You are here

Τ. Κληρίδης: Στο 70% η υλοποίηση έργων

18/09/2002 16:57
Αυξημένες είναι οι αναπτυξιακές δαπάνες που προβλέπονται στον ενιαίο προϋπολογισμό του κράτους για το 2003. Η αύξηση είναι περίπου των £127 εκατ., καθώς το 2003 το ύψος των αναπτυξιακών δαπανών προβλέπεται να φθάσει τα £375,1 εκατ. σε σύγκριση με τις αναθεωρημένες δαπάνες ύψους £247,7 εκατ. για το 2002.

Τη μερίδα του λέοντος από την πίττα των αναπτυξιακών δαπανών την έχουν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εργασίας. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι κατά την ετοιμασία του αναπτυξιακού προγράμματος για το 2003 δόθηκε ιδιαίτερη σημασία σε νέα και συνεχιζόμενα μεγάλα έργα οικοδομής, ιδιαίτερα στους τομείς της οδικής και πολεοδομικής ανάπτυξης, της υδατικής και αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και στους τομείς της παιδείας και υγείας.

Ποσό ύψους £50,6 εκατ. θα διατεθεί, είπε, για την προώθηση και περαιτέρω εφαρμογή του προγράμματος για ανάπτυξη του οδικού δικτύου, £24,6 εκατ. για την υδατική ανάπτυξη, £32,1 εκατ. για τα πολεοδομικά, £16 εκατ. για το πανεπιστήμιο Κύπρου, £7,1 εκατ. για τις πολιτιστικές υπηρεσίες, £26,6 εκατ. για την αγροτική ανάπτυξη, £24,3 εκατ. για το στεγαστικό πρόγραμμα των κυβερνητικών υπηρεσιών, £25,2 εκατ. για την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας και £13,7 εκατ. για προώθηση του τομέα της βιομηχανίας και των εξαγωγών.

Για σκοπούς εναρμόνισης έχει προϋπολογιστεί ένα κονδύλι ύψους των £54,3 εκατ., ενώ ένα ποσό £3 εκατ. θα διατεθεί για τη συμμετοχή της Κύπρου σε προγράμματα της ΕΕ και για εξασφάλιση της απαραίτητης τεχνικής βοήθειας.

Αναφερόμενος ειδικά στο κεφάλαιο των αναπτυξιακών δαπανών ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το κεφάλαιο αυτό αποτελεί ένα κριτήριο, με το οποίο κάποιος μπορεί να δει τα έργα τα οποία προγραμματίζονται την επόμενη χρονιά και ως κυβέρνηση λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και το ποσοστό υλοποίησης των έργων αυτών. Μέχρι σήμερα το ποσοστό υλοποίησης υπολογίζεται γύρω στο 70%, ποσοστό το οποίο θεωρείται μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, καθώς, όπως εξήγησε, είναι πολύ περιορισμένες οι πιθανότητες να αυξηθεί αυτό το ποσοστό βάσει της μέχρι σήμερα πρακτικής.