You are here

ΥΠΟΙΚ: Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για Κατάρ (1)

10/05/2010 13:26

• Για συμφωνία: Take it or leave it

• Ζητά βελτίωση όρων η βουλή


Το πολιτικό του κεφάλαιο πόνταρε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκη, στη συμφωνία με το Κατάρ, αναφέροντας στη βουλή ότι χειρίστηκε ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις με το εμιράτο και ότι θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη σε περίπτωση που η κυπριακή οικονομία ζημιώσει από τη συμφωνία τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ο υπουργός φαίνεται όμως ότι δεν έπεισε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία τον βομβάρδισαν με σωρεία ερωτήσεων ζητώντας διευκρινίσεις για το θεσμικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίζεται η εμπλοκή του κράτους στην οικονομία για τη νομιμότητα του deal και για συγκεκριμένες παράμετρους της συμφωνίας.

Διερωτήθηκαν, για παράδειγμα, πως μπορεί να ετοιμάστηκε η μακέτα του έργου τη στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες γιατί δεν προχώρησαν σε μελέτη βιωσιμότητας του έργου καθώς και πότε το Κατάρ θα καταβάλλει το υπόλοιπο 50% των χρημάτων.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής η οποία εξέτασε τη συμφωνία, ο κ. Σταυράκης, υποστήριξε, ότι το deal διέπεται από τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη συμφωνία θα συσταθεί κοινοπραξία για απόκτηση και εμπορική ανάπτυξη της κρατικής γης απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton. Η Δημοκρατία θα παραχωρήσει τη γη ως κεφάλαιο στην κοινοπραξία και το Κατάρ θα καταβάλει ισόποσης αξίας μετρητά για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου μετά που θα γίνουν οι σχετικές εκτιμήσεις της αξίας της γης. Το υπόλοιπο ποσό που θα χρειαστεί θα το δανειστεί η κοινοπραξία, χωρίς εγγυήσεις από τη Δημοκρατία.

Αναφερόμενους στους όρους καταβολής του κεφαλαίου από πλευράς του Κατάρ, υπογράμμισε, ότι με την υπογραφή το Κατάρ θα καταβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία το 25% της αξίας της γης, το υπόλοιπο 25% σε τρεις μήνες και το υπόλοιπο 50% ανάλογα με τα διατακτικά του εργολάβου.

Είναι εξαιρετικής σημασίας συμφωνία, είπε, με έμμεσα και άμεσα οικονομικά οφέλη. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας τόσο κατά την οικοδόμηση του έργου όσο και κατά τη λειτουργία του, και θα εισρεύσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους από τα μεταβιβαστικά τέλη και από το ΦΠΑ.

Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι δεν δόθηκε κανένα χρηματικό κίνητρο στο Κάταρ για να επενδύσει στην Κύπρο.

Τη διαπραγμάτευση με το Κατάρ την έχει κάνει ο ίδιος, είπε. Όσον αφορά το έργο, η διαχείριση του ξενοδοχείου θα γίνεται από ξένη εταιρεία ενώ στο υπόλοιπο έργο θα δημιουργηθούν καταστήματα και διαμερίσματα, σκοπός είναι να διατεθούν σε ξένους επιχειρηματίες.

Όπως εξήγησε στους βουλευτές ο κ. Σταυράκης, «η έκταση του χώρου που θα ανεγερθεί συνολικό έργο θα είναι 55 χιλ. τετραγωνικά μέτρα εκ των οποίων τα 25 χιλ. τετραγωνικά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του ξενοδοχείου, ενώ διαχείριση του θα αναλάβει διεθνούς φήμης εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό».

Όσον αφορά την υπόλοιπη έκταση ο σκοπός της ανέγερσης των καταστημάτων, γραφείων και καταστημάτων είναι για να αποκτήσουν υπεραξία αλλά και για να προσελκύσουν ξένους επιχειρηματίες.

Ο υπουργός Οικονομικών για να ενισχύσει ακόμη την επενδυτική δύναμη του Κατάρ επικαλέστηκε στην εξαγορά το περασμένο Σάββατο, του πολυκαταστήματος Harrods καθώς και το ενδιαφέρον του Εμιράτου για επένδυση €3 δισ. στην Ελλάδα για ενεργειακό κέντρο.

Τόνισε εξάλλου, ότι κατά τη διαπραγμάτευση η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έκανε καμία υποχώρηση και προειδοποίησε, ότι εάν δεν υπάρξει συναινετική λύση ενδεχομένως η συμφωνία να ακυρωθεί.

Το Κατάρ επέλεξε την Κυπριακή Δημοκρατία για να συνάψει συμφωνία, είπε ο υπουργός Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι τον προσέγγισαν τόσο η Εκκλησία της Κύπρου όσο και ιδιώτες.

