You are here

Πετρίδης: Αναλαμβάνω σε πολύ διαφορετικές συνθήκες

03/12/2019 17:11

Ο Κωσταντίνος Πετρίδης ανέλαβε την Τρίτη τα ινία του Υπουργείου Οικονομικών, εκθειάζοντας τη συνετή οικονομική πολιτική που ακολούθησε ο προκάτοχός του Χάρης Γεωργιάδης, κατά τα χρόνια της κρίσης.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στην αγωνία που έζησε τόσο ο ίδιος ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ολόκληρος ο λαός.

Αναφερόμενος στην τραγική, όπως την χαρακτήρισε, περίοδο της κρίσης, είπε ότι τίποτα απ’ ό,τι έγινε εκείνη την περίοδο δεν ήταν δεδομένο, όπως δεν ήταν δεδομένο σε πολλές χώρες οι οποίες δεν ακολούθησαν την πετυχημένη πορεία οικονομικής ανάκαμψης που ακολούθησε η Κύπρος.

«Άρα είμαι πολύ ευτυχής που είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες στις οποίες αναλαμβάνω εγώ ως Υπουργός Οικονομικών, σε σχέση με αυτές που ανέλαβες εσύ», είπε απευθυνόμενος προς τον Χάρη Γεωργιάδη.

Όπως είπε, η οικονομική ανάπτυξη ξεπερνά το 3%, η ανεργία έχει μειωθεί από 17,5% στο 6,5%, αλλά πρωτίστως, ανέφερε, η συνετή οικονομική διαχείριση και η συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, διασφαλίζοντας από τη μία το δημοσιονομικό ισοζύγιο και πλεόνασμα, διασφαλίζει και από την άλλη την ευχέρεια να παραχθούν πολιτικές κοινωνικής συνοχής, πολιτικές αναπτυξιακές, οι οποίες εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και μπορούν όπως είπε να παραχθούν λόγω της συνετής οικονομικής πολιτικής που ο προκάτοχός του ακολούθησε.

Ευχήθηκε στον  Χάρη Γεωργιάδη ό,τι καλύτερο στην πολιτική, επαγγελματική  και προσωπική ζωή του. «Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις», ανέφερε.

Έκανε επίσης έκκληση στα ΜΜΕ να του δώσουν πίστωση χρόνου κάποιες μέρες και είπε ότι θα είναι στη διάθεσή τους μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στη Βουλή την Παρασκευή.

Είπε ότι θα παρουσιαστεί και ο προϋπολογισμός στη Βουλή την Παρασκευή και μετά θα είμαι στη διάθεσή τους.
 
Χ. Γεωργιάδης: Αποστολή ζωής η παρουσία μου στο ΥΠΟΙΚ

Ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του χαρακτήρισε αποστολή ζωής την παρουσία του στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Θεωρώ όμως ότι είμαστε πλέον σε ένα σημείο που μου επιτρέπει αυτή την αποστολή μου να την ολοκληρώσω», σημείωσε. Είπε επίσης ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί, αφού υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η συνέχεια για το ΥΠΟΙΚ, την οικονομία και την χώρα θα είναι ακόμα καλύτερη.
 
Ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι πριν από εφτά σχεδόν χρόνια στάθηκε στην ίδια θέση για να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε, η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου ήταν και πάλι εκεί και τον υποδέχτηκε με κάποια καλά λόγια, αλλά αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στο γραφείο του όπου και τον ενημέρωσε ότι τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η χώρα μας είχε οδηγηθεί δυστυχώς σε μια δραματικά δύσκολη κατάσταση. Αντιμετωπίζαμε συνθήκες κατάρρευσης και η ευθύνη ήταν μεγάλη», ανέφερε.

Σημείωσε ωστόσο, ότι όλα αυτά τα χρόνια και μέσα από τις δυσκολίες και φουρτούνες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν και σε κάθε δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί δεν ένιωσε ποτέ μόνος.

