You are here

Κ. Κόκκινος: «Λίμνη» ΕΕ με €95,5 δισ. για τεχνολογία

07/02/2021 06:02

Η Κύπρος έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει στο επιθυμητό σημείο σε ότι αφορά την ψηφιακή της μετάβαση, ωστόσο έχει κάνει τεράστια άλματα και βρίσκεται στη σωστή πορεία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Κόκκινος σημειώνει ότι η Κύπρος κατατάσσεται χαμηλά στο δείκτη IMD της παγκόσμιας αξιολόγησης ψηφιακής ανταγωνιστικότητας, τονίζει όμως ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τα δεδομένα». Κύριο παράγοντα επιτυχίας αποτελεί όπως αναφέρει, η αλλαγή κουλτούρας, η οποία πρέπει να εμπνέεται και να καθοδηγείται από την Πολιτεία.

Ο κ. Κόκκινος αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση έργων όπως το ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης φόρων και το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, αναλύοντας το πλάνο δράσης και τις προτεραιότητες του Υφυπουργείου.

Σημειώνει ότι το Υφυπουργείο έχει σχεδιάσει δράσεις δύο ταχυτήτων που περιλαμβάνουν συνεχή ψηφιοποίηση υπηρεσιών και έμφαση στην εμπειρία του χρήστη, για διευκόλυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας και των συναλλαγών πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος. Χαρακτηρίζει μάλιστα ως κομβικό σημείο στην πορεία αυτή, τη νέα ψηφιακή πύλη Gov.cy που θα ενοποιήσει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και θα διαθέτει νέες δυνατότητες, σύγχρονη αισθητική και λειτουργικότητα.

Καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειές του Υφυπουργείου διαδραματίζει, σύμφωνα με τον Κόκκινο, η άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς όπως σημειώνει, το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη, με προϋπολογισμό €95,5 δισ., θεωρείται ως το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας μέχρι σήμερα.

 

Της Μαρίας Χαμπή