You are here

Μ. Κληρίδης: Νέες φορολογίες στη μετά κρίση εποχή

11/04/2021 06:01

Το 2021 θα είναι ένας δύσκολος χρόνος για την οικονομία. Καλύτερος από το 2020 αλλά όχι όσο χρειάζεται και απ’ ότι περιμέναμε.

Σύμφωνα με το Μάριο Κληρίδη, οικονομολόγο και πρώην τραπεζίτη, το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει στη μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Θεωρεί τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση για στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, «υπό τις περιστάσεις ικανοποιητικά», προβλέπει όμως ότι στη συνέχεια θα χρειαστούν νέες φορολογίες για να αντιμετωπιστεί το ψηλό χρέος που έχει συσσωρευτεί.

«Εδώ θα είναι και το δύσκολο κομμάτι που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Δεν ανησυχώ τόσο για τα μέτρα όσο για τη μετά κορωνοϊό εποχή που θα πρέπει μέσω φορολογιών να εξισορροπήσουμε και να μειώσουμε το χρέος που μαζέψαμε για να μπορούμε να αντέξουμε οποιαδήποτε άλλη κρίση. Θα πρέπει να βάλουμε κάποιες αυξημένες φορολογίες σε εκείνους που δεν κτυπήθηκαν ιδιαίτερα από την κρίση», αναφέρει σε συνέντευξή του στη StockWatch.

Σημειώνει ότι η οικονομία χρειάζεται αλλαγή πλεύσης και την πορεία τη δείχνει το ευρωπαϊκό ταμείο μεταρρύθμισης. «Μεγάλη πρόκληση είναι τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Η Ευρώπη θα σου δώσει χαμηλό επιτόκιο δανεισμού αλλά θα πρέπει αυτά τα χρήματα να τα ξοδέψεις σε τομείς που θέλει η Ευρώπη. Εδώ είναι η πρόκληση που έχει η κυβέρνηση. Εάν αργήσουμε να πάρουμε λεφτά δεν θα πετύχουμε να τα ρίξουμε στην οικονομία όταν τα χρειάζεται», αναφέρει και προσθέτει πως,. η πράσινη οικονομία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η παιδεία και η έρευνα είναι τομείς που πρέπει να δοθεί έμφαση.

Σε ότι αφορά τη μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε κακή τράπεζα συμφωνεί με την ιδέα. Προειδοποιεί όμως ότι υπάρχει κίνδυνος η ΚΕΔΙΠΕΣ να μετατραπεί σε μέσο άσκησης πολιτικών πιέσεων, να μην ενεργεί ανεξάρτητα και τεχνοκρατικά, να υπάρξει κακή διαχείριση και να επωμιστεί ξανά το κόστος ο φορολογούμενος πολίτης. Κι αυτό γιατί οι πολιτικοί θα θέλουν να εξαγοράζουν χάρες προς τους ψηφοφόρους.

Τέλος σημειώνει ότι πρέπει να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος με υποδομές που θα δουλέψουν αποτελεσματικά, όπου θα υπάρχει σωστή αστυνόμευση για κατάχρηση εξουσιών από πολιτικούς που κάνουν ρουσφέτι. «Θα πρέπει να κτίσουμε επίσης κράτος δικαίου αλλά όχι με δικαιοσύνη των δέκα χρόνων».

Δείτε ολόκληρο το κείμενο στη στήλη «Συνεντεύξεις»

Της Γεωργίας Χαννή