You are here

ΔΗΣΥ: Την «κατιούσα» πήρε η κυπριακή ναυτιλία

18/11/2005 15:36
Δυσάρεστα είναι τα μηνύματα από την κυπριακή ναυτιλία σύμφωνα με το Δημοκρατικό Συναγερμό. Όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γεώργιος Γεωργίου, την τελευταία διετία διαγράφηκαν από το κυπριακό νηολόγιο 600 πλοία και η Κύπρος από την έκτη θέση που κατείχε στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται σήμερα στη δέκατη.

Αντιπροσωπεία του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή ναυτιλία.

«Τα μηνύματα είναι δυσάρεστα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διαγραφεί από το κυπριακό νηολόγιο 600 περίπου πλοία. Η Κύπρος, που πριν τρία χρόνια κατείχε την έκτη θέση παγκόσμια στη ναυτιλιακή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται στη δέκατη θέση. Υπάρχει μια φθίνουσα πορεία διότι υπάρχουν προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με την ταχύτητα που θα έπρεπε», επεσήμανε ο κ. Γεωργίου.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Αναπτυξιακών Εργων του ΔΗΣΥ Δήμος Πετρόπουλος, ανέφερε ότι ο λόγος μείωσης των πλοίων υπό κυπριακή σημαία, δεν οφείλεται μόνο στο τουρκικό εμπάργκο, που υπάρχει από το 1987.

«Οι λόγοι δεν είναι πλέον μόνο το εμπάργκο αλλά δυστυχώς και άλλοι. Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί δίπλα στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Υπάρχει κίνδυνος με την περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των πλοίων υπό κυπριακή σημαία και την έξοδο ναυτιλιακών εταιρειών από την Κύπρο να αντιμετωπίσουμε και προβλήματα, εκεί που δεν είχαμε στο ναυτιλιακό τομέα, στον οποίο εργάζονται 3.000 άτομα», επεσήμανε ο κ. Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πετρόπουλου, η κυβέρνηση «δεν προσπαθεί ή δεν κάνει καθόλου προβολή της κυπριακής σημαίας στο εξωτερικό».

Ο κ. Πετρόπουλος, έφερε παράδειγμα τη Μάλτα, υπογραμμίζοντας ότι η μικρή αυτή χώρα της ΕΕ, αυξάνει το στόλο της, ενώ η Κύπρος «αφού έλυσε αισίως όλα της τα προβλήματα βγήκε από τη μαύρη λίστα και έπρεπε σήμερα αντί να υπάρχει συρρίκνωση, να έχουμε αύξηση των πλοίων υπό κυπριακή σημαία».

Ο κ. Πετρόπουλος, αναφέρθηκε ακόμη στο πρόβλημα της επιθεώρησης πλοίων, που δεν γίνεται από Κύπριους επιθεωρητές «γιατί υπάρχει διαφωνία με το σύνδεσμο των επιθεωρητών».

Ο κ. Γεωργίου, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία που ακολουθεί η κυπριακή ναυτιλία, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση όπως αντιμετωπίσει το θέμα αυτό «για να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την εμπορική ναυτιλία» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

γχ