You are here

ΚΕΒΕ: Καταστροφικές συνέπειες από τα τέλη της ΑΛΚ

07/07/2004 16:13
Τις έντονα αρνητικές επιπτώσεις στις κυπριακές εξαγωγές από τις υπέρογκες αυξήσεις στα λιμενικά δικαιώματα έχει επισημάνει προς την κυβέρνηση το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), με αίτημα επανεξέτασής τους, με στόχο τη μείωσή τους ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες στις εξαγωγικές μας βιομηχανίες.

Το ΚΕΒΕ με επιστολή του προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Χάρη Θράσου, αναφέρει ότι από την 1η Μαΐου 2004 η Αρχή Λιμένων Κύπρου, με το πρόσχημα της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, εκτόξευσε στα ύψη τα Γενικά Λιμενικά Δικαιώματα σε ό,τι αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των αγαθών που εξάγονται, ζητώντας του να προβεί αμέσως σε αναθεώρηση των δικαιωμάτων σε ορθολογικά επίπεδα.

Σε ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο αναφέρει πως έχει διενεργήσει εμπεριστατωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις από τα νέα τέλη, τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου.

Από τη μελέτη καταδεικνύεται ότι η αύξηση στα τέλη για εξαγωγές αγαθών σε εμπορευματοκιβώτια ανέρχεται στο ποσοστό των 1481.30% όπως τούτο προκύπτει από το γεγονός ότι το νέο τέλος από £0.18 αυξήθηκε σε £2.73 τον τόνο, αναφέρει το ΚΕΒΕ.

Σημειώνει επίσης ότι οι εξαγωγικές βιομηχανίες καλούνται να καταβάλλουν λιμενικά δικαιώματα αυξημένα στο πολλαπλάσιο, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες παραμένουν αναλλοίωτες με άμεσο αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο στα έσοδα της Αρχής Λιμένων σε βάρος των εξαγωγών, σε περίοδο που ο ανταγωνισμός στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και διεθνώς, εντείνεται και υποχρεώνει τις επιχειρήσεις σε μείωση κόστων.

Όπως έγραψε χθες η StockWatch, η διεύθυνση και το προσωπικό της εταιρείας ΕΜΕLCOLD κατήλθαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ακριβώς για να διαδηλώσουν την αντίδρασή τους από τη μονομερή και απερίσκεπτη, κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιώργο Ηλιάδη, απόφαση της ΑΛΚ.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε ο ΓΔ της Αρχής Λιμένων μετά από παρέμβαση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Χάρη Θράσου κάλεσε τη διεύθυνση της EMELCOLD σε διαπραγματεύσεις για να επαναξιολογηθεί η απόφαση της Αρχής και να ληφθούν ενδεχομένως νέες αποφάσεις.

Λ.Χ.