«Ένιωθα ότι υπήρχε μια σιωπηρή κοινωνική πλειοψηφία που μας έδινε δύναμη. Τείνουμε να παραβλέπουμε τη σιωπηρή πλειοψηφία, αυτή δεν κάνει φασαρία, δεν λειτουργεί με κραυγές και με συνθήματα, θεωρώ όμως ότι η κυπριακή κοινωνία επέδειξε μοναδική ωριμότητα, μοναδική ψυχραιμία και υπήρξε ο πραγματικός πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας. Οι εργαζόμενοι, η επιχειρηματική μας κοινότητα, το επιστημονικό μας δυναμικό, όλοι όσοι συνθέτουν τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, αυτοί που ξέρουν τι θα πει προσπάθεια, που αγωνίζονται και αγωνιούν για την οικογένειά τους και για τον τόπο μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτό τον κόσμο εκπροσωπούσε, για αυτούς εργάστηκε κάτω από την καθοδήγηση του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη και για αυτό τον ευχαρίστησε. Είπε επίσης ότι είχε τη στήριξη των συναδέλφων του Υπουργών και τη δική τους συνεργασία.

Ο κ. Γεωργιάδης με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε και στη στήριξή της συζύγου του Εύας που ήταν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια και στις καλές αλλά κυρίως στις δύσκολες στιγμές. «Ένιωθα την αγάπη της, όπως και της κόρης μας και τις ευχαριστώ», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε μόνος σε αυτή την προσπάθεια γιατί είχε δίπλα του τους ανθρώπους του Υπουργείου και των υπηρεσιών και τους ευχαρίστησε για την υποστήριξη, τον επαγγελματισμό και την προσήλωση.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο πλαισιώνεται από μια εξαιρετικά έμπειρη και αφοσιωμένη ομάδα τεχνοκρατών που τον έχει κάνει πολλές υπερήφανο.

Για τον νέο Υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη, είπε ότι «σας γνωρίζω και με γνωρίζετε. Η φιλία μας αλλά και η κοινή μας πορεία ξεκινά από τα φοιτητικά μας χρόνια και δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος που θα μπορούσα να παραδώσω το Υπουργείο Οικονομικών».

Αποχαιρετώντας τον Χάρη Γεωργιάδη, η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει με την ανάληψη των καθηκόντων του όταν «δεν υπήρχε κανένα περιθώριο λάθους ή παράλειψης».

«Είχατε το πρόσταγμα να ηγηθείτε της τιτάνιας προσπάθειας για τη σωτηρία της οικονομίας της Κύπρου και τα καταφέρατε», ανέφερε.

Η κ. Γεωργίου ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιάδη για την μεγάλη προσφορά του στον τόπο και την αγαστή συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια.

«Μπορείτε να κοιμάστε ήσυχος κύριε Γεωργιάδη γιατί πετύχατε το πιο σημαντικό έργο, παραδίδοντας σήμερα την κυπριακή οικονομία δυνατότερη και σαφώς καλύτερη απ’ ότι την παραλάβατε πριν από επτά χρόνια», ανέφερε.

Ευχήθηκε επίσης καλή επιτυχία στον νέο Υπουργό και αναφέρθηκε στους επόμενους στόχους και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχει ενώπιον του το ΥΠΟΙΚ.

Χαιρετισμούς στην τελετή απηύθυναν ακόμα η Οικονoμική Διευθύντρια στη Διεύθυνσης προϋπολογισμού Μελίνα Κατσουνωτού εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ που απουσιάζει στο εξωτερικό και ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Θεοδόσης Τσιόλας, οι οποίοι εξήραν το έργο και το ρόλο του Χάρη Γεωργιάδη στην ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου και καλωσόρισαν τον Κωσταντίνο Πετρίδη, αναφέροντάς ότι υπάρχουν ενώπιόν του σημαντικές προκλήσεις.