You are here

Χάρης: Πριν φύγω θα ετοιμάσω τον προϋπολογισμό 2020

18/04/2019 12:30

Ο υπουργός οικονομικών δεσμεύτηκε σήμερα από το βήμα του 9ου οικονομικού φόρουμ ότι πριν αποχωρήσει από ΥΠΟΙΚ, θα ετοιμάσει και τον προϋπολογισμό του 2020.

Θα είναι ο 7ος στη σειρά, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και διαβεβαίωσε ότι κι αυτός θα είναι ένας ισοσκελισμένος ισολογισμός.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο να υπάρξουν πρακτικές του παρελθόντος με τα μεγάλα ελλείμματα.

«Με αυτόν τον τρόπο», είπε, «με τη συνεχή διαφύλαξη των δημόσιων οικονομικών θα ενισχύσουμε και την άλλη βασική πτυχή της οικονομικής πολιτικής που είναι η διατήρηση ενός σταθερού και ελκυστικού ανταγωνισμού και προβλέψιμου φορολογικού πλαισίου που θα δίνει κίνητρα που να ενθαρρύνουν την επενδυτική δραστηριότητα.

Αναφερόμενος στους δείκτες της οικονομίας ο ΥΠΟΙΚ, σημείωσε ότι η χρονιά που μας πέρασε υπήρξε πρόοδος σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, πλην αυτού του δημόσιου χρέους, λόγω, όπως είπε, της έκδοσης το ομολόγου για το Συνεργατισμό.

«Η οικονομία μας το 2018 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 3,9%. Και για φέτος αναμένουμε ρυθμό ανάπτυξης 3,5%. Υπάρχει μία συνεχής αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και υπάρχει και μία αύξηση στις ντόπιες και στις ξένες επενδύσεις» παρατήρησε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε:

«Η ανεργία μειώθηκε στο 7% και παραμένει εφικτός ο στόχος για συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Βελτιώνονται επίσης οι κοινωνικοί δείκτες», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι οι ευκαιρίες και οι θέσεις εργασίας εξασφαλίζονται μέσα από τη διασφάλιση και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας και όχι μέσα, όπως εξήγησε, «από κινήσεις που τη διακυβεύουν είτε αυτές είναι δικαστικές, είτε, συνδικαλιστικές ή είναι πολιτικές».

Χαρακτήρισε πρωτοφανή την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου το οποίο «θεώρησε ότι περιουσιακό στοιχείο συνταγματικά κατοχυρωμένο των μελλοντικών μισθών αλλά και τις μελλοντικές αυξήσεις μισθών στο δημόσιο τομέα».

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και θα διαχειριστούμε κι αυτό το ζήτημα που έχει προκύψει προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός», τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτοί που κρίνουν το αξιόχρεο ενός κράτους, είναι οι οίκοι αξιολόγησης και τελικά, οι διεθνείς αγορές.

Και θυμίζω, ότι σε διάστημα ελάχιστων βδομάδων από την επιβεβαίωση της συναλλαγής για τον Συνεργατισμό, ο ένας μετά τον άλλο οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε.

Το ίδιο θετική, πρόσθεσε, ήταν η αντίδραση των αγορών, με ραγδαία αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού της Κύπρου.

Ρωσικό δάνειο

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της διαχείρισης του δημοσίου χρέους «εξετάζουμε πράγματι το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του δανείου που λήφθηκε από τη Ρωσία το 2012».

Για τις τράπεζες, είπε ότι φιλόδοξος στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των μη-εξυπηρετούμενων δανείων που θα παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε μονοψήφια ποσοστά, μέχρι το τέλος του 2020.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην ανάγκη για συνέχιση της προσπάθειας προώθησης των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι «καθημερινά διαπιστώνουμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι ούτε απλή ούτε και εύκολη». Έδωσε το παράδειγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι βρίσκει αντίσταση «δεν πρέπει να τα βάλουμε κάτω». Κυβέρνηση και Βουλή πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα εξυπηρετούν τους πολίτες, είπε.

Πρέπει, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «να μην διστάζουμε να λαμβάνουμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, πηγαίνοντας ενάντια στο ρεύμα εάν αυτό χρειαστεί, γιατί μόνο έτσι θα πάμε μπροστά».

Του Λεύκου Χρίστου