You are here

Υπουργείο Οικονομικών: Μειώθηκαν οι τιμές μετά το λουκέτο ΚΑ

21/06/2019 13:25

Ιδιαίτερα ενοχλημένο είναι το υπουργείο οικονομικών και ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Γεωργιάδης για τα πυρά που εκτοξεύονται όσον αφορά τις τιμές των αεροπορικών εισητηρίων.

Το ΥΠΟΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις τιμές.

Από τον Ιανουάριο του 2015, περίοδο κατά την οποία η εταιρεία Cyprus Airways σταμάτησε τις εργασίες της, ο Δείκτης Αεροπορικών Μεταφορών Επιβατών (ΔΑΜΕ) παρουσίασε σημαντική μείωση και από το 2016, χρονιά κατά την οποία εμφανιστήκαν στην αγορά οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες, ο Δείκτης παραμένει σταθερός, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών.

 

Σημειώνεται ότι αναλύοντας τον Δείκτη σε επιμέρους προορισμούς διαπιστώνεται ότι, υπάρχουν σημαντικές μεταβολές ανάλογα με τον κάθε προορισμό.

Συγκεκριμένα, το κόστος των εισιτηρίων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πέραν της αναμενόμενης εποχικότητας, παρουσιάζει σημαντική αύξηση τον Ιούνιο του 2019.

Αντίθετα, πτωτική πορεία, ακολουθούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς το Λονδίνο και Μάντσεστερ.

Συγκρίνοντας με τον αντίστοιχο δείκτη στην ευρωπαϊκή ένωση για την περίοδο Δεκέμβριος 2016 - Μάιο 2019, παρατηρείται ότι η χρονοσειρά ακολουθεί την ίδια τάση αλλά σε πιο χαμηλό επίπεδο τιμών», αναφέρεται.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης φανερά ενοχλημένος από τα δημοσιεύματα τα οποία του επιρρίπτουν ευθύνες για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και το ύψος των αεροπορικών εισιτηρίων δήλωσε σήμερα ότι «τις ΚΑ τις κακοδιαχειρίστηκαν και τις χρεοκόπησαν αφού δαπάνησαν δεκάδες εκατομμύρια από το υστέρημα του φορολογούμενου πολίτη άλλοι».

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι «οδηγήθηκαν στην αναπόφευκτη κατάληξη με την απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής που έκρινε ότι  όλες αυτές οι ενισχύσεις ήταν παράνομες. Και χωρίς αμφιβολία τώρα επαναλαμβάνω ότι η απάντηση είναι ότι δεν είναι τα κρατικά μονοπώλια σε τέτοιους ανοικτούς ανταγωνιστικούς τομείς. Η απάντηση είναι να δουλέψουν οι δυνάμεις της αγοράς, γι’ αυτό και υπάρχουν μηχανισμοί όπως η επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού  (ΕΠΑ) η οποία καλείται να ελέγξει και να επιβεβαιώσει εάν πράγματι λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς».