You are here

Συνέταιροι με το Κατάρ (1)

21/04/2010 12:38

• Συμφωνία land for investment

• Σταυράκης: Πολλαπλά τα οφέλη


Συμφωνία παραχώρησης κρατικής γης στο Κατάρ έναντι δέσμευσης για ίσης αξίας επενδύσεις υπέγραψε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση. Η συμφωνία προνοεί την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου σε έκταση 55 χιλ. τ.μ. απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον και ενδέχεται να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω δραστηριοποίηση στο νησί της Επενδυτικής Αρχής του Κατάρ, που διαχειρίζεται κεφάλαια $65 δισ.

Κατά την ολιγόωρη σημερινή επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Κύπρο ο οποίος συνοδευόταν από άλλα 90 μέλη της κυβέρνησης - υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες - έπεσαν υπογραφές για δύο συμφωνίες και για τέσσερα μνημόνια συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Η σημαντικότερη από τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών είναι αυτή που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του εκπροσώπου του oργανισμού επενδύσεων ανάπτυξης γης, Qatari Diar, υπό το βλέμμα του προέδρου Χριστόφια και του Εμίρη του Κατάρ για δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ των δύο χωρών για την κοινή επένδυση απέναντι από το Χίλτον.

Το έργο, όπως ανέφερε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Κατάρ, αφορά την ανέγερση του πεντάστερου ξενοδοχείου, διαμερισμάτων, εμπορικού κέντρου, γραφείων και διώροφου χώρου στάθμευσης.

Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2010, θα διαρκέσει 30 μήνες και θα αφορά την ανέγερση του ξενοδοχείου. Το κόστος της πρώτης φάσης αναμένεται να ξεπεράσει τα $150 εκ., είπε.

Ο Εμίρης του Κατάρ κατά τη διάρκεια της υπογραφής των διμερών συμφωνιών, τόνισε, ότι «στην απόφαση τους να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο συνέβαλε το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση και ότι εκτιμούν ότι η κυπριακή οικονομία έχει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «το γεγονός καταδεικνύει τη ραγδαία ανάπτυξη στις σχέσεις των δύο χωρών», σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα εργαστούν για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων τους».

Ο πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τον Εμίρη του Κατάρ για τις εξελίξεις στο κυπριακό και ζήτησε τη μεσολάβηση του προς την Τουρκία λόγω των φιλικών τους σχέσεων.

Η δεύτερη συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της υπουργού Συγκοινωνιών, Ερατώς Μαρκουλή και του εκπροσώπου του Κατάρ για απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δυο χωρών.

Επιπλέον έπεσαν υπογραφές σε τέσσερα μνημόνια συνεργασίας, πρώτη υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους για εργασιακά θέματα, δεύτερος ο υπουργός Εμπορίου, ενώ μετά ακολούθησε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομμάτης, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με τον πρέσβη του Κατάρ για εμπορικές συνεργασίες.

Μνημόνιο συνεργασίας για θέματα έρευνας και εκπαίδευσης υπογράφηκε και μεταξύ εκπροσώπου του κρατιδίου και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, το οποίο είχε επισκεφθεί νωρίτερα η σύζυγος του Εμίρη.

Ο Εμίρης και η συνοδεία του αποχώρησαν από την Κύπρο με τα δύο ιδιωτικά τους αεροσκάφη λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Σε δηλώσεις του μετά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Προέδρος Χριστόφιας στον Εμίρη του Κατάρ και τη σύζυγο του και την συνοδεία του, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίαλος Σταυράκης, τόνισε ότι «μετά από επίμονες, συντονισμένες και χαμηλού τόνου προσπάθειες, που διήρκησαν δύο χρόνια, σήμερα έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κρατικής Εταιρείας του Κατάρ για την κοινοπραξία η οποία θα κάνει την πιο μεγάλη άμεση επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο».

