You are here

ΚΕΒΕ: Ευαρέσκεια από μείωση Γενικών Λιμενικών Δικαιωμάτων

20/06/2006 15:55
Μετά από τη σημαντική μείωση στα Γενικά Λιμενικά Δικαιώματα θα προκύψουν πολύ σημαντικά οφέλη για τις εξαγωγές αρκετών βιομηχανικών προϊόντων και την οικονομία του τόπου τονίζει το ΚΕΒΕ. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Επιμελητήριου η εξέλιξη αυτή καθ’ αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις άοκνες, εμπεριστατωμένες και έντονες προσπάθειες που κατέβαλε.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία για το ΚΕΒΕ, το οποίο από την πρώτη στιγμή που περιήλθαν σε γνώση του οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε ότι αφορά τα Γενικά Λιμενικά Δικαιώματα, ευαισθητοποιήθηκε και κινητοποιήθηκε άμεσα προς την Αρχή Λιμένων και το αρμόδιο Υπουργείο.

Επί του θέματος το Επιμελητήριο προχώρησε στην ετοιμασία λεπτομερούς και εμπεριστατωμένης μελέτης μέσα από την οποία καταδυκνείετο για συγκεκριμένα προϊόντα εξαγωγικού ενδιαφέροντος το επιπρόσθετο κόστος που θα κατέβαλλαν οι επηρεαζόμενες βιομηχανίες.

Σαν αποτέλεσμα της μελέτης του ΚΕΒΕ, μειώνονται σημαντικά τα δικαιώματα σε περισσότερα από 40 συγκεκριμένα προϊόντα. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΒΕ το συνολικό όφελος που προκύπτει για το εξαγωγικό εμπόριο της Κύπρου, ανέρχεται περίπου στο ποσό των £700.000 ετησίως.

Τα προϊόντα αυτά καλύπτουν μεταξύ άλλων, μέταλλα, τρόφιμα, ποτά, οικοδομικά υλικά, ανακυκλωμένα υλικά, ορυκτά, υλικά συσκευασίας, πλαστικές σωλήνες κάθε είδους, βιομηχανικούς ψύκτες νερού, ράβδους αλουμινίου, πινέλα και κυλίνδρους για χρωμάτισμα και άλλα προϊόντα.

Οι σχετικοί Κανονισμοί αφού εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου αναμένεται να εγκριθούν πριν τις θερινές διακοπές του Σώματος.

Σ.Ι.