You are here

Β. Δημητριάδης: “Οne-stop-shop” και για τη ναυτιλία

27/02/2021 06:00

Η πανδημία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος, αναφέρει σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης εντοπίζει σημαντικές προοπτικές και μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας. Σημειώνει πως προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύονται τα κίνητρα και βελτιώνεται περαιτέρω η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, ώστε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να προβληθούν στοχευμένα τα πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας στις διεθνείς αγορές.

Σε ότι αφορά την προσπάθεια δημιουργίας one stop shop για τη ναυτιλία, σημειώνει ότι προχωρά η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ενώ σε σχέση με τις ανάγκες ρύθμισης του τομέα, αναφέρει πως δίνεται έμφαση στη διαμόρφωση πλαισίου για προσέλκυση σκαφών αναψυχής στο κυπριακό νηολόγιο.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται επίσης στον πρόσφατο εμπλουτισμό του φορολογικού πλαισίου της ναυτιλίας με φορολογικά κίνητρα για φιλικότερα προς το περιβάλλον πλοία και στην στοχοπροσήλωση της Κύπρου στον πράσινο μετασχηματισμό της ναυτιλίας ευρύτερα.

Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει την προώθηση καινοτόμων δράσεων τους επόμενους μήνες, οι οποίες θα απευθύνονται στη νέα γενιά, με στόχο την προσέλκυση των νέων στα γαλάζια επαγγέλματα.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται και στη σημασία του Brexit για τον τομέα της ναυτιλίας, τονίζοντας πως η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα στη μετά Brexit εποχή, παρουσιάζει προοπτική που σίγουρα θα αξιοποιηθεί. 

Δεν εγκαταλείπεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Σχολιάζοντας το ναυάγιο της προσπάθειας για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ο κ. Δημητριάδης διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι «η προσπάθεια δεν εγκαταλείπεται», εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού επηρεάστηκε από την πανδημία και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων.

Ο σχετικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα έληξε χωρίς να υποβληθούν προσφορές, με τον κ. Δημητριάδη να σημειώνει ότι το υφυπουργείο, αξιολογεί τους λόγους που δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Στην πορεία, όπως ανέφερε, θα εξεταστεί κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια μικρής βελτίωσης των όρων του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, χωρίς να επηρεάζεται η φιλοσοφία της «υπηρεσίας γενικού οικονομικού συμφέροντος», όπως ορίζεται από την ΕΕ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην στήλη «Συνεντεύξεις».

Της Μαρίας Χαμπή