You are here

Ετοιμάζουν αγωγές κατά του κράτους οι δικηγόροι

17/01/2021 06:00

Αγωγές κατά του κράτους φαίνεται να ετοιμάζουν δικηγόροι σε σχέση με τα τελευταία μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών για αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Τα πιο πάνω προκύπτουν μέσα από άρθρο του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστου Κληρίδη στη Stockwatch.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει, «με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί με τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, η άσκηση του επαγγέλματος έχει σχεδόν καταστραφεί. Οι απώλειες εισοδημάτων θα είναι τεράστιες. Δεν αποκλείω την προσφυγή στην δικαιοσύνη εκ μέρους δικηγορικών γραφείων και ή δικηγόρων για την διεκδίκηση αποζημιώσεων. Θα τεθεί ασφαλώς θέμα κατά πόσον τα μέτρα είναι δυσανάλογα με το προστατευόμενο ατομικό δικαίωμα άσκησης της εργασίας, διακίνησης, προσφυγής στη δικαιοσύνη, το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, συμβάλλεσθαι ελευθέρως, της αξιοπρεπούς διαβίωσης κλπ».

Επίσης αναφέρεται σε πρόσθετα προβλήματα των δικηγορικών γραφείων μέσα στο 2021. Οι δικηγόροι, σημειώνει, «θα κληθούν να αντιμετωπίσουν θέματα εκπαίδευσής τους και λειτουργίας της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, των νέων θεσμών πολιτικής δικονομίας, προσαρμογής τους στη φιλοσοφία της διαμεσολάβησης και στη λειτουργία του νέου θεσμικού πλαισίου, του νέου εφετείου, νέου Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και νέου Ανωτάτου Τριτοβάθμιου Δικαστηρίου».

Δείτε το πλήρες κείμενο στη στήλη «Απόψεις – Συνεντεύξεις».