You are here

Σ. Καραγιώργης: Τελευταία απογραφή πληθυσμού από πόρτα σε πόρτα

05/06/2021 06:25

Την τελευταία απογραφή πληθυσμού από πόρτα σε πόρτα, θα πραγματοποιήσει φέτος τον Οκτώβριο η Στατιστική Υπηρεσία, καθώς στο μέλλον τα στοιχεία θα παράγονται σε ετήσια βάση, με τη χρήση διοικητικών πηγών.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Σταύρος Καραγιώργης, εξηγεί σε σχέση με τη χρήση άλλων πηγών, ότι πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο που θα επιφέρει μεγάλο όφελος για την Κύπρο.

«Όχι μόνο θα εκμηδενιστεί το μεγάλο κόστος της διεξαγωγής μιας Απογραφής Πληθυσμού, αλλά θα παρέχεται πληροφόρηση με επικαιροποιημένα στοιχεία που θα βοηθά στη χάραξη πολιτικών, σε ετήσια βάση», τόνισε.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση στον κόσμο για καλή συνεργασία με το προσωπικό της Υπηρεσίας, «χωρίς κωλύματα, έχοντας υπόψη ότι τα στοιχεία που παράγονται επηρεάζουν τη ζωή όλων μας», όπως σημείωσε.

Ρόλος Cystat στη λήψη αποφάσεων

Ο κ. Καραγιώργης επεσήμανε ότι ο ρόλος της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι πολύ σημαντικός στη λήψη αποφάσεων, λόγω της ανάγκης για παροχή αξιόπιστων επίσημων στατιστικών και για σωστή χρήση και ερμηνεία.

Ανέφερε ότι στην περίοδο που διανύουμε τώρα με την πανδημία Covid-19 αλλά και κατά την οικονομική κρίση του 2012, η ανάγκη για εμπεριστατωμένη λήψη αποφάσεων και εφαρμογή πολιτικών από τους φορείς δημόσιας πολιτικής ήταν και είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

«Οι απόψεις και εισηγήσεις μας σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, όντως λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο χρήσης των επίσημων στατιστικών ως εργαλείο για λήψη αποφάσεων», σημειώνει.

Τονίζει ότι αποστολή της Cystat είναι η υποβοήθηση του κυβερνητικού έργου στη διαμόρφωση πολιτικής, μέσω της παροχής αξιόπιστης στατιστικής πληροφόρησης για τα δρώμενα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, όσο περισσότερο αντιλαμβάνονται οι δημόσιοι και άλλοι φορείς τη σημασία των επίσημων στατιστικών στη χάραξη πολιτικής, τόσο αναβαθμίζεται και ο ρόλος της Υπηρεσίας ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Αναβάθμιση με νέο ιστότοπο

Όπως ανέφερε, λαμβάνοντας υπόψη την δικαιολογημένη τάση για αυξημένη χρήση των επίσημων στατιστικών στη λήψη αποφάσεων σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η Στατιστική Υπηρεσία στοχεύει σε συνεχή αναβάθμιση του στατιστικού της προϊόντος, έτσι ώστε να πετύχει τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των χρηστών.

Τόνισε ότι ο νέος  ιστότοπος που θα είναι διαθέσιμος σύντομα, αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά προς την επίτευξη αυτού του σκοπού προσφέροντας, μεταξύ άλλων, καλύτερη προσβασιμότητα καθώς και διαδραστικά εργαλεία στους χρήστες.

Περιορισμός εξάρτησης από ΥΠΟΙΚ

Ο κ. Καραγιώργης αποκάλυψε ότι στα μεσοπρόθεσμα πλάνα είναι η ανάπτυξη Αποθήκης Πληροφοριών για τη Στατιστική Υπηρεσία και η διερεύνηση για εναλλακτικές πηγές δεδομένων και νέες τεχνολογίες, καθώς και η αναβάθμιση της υπόστασης της Στατιστικής Υπηρεσίας, ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο, στο μέτρο του δυνατού, η διοικητική εξάρτηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Τόνισε ότι η αξιοπιστία των στοιχείων της Υπηρεσίας είναι αδιαμφισβήτητη επισημαίνοντας ότι αυτοί που σπάνια αμφισβητούν τα στοιχεία της Cystat έχουν άγνοια σχετικά με εξειδικευμένα μεθοδολογικά θέματα ή με την ερμηνεία των ίδιων των στατιστικών.

Της Γεωργίας Χαννή