You are here

Στα €17 εκατ. η κρατική ενίσχυση σε αεροπορικές

23/05/2022 10:43

Σε πέραν των €17 εκατ. ανέρχεται η κρατική ενίσχυση σε αεροπορικές εταιρείες ως μέτρο στήριξης κατά των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού , στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στις αεροπορικές εταιρείες µέσω της Hermes, η οποία διαχειρίζεται το Σχέδιο, μέχρι το τέλος του 2021 ανέρχεται στα €11.1 εκατ. περίπου, ενώ αναμένεται να καταβληθούν ακόμη €6, 13 εκατ. περίπου για τους πρώτους έξι μήνες του 2022.

Αυτό αναφέρει σε απαντητική επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών , ο γενικός Διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ στο πλαίσιο της συζήτησης του πρώτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 2022, ύψους €102,1 εκατ., εκ των οποίων ποσό ύψους €5, 7 εκ. περίπου αφορά  σε στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες, σε σχέση µε τη συνέχιση της υλοποίησης του Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών για την περίοδο Ιουλίου -Δεκεμβρίου 2021.

Ο κ. Μιχαήλ αναφέρει ότι το Σχέδιο ετοιμάστηκε µε βάση τις πρόνοιες του «Προσωρινού Πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης µε σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προσθέτει ότι το Σχέδιο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Οικονομικών και την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.

Σημειώνεται ότι η αρχική περίοδος εφαρμογής του εν λόγω Σχεδίου ήταν για 6 µήνες, από τις 10.6.2020 μέχρι τις 31.12.2020, ωστόσο μετέπειτα παρατάθηκε ακόμη τρεις φορές μέχρι τις 30.6.2022, ενώ επισημαίνει ότι η περαιτέρω ανανέωση του Σχεδίου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθετες δαπάνες €102 εκατ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρόσθετες δαπάνες που έχει ενώπιον της η Επιτροπή Οικονομικών κατά τη σημερινή συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αφορούν σε παράταση εφαρμογής σειράς μέτρων για σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με σημείωμα στην Επιτροπή ζητούνται πρόσθετες πιστώσεις για αντιμετώπιση της πανδημίας συνολικού ύψους περίπου, €71,5 εκατ. και €30 εκατ. περίπου για έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα για την παράταση εφαρμογής σειράς μέτρων για σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και κατά τους πρώτους μήνες του 2022 ζητούνται πρόσθετες πιστώσεις €53 εκατ. για μέτρα που αφορούν το υπουργείο Υγείας και €5,7 εκ. για στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες.

Επίσης μεταξύ άλλων ποσό ύψους €0,7 εκατ. αφορά ανάγκες εφαρμογής μέτρων στα αεροδρόμια, €0,52 εκατ. χορηγία στις Σχολικές Εφορείες για δαπάνες απολύμανσης σχολικών χώρων, €0,57 εκατ. για αγορά υπηρεσιών του Κέντρου Τηλεξυπηρέτησης και €1 εκατ. για άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν και εξαρτώνται από την έκβαση της πανδημίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης δαπανών για φιλοξενία ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, καθώς και της εφαρμογής του «Προγράμματος Επιχορηγημένων Διακοπών» για μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία.

Όσον αφορά τις πρόσθετες πιστώσεις που προέκυψαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπή αφορούν, ποσό ύψους €18 εκατ. προορίζεται για αύξηση της περιόδου διατήρησης αποθεμάτων κριθαριού και καλαμποκιού για επιπρόσθετη περίοδο 30 ημερών και την αγορά των αποθεμάτων και διαχείρισης τους για ένα έτος και ποσό ύψους €7,6 εκατ. για στήριξη των κτηνοτρόφων.

Ποσό επίσης ύψους €5 εκατ. θα διατεθεί για φιλοξενία και γενικότερα στήριξη των Ουκρανών προσφύγων σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα στη Βουλή.

 
Της Ελένης Χαραλάμπους