You are here

Προϋπολογισμός: Νέα τρύπα €246 εκ.

19/06/2009 11:31
Φρέσκο χρήμα €246 εκ. ζητά ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, από τους φορολογούμενους για να καλύψει δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογισθεί από την κυβέρνηση. Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δημόσιος κορβανάς δεν φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση που ζητά από τη βουλή να της εγκρίνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €246,24 εκ.

Από αυτά, τα €117,86 εκ. θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μέρους του στρατηγικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, αλλά τα περισσότερα (€128,38 εκ.) θα διατεθούν για συνεισφορές, αποζημιώσεις, απαλλοτριώσεις και επιδόματα.

Το σύνολο των αναγκαίων πιστώσεων φθάνει το 1,39% ως ποσοστό του ΑΕΠ και δεν έχουν ληφθεί υπόψη στις αρχικές εκτιμήσεις για το προϋπολογιζόμενο ύψος του δημοσιονομικού ισοζυγίου και συνεπώς θα το επηρεάσουν αρνητικά, με ανάλογη επίπτωση στο ύψος του δημοσίου χρέους.

€117,86 εκ. για έργα

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, από τα €117,86 εκ. το μεγαλύτερο μέρος θα διοχετευθεί για έργα προς τις επαρχιακές διοικήσεις (€39,08 εκ.), €25 εκ. στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, €22,58 εκ. για σχολικά κτίρια, €15,30 εκ. για οδικό δίκτυο, €14,50 εκ. για άλλα έργα υποδομής, €1 εκ. για κυβερνητικά κτίρια και €0,40 εκ. για κοινωνικά έργα.

Από τα €128,38 εκ., €59,7 εκ. θα διατεθούν ως συνεισφορά προς τα Αστικά Συμβούλια Αποχετεύσεων για την κατασκευή των έργων υποδομής, €50 εκ. για απαλλοτριώσεις, €13 εκ. ως αποζημιώσεις στο ωρομίσθιο προσωπικό του αερολιμένα Λάρνακας, €460 χιλ. για το σχέδιο αποζημίωσης των υπαλλήλων των ΚΑ, €141,7 χιλ. ως επίδομα βάρδιας στους εποχιακούς ωρομίσθιους πυρεργάτες και €30 χιλ. ως επίδομα επιφυλακής στους δημόσιους κατήγορους της Νομικής Υπηρεσίας.

Πυρά ΔΗΣΥ για νέες «τρύπες»

Έντονη κριτική για την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού €246 εκ. από την κυβέρνηση χθες στη Βουλή, άσκησε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στις νέες θέσεις εργασίας οι οποίες περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με επαναλαμβανόμενες μέσες ετήσιες δαπάνες της τάξης περίπου των €50 εκ. το χρόνο, σχολιάζοντας ότι ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν δύο νομοσχέδια για τη νομιμοποίηση χιλιάδων εκτάκτων.

«Φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δεν έχει συναίσθηση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, τα κρατικά έσοδα και τα δημόσια οικονομικά. Σε μια περίοδο που οι ανελαστικές δαπάνες του κράτους είναι περίπου στο 80%, απερίσκεπτα συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις ανελαστικές δαπάνες υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

«Αρχίσαμε να έχουμε σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μια καθαρή εικόνα για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και για το που κάποιοι οδηγούν τα πράγματα», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι ο ΔΗΣΥ πιστώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έγνοια του να βελτιωθούν στρεβλώσεις και προβλήματα που μπορεί να δημιουργήθηκαν διαχρονικά, ανέφερε ωστόσο ότι τώρα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και ότι δεν μπορούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα να προσθέτονται και άλλα.

Επανέλαβε παράλληλα την πρόταση της αντιπολίτευσης να αναλάβει το πολιτικό κόστος και σε μια εθνική σύσκεψη για την οικονομία να παρθούν αποφάσεις ωφέλιμες για τον τόπο.

«Η κρίση σε άλλες χώρες θα αρχίσει να υποχωρεί και οι οικονομικοί σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης Χριστόφια, την ώρα που οι άλλες οικονομίες θα εξέρχονται από την κρίση, θα μας οδηγούν σε βαθύτερα προβλήματα και βαθύτερη κρίση», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Είπε επίσης ότι όταν το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης υπολογίζει 2% δημοσιονομικό έλλειμμα, τότε δεν έχει σωστή εικόνα ή το γνωρίζει και δεν λέει την αλήθεια για να ληφθούν έγκαιρα τα μέτρα, ή κινείται με λανθασμένες εκτιμήσεις. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί κάθε μήνα βλέπουν τις εξελίξεις και την αύξηση στο έλλειμμα.

«Εκτιμά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ότι θα ισοσκελίσει τα έσοδα και τα έξοδα το δεύτερο εξάμηνο που οι ίδιοι υπολογίζουν ότι θα είναι χειρότερο από το πρώτο; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους», τόνισε ο κ. Νεοφύτου.

Αναφερόμενος σε σχόλια στον Τύπο, είπε ότι ο ΔΗΣΥ δεν κάνει κριτική στην Κυβέρνηση, ότι ευθύνεται γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης συρρικνώνονται τα έσοδα και αυξάνονται οι δαπάνες, αλλά ότι η κριτική εστιάζεται στις λανθασμένες, όπως είπε, εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

«Όταν η αντιπολίτευση φώναζε και παρενέβαινε φορτικά και προς το τέλος του χρόνου, λέγοντας στην Κυβέρνηση πως αυτός ο προϋπολογισμός που έχετε καταθέσει για το 2009 είναι εκτός πραγματικότητας γιατί υπολόγιζαν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 4%, περίπου 3,7%, μας έβγαζαν μηδενιστές. Τώρα πανηγυρίζουν επειδή θα έχουν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 0,4%. Μα έχει μια διαφορά το 4% από το 0,4%», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι όταν προϋπολόγιζαν δαπάνες με βάση έσοδα και το σενάριο του ρυθμού ανάπτυξης στο 4%, τότε σίγουρα από τα πλεονάσματα του 2007-2008 θα οδηγηθεί η οικονομία σε ελλείμματα το 2009.

«Πρέπει να παρθούν αποφάσεις, να μειώσουμε τις δαπάνες. Και πως θα τις μειώσεις όταν ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, τα €250 εκ., σημαίνει περίπου 1 - 1,5% επιπρόσθετο έλλειμμα για το 2009», κατέληξε.

Επισυνάπτεται η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου