν χρειαστεί θα ληφθούν, ο πρόεδρος και το κράτος είναι πανέτοιμοι, γιατί πάνω από όλα είναι η υγεία των πολιτών».

«Δεν θα λογαριάσουμε το οικονομικό κόστος, στον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό» δήλωσε.

Υπέδειξε ότι το κράτος δεν θα έχει έσοδα, αλλά θα έχει την υποχρέωση να συνεχίσει την κοινωνική πολιτική καταβάλλοντας μισθούς και συντάξεις, αλλά και επιδόματα για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν χαλαρώσει τους κανόνες ώστε τα κράτη να μπορούν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις» σημείωσε, στέλνοντας το μήνυμα ότι «θα στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες και θα ξανακτίσουμε την οικονομία».

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση η οποία όπως είπε, λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις και θέτει σωστά τις προτεραιότητες.

Της Μαρίας Χαμπή