Η συμφωνία είναι προϊόν, τόνισε, σκληρής διαπραγμάτευσης των νομικών ομάδων των δύο κρατών και έδωσε λεπτομέρειες για το επιχειρηματικό σχέδιο της επένδυσης.

Αρχικά θα αρχίσει η διαπραγμάτευση της αξίας της γης, η οποία θα αντιπροσωπεύει τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία, ενώ το ποσοστό συμμετοχής του Κατάρ θα σε μετρητά και είναι ανάλογα της αξίας της γης.

Τα υπόλοιπα χρήματα, σημείωσε, ο κ. Σταυράκης, θα τα δανειστεί η Κοινοπραξία που συστάθηκε χωρίς ωστόσο να υπάρξει κρατική εγγύηση.

Ο κ. Σταυράκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετά τις μελέτες που γίνουν θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην επένδυση για να αποδίδει καλύτερα στην εταιρεία.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις καταιγιστικές ερωτήσεις των βουλευτών, ανέφερε ότι εάν στο μέλλον Κύπρος και Κατάρ συμφωνήσουν μπορεί να γίνει εξαγορά του ποσοστού του ενός από τα δύο μέρη.

«Ανεξάρτητα τι γράφει μια συμφωνία», επισήμανε ο κ. Σταυράκης «είναι αναφαίρετο δικαίωμα ένα μέρος να συμφωνήσει με το άλλο για να αυξηθεί το ποσοστό του», προσθέτοντας, ότι «οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν εάν θα αυξηθεί το ποσοστό τους ή θα γίνει εξαγορά».

Επί του ίδιου θέματος, το λόγο πήρε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος υποστήριξε εάν υπάρξει συμφωνία στο θέμα της τιμής, τότε θα μπορεί να γίνει εξαγορά από οποιαδήποτε πλευρά.

Ο κ. Πέτρος Κληρίδης, αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε ότι «μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, τη μελέτη της συμφωνίας ανέλαβε ιδιώτης» και ξεκαθάρισε «ότι πρόκειται για μια συμφωνία που προβλέπει ότι θα γίνει μια νέα συμφωνία μετά που η μια πλευρά θα βάλει τη γη και άλλη τα χρήματα».

Για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών για το ρίσκο που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, παραδέχτηκε, ότι και ο ίδιος προβληματίστηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας, ότι «θα ήταν εύκολη λύση το κράτος να προχωρούσε στην πώληση της γης για μειώναμε το δημοσιονομικό έλλειμμα».

Ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι εύκολοι άνθρωποι οι Άραβες και σαν επιχειρηματίες είναι πολύ σκληροί».

Στην συνέχεια, είπε, η Κυβέρνηση έκρινε ότι η σύναψη συμφωνίας θα συνέβαλλε στο να δημιουργηθούν πολλά οφέλη στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Έντονα ενοχλημένος ο υπουργός Οικονομικών από τις αιχμές των βουλευτών τους, ανάφερε, ότι δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας και τους κάλεσε να μην λένε ότι συμφωνούν με τη συμφωνία αλλά με άλλους όρους.

«Απλά πείτε μας», υπέδειξε «πως δεν θα εγκρίνεται το νομοσχέδιο για την κρατική γη θα πάμε πίσω να πούμε του Εμίρη ότι θα αλλάξει η συμφωνία».

Ο κ. Σταυράκης, δεσμεύθηκε ότι με τον ίδιο ρυθμό θα βοηθηθούν και οι ιδιωτικές επενδύσεις για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ο ΔΗΣΥ, δια του Αναπληρωτή Προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε, ότι η πάγια θέση του κόμματος του είναι ότι το κράτος πρέπει να έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, προσθέτοντας, ότι χαιρόμαστε που οι διαχρονικές αντιδράσεις του ΑΚΕΛ αλλοιώνονται και είναι σήμερα υπέρ τη διαχείρισης ακόμα και της αποξένωσης κρατικής περιουσίας για το καλό της οικονομίας.

Για να προσθέσει με νόημα: «Καλωσορίσουμε το ΑΚΕΛ στο club της ορθόδοξης οικονομικής προσέγγισης».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι κόμμα του έχει κάποιος προβληματισμούς για τη συμφωνία και εξήγησε, ότι «το κράτος βάζει το οικόπεδο των €100 εκ. και το Κατάρ θα βάλει €50 εκ. και θα είναι από την πρώτη μέρα συνέταιροι».

«Είπαμε στην Κυβέρνηση να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον, ώστε οι μετοχές που θα εκδίδονται στην εταιρεία του Κατάρ να έχουν σχέση με το ποσό που επενδύει σε μετρητά».

