You are here

Π. Νικολάου: Σε σημείο καμπής η Τρ. Κύπρου

26/08/2019 17:28

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Πανίκο Νικολάου, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας θα είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την Τράπεζα αλλά και για ολόκληρη την οικονομία.

Σε μήνυμα του προς το προσωπικό λίγες μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων των, ο κ. Νικολάου κάνει αναφορά στις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τράπεζα, όπως το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο όπως λέει χαρακτηριστικά «πρέπει να κλείσει με αποφασιστικότητα».

Στο μήνυμά του, σημειώνει ότι η συχνή, τακτική και ειλικρινής επικοινωνία με το προσωπικό, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μου.

«Η Τράπεζα μας βρίσκεται σε σημείο καμπής. Οι δικές μας αποφάσεις, για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας θα είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία.  Αυτό τον ρόλο, της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής τράπεζας του τόπου, τον αναλαμβάνουμε με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας», αναφέρει.

«Δεν είναι τυχαίο πως μετατρέψαμε το χρέος €11.4 δισ. στον ELA σε ρευστότητα πέραν των €6 δισ., ούτε τυχαία μειώσαμε τα ΜΕΔ μας από €15 δισ. σε €4.3 δισ., κυρίως μέσα από αναδιαρθρώσεις. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν πόσο σκληρά δουλέψαμε και πόσο δρόμο έχουμε διανύσει τα τελευταία χρόνια», προσθέτει.

Ωστόσο, συνεχίζει, «όσο εντυπωσιακή κι αν είναι η μέχρι σήμερα πρόοδος μας, έχουμε ακόμα μπροστά μας άλλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με το ίδιο πείσμα και τον ίδιο επαγγελματισμό».

«Το ζήτημα των ΜΕΔ πρέπει να κλείσει με αποφασιστικότητα.  Η μείωση σε μονοψήφιο νούμερο από το 33% που είμαστε σήμερα είναι μονόδρομος. Την ίδια στιγμή όμως, ο κλάδος μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών θα παραμείνουν χαμηλά, την ώρα που απαιτούνται επενδύσεις στην τεχνολογία και σε νέες μεθόδους λειτουργίας. Τα κόστη είναι ανελαστικά την ώρα που επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε εποπτεία είναι ήδη σε θέση να προσφέρουν πολλές από τις παραδοσιακά τραπεζικές υπηρεσίες», αναφέρει.

«Ο πελάτης μας είναι ο λόγος ύπαρξής μας και πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά, μέσα όμως στο πλαίσιο των εποπτικών κανόνων του κλάδου μας», επισημαίνει.

«Οι μεγάλες αλλαγές είναι η μόνη επιλογή», σημειώνει.     

Ο κ. Νικολάου στο μήνυμά του ενημερώνει ότι η τράπεζα θα εντείνει τη ραγδαία τεχνολογική αναβάθμιση και το δραστικό έλεγχο του κόστους. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε φορέας αλλαγών και προόδου για τον τόπο μας. Θα κτίσουμε στο μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τράπεζας μας, τα άτομα  την απαρτίζουν, προωθώντας την αξιοκρατία μέσα από διαφανείς διαδικασίες και την κουλτούρα ανάληψης πρωτοβουλίας και ευθύνης», σημειώνει.

«Ήδη σχεδιάζω πιο άμεση επαφή με όλους τους συναδέλφους. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ «διεύθυνσης» και «προσωπικού». Θα προχωρήσουμε μαζί μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις. Θα τιμήσουμε, μαζί, σαν μία αδιαίρετη ομάδα, την ιστορία της Τράπεζας Κύπρου, η οποία μας επιτάσσει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας με τους πελάτες. Και, πάνω από όλα, θα τιμήσουμε το λογότυπό μας, Κοινόν Κυπρίων, υποστηρίζοντας την πρόοδο, την ευημερία αλλά και την καινοτομία στον τόπο μας», καταλήγει.

Της Γεωργίας Χαννή