You are here

Αναδιαμόρφωση οικονομίας μέσω πράσινης και ψηφιακής μετάβασης

20/10/2021 17:46

Για αναδιαμόρφωση της οικονομίας μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε παρουσίασή του στο Digital Agenda Summit που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Οικονομικών προέβη σε μια ανασκόπηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρο, ύψους €1,2 δισ., το οποίο αναμένεται να προσελκύσει πέραν του €1 δισ. ιδιωτικών κεφαλαίων.

Αναφερόμενος στους στρατηγικούς στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και των δυνατοτήτων για οικονομική, κοινωνική και οικολογικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία. Όπως είπε, σε συντονισμό με τους στόχους της ΕΕ, το κυπριακό σχέδιο ενσωματώνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας και τη συνοχή της Ενιαίας Αγοράς.
 
Σημείωσε ότι 41% από τους συνολικούς πόρους του σχεδίου αφορούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που υποστηρίζουν τους στόχους για το κλίμα και 23% για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που να υποστηρίζουν τους ψηφιακούς στόχους.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο όπως η πρόσφατη εξαγγελίες σχεδίου για προσέλκυση διεθνών εταιρειών και ταλέντων στην Κύπρο.  
 
Είπε επίσης ότι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι το σχέδιο της Κύπρου περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο σύνολο αμοιβαία ενισχυτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση όλων ή ενός σημαντικού μέρους των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που περιγράφονται στις συστάσεις για την Κύπρο. Επίσης, ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κυπριακής οικονομίας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την ανάγκη διαφοροποίησης του μοντέλου ανάπτυξης.
 
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Κομισιόν το Σχέδιο θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 9,1% μεταξύ των ετών 2021-26, ενώ σύμφωνα με το χαμηλής παραγωγικότητας σενάριο η αύξηση αυτή θα είναι γύρω στο 5,9%.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου το Σχέδιο μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 7% μεσοπρόθεσμα (2022-2026) και να αυξήσει την απασχόληση κατά περισσότερο από 2,5% ή περίπου 11.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο 2021-2026.