Τα πρώτα €50 εκ. που θα προσφέρει το Κατάρ σε τρεις μήνες θα ξοδευθούν επισήμανε ο κ. Νεοφύτου, για μελέτες βιωσιμότητας, για αρχιτεκτονικά σχέδια και μελέτες, εκφράζοντας την ανησυχία του εάν οι μελέτες καταδείξουν ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο.

Τόσο καλύτερο για το Κράτος είναι «εάν η Κυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει τη συμφωνία».

Ο ΔΗΣΥ, κατέληξε ο κ. Νεοφύτου δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προώθηση της συμφωνίας.

Εντελώς διαφορετική είναι συμφωνία με το Κατάρ με αυτή που συνήψε ο ΔΗΣΥ στο παρελθόν με την πώληση του ξενοδοχείου Hilton, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης. Σημείωσε επίσης τα παραδείγματα «εκχώρησης κρατικής γης σε ιδιώτες για 99 χρόνια με 100 λίρες και με δικαίωμα ανανέωσης. Αυτή η γη ανήκει στο κράτος, όταν παραχωρήθηκε ακόμη και η θάλασσα στη Μαρίνα Λεμεσού με δικαίωμα, μίσθωσης 66 χρόνια και με δικαίωμα ανανέωσης παραμένει στο κράτος η γη».

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαιρέτισε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για προσέλκυση της σημαντικής επένδυσης από το Κατάρ.

«Πρόκειται για μια γενική συμφωνία» τόνισε και επικαλέστηκε τα λόγια του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε «ότι έχουμε συμφωνήσει ότι θα συμφωνήσουμε να γίνει αυτή η επένδυση στην Κύπρο» για να καταδείξει τη γενικότητα της συμφωνίας.

Το ΔΗΚΟ, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, θα υποβάλει εισηγήσεις στον υπουργό Οικονομικών για τη συμφωνία με σκοπό να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θέλουμε», σημείωσε, «να δούμε στην τελική συμφωνία να διασφαλίζεται η περιουσιακή κατάσταση του ακινήτου ώστε σε καμία περίπτωση να μη βρεθούν ενώπιον της δυσάρεστης εξέλιξης να χρεοκοπήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα και η άλλη πλευρά να μην έχει βάλει πέραν από δάνεια με εξασφάλιση την ακίνητη περιουσία και να βρεθεί η Κύπρος εκτεθειμένη».

Υπέρ των ξένων επενδύσεων τάσσεται η ΕΔΕΚ, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποδεικνύοντας, ότι άλλο είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και άλλο είναι η αξιοποίηση κρατικής γης για προσέλκυση επενδύσεων και άλλο η αποξένωση του κράτους από περιουσιακά στοιχεία.

Εξέφρασε την ανησυχία του γιατί δεν έγινε μελέτη βιωσιμότητας του έργου.

Αμφιβολίες για τη συμφωνία καθώς και φόβους εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, τονίζοντας, ότι «θα οδηγηθούμε σε πολλές περιπέτειες».

Ο κ. Συλλούρης, είπε ότι «με περισσότερη διαφάνεια από την αρχή θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε καλύτερες προσεγγίσεις ώστε να επιτευχθεί πράγματι ο στόχος για ξένες κερδοφόρες επενδύσεις».

Πολλά ερωτηματικά, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ προκύπτουν και για τις τεχνοοικονομικές μελέτες.

Για στρατηγικά λανθασμένη επένδυση, έκανε λόγο ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης ο οποίος άφησε αιχμές, ότι ενδεχομένως θα εξυπηρετηθεί το συμφέρον κάποιων παραγόντων.

Ο κ. Περδίκης, είπε ότι «υπάρχουν παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης, ένα κύκλωμα που έχει να κάνει με τις οικοδομές και τις κατασκευές που θα ευνοηθεί από αυτή την επένδυση, υπάρχουν και κυβερνητικοί εργολάβοι».

Την ίδια ώρα δήλωσε ότι βουλή βρίσκεται ενώπιον ενός εκβιασμού και κάκισε την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε «ότι αυτή είναι η συμφωνία είτε τη δέχεστε είτε δεν ψηφίζεται την τροποποίηση του νόμου για την ακίνητη κρατική περιουσία».

Την Κύπρό, τόνισε δεν μπορεί να κυβερνά ο υπουργός Οικονομικών και ο Εμίρης του Κατάρ, συμπληρώνοντας, ότι δεν μπορεί να εκποιείται η δημόσια περιουσία.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση αρνείται να διαπραγματευθεί με σωστούς όρους.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου