You are here

Έφεση για τοπικό σχέδιο Λευκωσίας

22/04/2009 14:36
Σε κοινή σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη και με την ενεργό συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πέτρου Κληρίδη, αποφασίσθηκε ότι θα εφεσιβληθεί η δικαστική απόφαση για ακύρωση του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας και θα ζητηθεί η μη εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης του Δικαστηρίου, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της έφεσης.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, απαντώντας, στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις ευρωεκλογές, σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση να εφεσιβληθεί η δικαστική απόφαση για ακύρωση του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Λάζαρος Σαββίδης, είπε ότι αποφασίσθηκε, επίσης, η ενεργοποίηση όλων των νομίμων διαδικασιών «για να επανέλθουμε στην κατάσταση, στην οποία ήμαστε προηγουμένως και πριν την απόφαση του Ανωτάτου».

Η συνάντηση, ανέφερε ο κ. Σαββίδης, είχε στόχο να μελετήσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας αλλά και να εξετασθεί κατά «πόσον υπάρχει και πιθανότητα άλλων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για άλλα τοπικά σχέδια, διότι έχουν προσφύγει, με τα ίδια ακριβώς αιτιολογικά, για άλλα τοπικά σχέδια».

Στη σύσκεψη, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, αποφασίσθηκε «ότι θα γίνει έφεση από τη Νομική Υπηρεσία εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών για την απόφαση αυτή».

«Επειδή όμως», είπε ο κ. Σαββίδης, «για τέτοιου είδους θέματα δυνατό να χρειασθεί πάρα πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, αποφασίσθηκε ότι θα εφεσιβληθεί και θα ζητηθεί από το Δικαστήριο η μη εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης του Δικαστηρίου, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της έφεσης».

«Επειδή, όμως», συνέχισε ο κ. Σαββίδης, «δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσον το Δικαστήριο θα δεχθεί αυτήν τη θέση, ελήφθησαν αποφάσεις σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση όλων των διαδικασιών εκείνων, που αναφέρονται στη νομοθεσία, για να επανέλθουμε στην κατάσταση, στην οποία ήμαστε προηγουμένως και πριν την απόφαση του ανωτάτου».

«Εκείνο, στο οποίο εμείς προχωρούμε», δήλωσε ο κ. Σαββίδης, «είναι, με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, διότι πρέπει να συσταθούν και κοινά συμβούλια στα οποία να εκπροσωπούνται οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και η τοπική αυτοδιοίκηση, να προχωρήσουν, να συσταθούν και να μην επαναλάβουν τα λάθη, πάνω στα οποία στηρίχθηκε και λήφθηκε η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου».