You are here

Γ.Γεωργιάδης: Ο κ. Νεοφύτου οφείλει να προστατέψει τα συμφέροντα της ΑΤΗΚ

10/07/2001 17:05
«Την έμμεση αποδοχή του εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών μέσω των δηλώσεών του στη Stockwatch, για την πρόθεση της ΑΗΚ να εμπλακεί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών», τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού, κ. Γιώργος Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της παρουσίασης των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου για το 2000, ανέφερε ότι η απελευθέρωση του τηλεπικοινωνιακού τομέα έχει τροχιοδρομηθεί και η ΑΗΚ φιλοδοξεί να εισέλθει ανταγωνιστικά και να δώσει εναλλακτική λύση στους πολίτες.

Κληθείς από τη Stockwatch να σχολιάσει την πρόσφατη συνέντευξη του Αβέρωφ Νεοφύτου στην ιστοσελίδα, κατά την οποία ο Υπουργός διαφωνεί με την εμπλοκή της ΑΗΚ στις τηλεπικοινωνίες, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι ο Υπουργός είναι υπερασπιστής της πορείας απελευθέρωσης της αγοράς γενικότερα. «Όμως», τόνισε, «ο κ. Νεοφύτου είναι και ο αρμόδιος Υπουργός για την ΑΤΗΚ και με την ιδιότητά του αυτή σίγουρα οφείλει να προστατεύσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του Προέδρου της ΑΗΚ, όταν η Αρχή Ηλεκτρισμού εξέφρασε την πρόθεσή της να εμπλακεί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο «ίδιος Υπουργός καλωσόρισε την Αρχή στον ανταγωνισμό των τηλεπικοινωνιών. Με τις τελευταίες δηλώσεις του στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ο Υπουργός δεν έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση της ΑΗΚ», εφόσον δηλώνει ξεκάθαρα υπέρμαχος της φιλελευθεροποίησης της αγοράς. «Και στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν θέματα μονοπωλίων, ούτε τίθενται θέματα ανταγωνισμού ημικρατικών οργανισμών, αφού καταργούνται τα μονοπώλια», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, υπενθύμισε επίσης ότι τόσο το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και η Βουλή ενέκριναν την τροποποίηση της νομοθεσίας για την ΑΗΚ, έτσι ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τις τεχνικές δυνατότητες και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΑΤΗΚ – ΑΗΚ για τις τηλεπικοινωνίες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ, για να εξετάσουν από κοινού ενδεχόμενες δυνατότητες συνεργασίας των δύο οργανισμών, με κοινό γνώμονα το συμφέρον του πολίτη.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά στο θέμα, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Κώστας Ιωάννου, με παρέμβασή του, σημείωσε ότι με την εμπλοκή στον τομέα τηλεπικοινωνιών η ΑΗΚ δεν ανταγωνίζεται την ΑΤΗΚ, αλλά τους ενδεχόμενους ανταγωνιστές της Αρχής τηλεπικοινωνιών που θα εισέλθουν στην κυπριακή αγορά.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των πεπραγμένων αναφέρθηκε ότι ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, έχει δώσει την αναγκαία εξουσιοδότηση για την προκήρυξη διαγωνισμού επιλογής στρατηγικού επενδυτή/συνέταιρου της ΑΗΚ στον τομέα τηλεπικοινωνιών, ενώ ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Ο διαγωνισμός λήγει στις 12 Οκτωβρίου 2001.