You are here

Δίνουν και παίρνουν οι αναπτύξεις στην Κύπρο

17/07/2022 06:00

Κέντρο αναπτύξεων φαίνεται να έγινε η χώρα με δεκάδες αναπτύξεις να πήραν σάρκα και οστά τον τελευταίο χρόνο από την κυβέρνηση.

Αναπτύξεις που αφορούν τους πλείστους τομείς της οικονομίας, από την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και άλλους τομείς, αξίας πολλών εκατομμυρίων και επίκεντρο αρκετών διαβουλεύσεων.

Από τη νέα Ακαδημία Επαγγελμάτων, Τουρισμού και Φιλοξενίας στην Πάφο μετά την σύζευξη ΤΕΠΑΚ-ΑΞΙΚ, την ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ και τα σχέδια αδειοδότησης που επιδιώκουν στο Μακένζυ, θα έλεγε κανείς ότι οι αναπτύξεις πήραν φωτιά.

Αν και πολλά έργα την περσινή χρονιά έμειναν στα συρτάρια, φαίνεται πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εκκινήσει τις διαδικασίες για όσα περισσότερα μπορεί, εν μέσω και της προεκλογικής εκστρατείας.

Μερικά από τα έργα που ξεκίνησαν με στόχο την ολοκλήρωση των διακυβερνητικών προγραμμάτων της κυβέρνησης είναι οι εργασίες για το λιμάνι στο Λατσί ένα έργο €53,5 εκατ., η ανάπλαση της Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα €1,1 εκατ., οι εργασίες για το κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας κόστους €35 εκατ. και ο δρόμος Πόλης - Πάφου με κόστος €86 εκατ.

Όπως παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, με το πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027», έρχονται ακόμη €1,8 δισ. με στόχο πέντε πολιτικές της κυβέρνησης για:

  • Την έρευνα, καινοτομία, ψηφιοποίηση και επιχειρηματικότητα
  • Την καθαρή ενέργεια, υδάτινους πόρους, απόβλητα και κλιματική αλλαγή
  • Τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών
  • Την απασχόληση, εκπαίδευση, κατάρτιση, και το κράτος πρόνοιας
  • Τα έργα τοπικής αυτοδιοίκησης

Πάφος ως κέντρο εκπαίδευσης

Ξεκινώντας από την πόλη της Πάφου, αναγνωρίζεται ως πλέον ένα κέντρο εκπαίδευσης με όχι μόνο την νέα ακαδημία στο κέντρο του δήμου, αλλά και με το ανερχόμενο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού με κόστος €29 εκατ.

Λευκωσία κέντρο ανάπλασης

Από την.. πονεμένη από αναμονή Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το ανανεωμένο τρίγωνο Μακαρίου – Στασικράτους - Ευαγόρου, το κέντρο της πρωτεύουσας διαμορφώθηκε σε κέντρο πρασίνου.

Στην πρωτεύουσα αναμένονται ακόμη έργα για την ανάπτυξη και ανακούφιση της τροχαίας κίνησης μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Ανάπτυξη υπαίθρου

Με ανάπτυξη πέραν των €370 εκατ. στην ύπαιθρο, η κυβέρνηση στοχεύει την αναζωογόνηση των περιοχών για δημιουργία συνθηκών επενδύσεων.

Ακόμη, το Τρόοδος φαίνεται να γίνεται το επίκεντρο της προσοχής για επενδύσεις, με το ΥΠΟΙΚ να ζητά την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €202,500 για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με στόχο την εξεύρεση επενδυτών για την αξιοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο Τρόοδος.

Τουρισμός

Όσον αφορά τις αναπτύξεις για τον τουρισμό, το Υφυπουργείο Τουρισμού τονίζει ότι πλέον ο στόχος είναι ο ποιοτικός τουρισμός, επενδύοντας στις τοπικές επιχειρήσεις και έργα για την αύξηση των εξόδων των επισκεπτών στο νησί.

Λεμεσός

Όσον αφορά τη Λεμεσό, βρίσκεται στα σκαριά στρατηγικό σχέδιο για την Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη (Ο.Λ.Α) για τους έξι δήμους της Λεμεσού με αναπτυξιακά έργα που αφορούν την ανέγερση, επέκταση και βελτίωση κτιρίων, καθώς και την ανάπλαση των παραδοσιακών πυρήνων της πόλης.

Περίπου τρία έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022, ενώ δύο έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά το 2022.

Τα αναπτυξιακά έργα παρουσιάστηκαν για τα έτη 2021-2027 από τον δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαϊδη, με πολλά έργα να ολοκληρώνονται μέσω ευρωπαϊκών και κοινοτικών κονδυλίων.

Αμμόχωστος

Αναπτυξιακά έργα €45 εκατ. θα ξεκινήσουν εντός του 2022, για την Αμμόχωστο.

Τα έργα αφορούν τις περιοχές Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, ενώ ο δρόμος Δερύνειας και Σωτήρας σημειώνεται ως το ακριβότερο.

Σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, τα έργα αφορούν σε βελτιώσεις υποδομών, το οδικό δίκτυο και την δημιουργία νέου πυροσβεστικού σταθμού στην Αγία Νάπα.

Ψηφιακές αναπτύξεις

Για την διευκόλυνση των πολιτών και την ψηφιοποίηση του κράτους, ολοκληρώνονται ψηφιακά έργα όπως η ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών του πολίτη.

Τα έργα γίνονται μέσω του Υφυπουργείου Καινοτομίας και των εμπλεκόμενων υπουργείων, ενώ αναμένεται να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών στη δημόσια υπηρεσία και να μειώσουν τις διαδικασίες με απλά βήματα.

Της Μαρίας Κυριακίδου