You are here

Κ. Πετρίδης: Το σύστημα δυσκολεύει τις μεγάλες αλλαγές

08/10/2019 06:56

Ανώριμες νοοτροπίες δυσκολεύουν την υιοθέτηση μεγάλων αλλαγών καθιστώντας δύσκολη την εφαρμογή της πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, ακόμα και αν αυτή εκλέγεται με μεγάλη πλειοψηφία, δηλώνει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο υπουργός εσωτερικών μιλά για τις μεγάλες αλλαγές που προσπαθεί να προωθήσει το υπουργείο του σε θέματα όπως η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι μεγάλες αναπτύξεις.

Εντός Οκτωβρίου, αναφέρει, η κυβέρνηση ολοκληρώνει μια σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης αναπτύξεων, διαβαθμίζοντας τες αναλόγως του ρίσκου που έχουν, ώστε οι χαμηλού ρίσκου να προχωρούν χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ο υπουργός επιμένει ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα επιφέρει εξοικονομήσεις μεταξύ €30 εκ. και €60 εκ., χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα μείωση του προσωπικού.  Σημειώνει ότι είναι μια τεράστια πρόκληση που ανατρέπει ένα σύστημα με οθωμανικές ρίζες.

«Ουσιαστικά δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση και προσπαθούμε για πρώτη φορά να την εισάξουμε με ένα σύγχρονο τρόπο. Αυτή είναι η κύρια πρόκληση για έναν υπουργό που θέλει να κάνει πολιτική», σημειώνει, εκτιμώντας ότι οι δήμοι μπορούν μειωθούν από 30 σε 15.

Στη συνέντευξή του ο κ. Πετρίδης κάνει λόγο για ανώριμες νοοτροπίες που υπάρχουν στην Κύπρο ενώ κακίζει το πολιτικό σύστημα που εμποδίζει την εκάστοτε κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πολιτικές της.

«Στην Κύπρο έχουμε το σύνταγμα του 1960 και μπορεί ο πρόεδρος να εκλέγεται με 57% αλλά είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρει συμμαχίες στη βουλή. Στην Ελλάδα με 35%-40% έχουν απόλυτη πλειοψηφία και η κυβέρνηση μπορεί να περάσει τις πολιτικές της. Στην Κύπρο υπάρχει αυτό το πρόβλημα, όταν πρόκειται να περάσουν μεγάλες αλλαγές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το σύστημα είναι καλό όταν δεν θέλεις να περάσεις αλλαγές διότι παρέχει ασφάλεια, δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα τα πράγματα», προσθέτει.

Για το πρόγραμμα των διαβατηρίων, παραδέχεται ότι δεν είναι βιώσιμο μοντέλο για να στηρίζεται η οικονομία απορρίπτοντας ωστόσο τις αναφορές για φούσκα στα ακίνητα καθώς τα ακίνητα βασίζονται σε πραγματικά χρήματα και όχι σε αλόγιστο δανεισμό. 

Απορρίπτει επίσης τις εκτιμήσεις ότι σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της οικονομίας προέρχεται από την πολιτική των διαβατηρίων.

«Αδικείται και κάπως η κυπριακή οικονομία, να λέμε ότι η ανάπτυξη βασίζεται στο πρόγραμμα των διαβατηρίων. Εάν βασιζόταν μόνο στο σχέδιο η οικονομία, σίγουρα θα υπήρχε πρόβλημα βιωσιμότητας της οικονομίας», αναφέρει.

Σχετικά με τον θόρυβο που προέκυψε για τις εκτιμήσεις του κτηματολογίου, ο κ. Πετρίδης χαρακτηρίζει υπερβολικές τις αναφορές της ελεγκτικής υπηρεσίας επισημαίνοντας ότι το κτηματολόγιο επιτελεί σπουδαίο έργο.

«Οι εκτιμήσεις είναι γενικές, δεν είναι ακριβείς, είναι μόνο για φορολογικούς σκοπούς. Πάντα γίνονται λάθη. Τα ποσοστά ενστάσεων στην Κύπρο είναι κάτω του 3%, που θεωρούνται από τα πιο χαμηλά στην ΕΕ. Μπορεί να γίνουν και λάθη μεθοδολογικά, όπως είναι στην περίπτωση του Hilton. Και οι ίδιοι οι ιδιώτες εκτιμητές, έχουν δώσει απαντήσεις ότι γίνεται σωστή δουλειά στο κτηματολόγιο», επισημαίνει.

Τέλος, όσον αφορά το εάν θα είναι ο νέος υπουργός οικονομικών, ο κ. Πετρίδης απάντησε με μια δήλωση του Ηarold Wilson ότι «μια εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική» και μπορεί να γίνουν τεράστιες ανατροπές.

Της Γεωργίας Χαννή