Ο κ. Σταυράκης, σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα μετέχουν με 50% μετοχές τα δύο κράτη. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεισφέρει την αξία της γης η οποία θα καθοριστεί κατόπιν συναντήσεων αξιολογητών ακινήτων των δύο πλευρών και αφού καθοριστεί αυτή η τιμή, το Κατάρ θα συνεισφέρει τοις μετρητοίς, στο έργο, το ισόποσο ποσό της αξίας της γης.

«Και επειδή κατά πάσα πιθανότητα το συνολικό κόστος κατασκευής θα είναι μεγαλύτερο της αξίας της γης, η συμφωνία προνοεί ότι οποιοδήποτε επιπρόσθετο ποσό θα δανειστεί από κοινού από την κοινοπραξία, χωρίς η Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει την δική της εγγύηση», είπε ο υπουργός.

«Άρα μιλούμε για μια κοινοπραξία και συνεργασία 50-50 με το κράτος του Κατάρ, το οποίο αυτή την στιγμή, αποτελεί την πιο μεγάλη επενδυτική δύναμη στον κόσμο, από την οποία, εκτός από τα τεράστια πολιτικά οφέλη, υπάρχουν και πάρα πολλά σημαντικά οφέλη», είπε.

Εξήγησε, ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και κατά την ανέγερση αυτού του έργου και κατά τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Επιπρόσθετα, θα εισρεύσουν σημαντικά ποσά στο κράτος και άμεσα και έμμεσα και από τα μεταβιβαστικά του κτήματος και από το ΦΠΑ επί των κατασκευαστικών έργων και μέσω των φορολογιών που θα προκύψουν από τη λειτουργία του ξενοδοχείου.

«Ίσως το πιο σημαντικό είναι οι έμμεσες πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία», υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας, ότι «ανοίγεται ένας τεράστιος ορίζοντας, μια μεγάλη προοπτική, θα προωθηθούν τα διαμερίσματα και τα γραφεία του έργου αυτού και στο Κατάρ και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή, από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση, στην προσπάθεια να πωληθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σε επιχειρηματίες του Κατάρ και του αραβικού κόσμου».

«Αντιλαμβάνεστε από την στιγμή που αυτά αγοραστούν από ξένους επιχειρηματίες, τότε επαφίεται στον ιδιωτικό τομέα να εκμεταλλευτεί εκείνες τις τεράστιες ευκαιρίες οι οποίες θα δημιουργηθούν».

Αναφορικά με την έναρξη της δεύτερης φάσης του έργου, ο κ. Σταυράκης, εξήγησε ότι δημιουργείται ένα διοικητικό συμβούλιο έξι ατόμων, τρία άτομα από την κάθε μεριά, ο Πρόεδρος θα είναι Κύπριος και το συμβούλιο θα έχει την εποπτεία όλου του έργου, αλλά η άμεση διαχείριση όμως θα ανατεθεί στο Κατάρ το οποίο έχει μια μεγάλη τεχνογνωσία και μπορεί να διεκπεραιώσει αυτά τα έργα στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι αξιωματούχοι του Κατάρ, είπε, έχουν βάλει τον εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο να συμπληρωθεί το ξενοδοχείο σε 30 μήνες, και σχεδόν παράλληλα θα αρχίσει η υλοποίηση του υπόλοιπου έργου. «Νομίζω ως κυπριακή κυβέρνηση θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τους βοηθήσουμε να συμπληρωθεί το έργο εντός αυτών των χρονοδιαγραμμάτων», είπε.

Αναφορικά με το όνομα του ξενοδοχείου, είπε ότι αυτό είναι πολύ πρόωρο να αποφασιστεί αλλά η πολιτική του Κατάρ σε άλλες χώρες που έχουν γίνει παρόμοια έργα είναι να εκχωρήσει τη διαχείριση του ξενοδοχείου σε ένα ξένο οίκο διεθνούς εμβέλειας.

«Τα δύο κράτη δεν θα έχουν την άμεση εποπτεία και λειτουργία του ξενοδοχείου, θα ανατεθεί σε ένα ξένο οίκο με πολύ εμπειρία, ο οποίος θα δώσει το όνομά του, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες ψηλών εισοδηματικών στρωμάτων», κατέλεξε.

Της Ηρώς Ευθυμίου