You are here

Ψαλίδι €5 εκ. και μουρμουρητά στο ΡΙΚ

14/09/2010 16:23
Ψαλίδι €5 εκ. δεσμεύεται να βάλει το ΡΙΚ στον προϋπολογισμό του 2011 υπό το βάρος των κατηγοριών που εκτόξευσαν σήμερα βουλευτές για διπλοθεσίτες, golden boys και προσλήψεις συγγενών μέχρι εβδόμης γενεάς.

Τις προθέσεις του ΡΙΚ ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου Μάκης Συμεού κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου η οποία εξέτασε την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2009.

Όπως επισημαίνει η Γενική Ελέγκτρια στην ετήσια έκθεση της, το σύνολο των υποχρεώσεων του ιδρύματος υπερβαίνει το σύνολο του ενεργητικού του κατά €65,3 εκ.

Το έλλειμμα προέκυψε κυρίως από τις υποχρεώσεις του ιδρύματος προς το ταμείο συντάξεων για κάλυψη των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων .

Το 2009 το ΡΙΚ παρουσίασε έλλειμμα πριν από τη φορολογία ύψους €4,8 εκ. σε σύγκριση με πλεόνασμα €3,8 εκ. κατά το 2008.

Όσον αφορά τις διαφημίσεις η εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι τα ποσά που τιμολογήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους ήταν €5,1 εκ. δηλαδή ήταν μειωμένες κατά 12,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η υπηρεσία για σκοπούς διαφάνειας και αποτελεσματικότερου ελέγχου εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΡΙΚ, να προβεί στην υιοθέτηση επίσημου εγκεκριμένου πλαισίου που θα αποτελεί την τιμολογιακή πολιτική του ιδρύματος για την παραχώρηση δωρεάν διαφημιστικού χρόνου σε οποιαδήποτε μορφή, είτε free volume είτε cash discount, είτε παραχώρηση πρόσθετων εκπτώσεων, όσο και σύναψη ειδικών συμφωνιών .

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι το Ίδρυμα θα υλοποιήσει τη δέσμευση του και ο προϋπολογισμός για το 2011 θα είναι μειωμένος κατά €5 εκ. σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2010.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι «ο προϋπολογισμός για το 2010 ήταν μειωμένος κατά 25% στις λειτουργικές δαπάνες παρόλα αυτά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου δείχνει εξοικονόμηση στους μισθούς €1,6 εκ.».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι το ΔΣ μελέτησε τρόπους για να μπει μια νέα τιμολογιακή πολιτική στον τομέα της διαφήμισης.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ΡΙΚ, επισήμανε ότι το ΡΙΚ εξαρτάται από την κρατική χορηγία συμπληρώνοντας ότι το Ίδρυμα έχει έσοδα μόνο από τις διαφημίσεις.

«Το ΡΙΚ», είπε ο κ. Συμεού «δεν έχει εμπορική δραστηριότητα, έχει ποσοστώσεις με βάση τις οποίες θα πρέπει να κάνει και τουρκικό πρόγραμμα, 40% ενημέρωση και πολιτιστικά προγράμματα».

Την ίδια ώρα τόνισε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις δημόσιες ραδιοτηλεόρασης παρέχεται ανταποδοτικό τέλος, υποδεικνύοντας ότι «είναι καλύτερα η πολιτεία να καθορίσει το ύψος της χρηματοδότησης και της χορηγίας».

Σε σχέση με το έλλειμμα ύψους €4,8 εκ. ο κ. Συμεού υπενθύμισε την αποκοπή του κονδυλίου ύψους €5 εκ. ποσό για τα οποίο υπολόγιζε στα έσοδα του το ΡΙΚ και έκανε τις ανάλογες δαπάνες.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν μέχρι τον Οκτώβριο η βουλή δεν εγκρίνει το συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €14 εκ., δεν θα μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους.

Μάλιστα, το ΔΣ του ΡΙΚ, σημείωσε ο.κ. Συμεού έλαβε διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών ότι στον προϋπολογισμό του 2011 του υπουργείο θα συνάδει με το κονδύλι του προϋπολογισμού.

Δυσμενής διάκριση οι μόνιμοι με συνεργάτες

Αναφορικά με τον αριθμό των μόνιμων υπαλλήλων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το 2009 μειώθηκε ο αριθμός του στους 153 ενώ αυξήθηκε από 122 σε 278 ο αριθμός των συνεργατών.

Επισήμανε εξάλλου ότι η αύξηση στον αριθμό των συνεργατών οφείλεται στην μεταφορά 73 εργαζομένων από το αμοιβολόγιο των έκτακτων συνεργατών στο αμοιβολόγιο των τακτικών συνεργατών, σύμφωνα με το πόρισμα του Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων που διόρισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για μελέτη του καθεστώτος απασχόλησης έκτακτων συνεργατών στο ίδρυμα .

Η εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, συμπλήρωσε ότι με τη μετατροπή των συγκεκριμένων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, το ΡΙΚ είναι υπόχρεο να τους απασχολεί με καθορισμένο ωράριο έστω και εάν η ανάγκη για παρουσίαση των προγραμμάτων για τα οποία προσλήφθηκαν παύει να υπάρχει.

Βάση τους υπολογισμούς του ΡΙΚ, θα προκύψει πρόσθετη δαπάνη €1 εκ. το χρόνο ετησίως, ποσό που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε €1 χιλ. το μήνα για κάθε συνεργάτη.

Βάση του πορίσματος Επιθεωρητή, στους συνεργάτες που μετατράπηκαν αορίστου χρόνου παραχωρήθηκαν προσαυξήσεις ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσία τους, ενώ αρκετοί που εργάζονταν με μειωμένο ωράριο ή και με κατ’ αποκοπή αμοιβή τους παραχωρείται κάθε χρόνο ετήσια προσαύξηση ανάλογα με τις ώρες εργασίας τους.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η παραδοχή του Προέδρου του ΔΣ του ΡΙΚ ότι υπάρχει δυσμενής διάκριση μεταξύ των μόνιμων υπαλλήλων με τους συνεργάτες, αφού ο μέσος όρος κόστους των μόνιμων ανέρχεται στις €76 χιλ το χρόνο.

Οι συνεργάτες ωστόσο, λαμβάνουν τα μισά χρήματα και χωρίς τα ανάλογα ωφελήματα.

Αμφιβολίες και αιχμές άφησαν κάποια μέλη της επιτροπής για το γεγονός ότι συνεργάτες οι οποίοι μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου μπήκαν στην ανάλογη μισθολογική κλίμακα ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Goldens Boys και Girls

Για Goldens Boys και Girls και για προσλήψεις συγγενών μέχρις εβδόμης γενεάς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου ενώ την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης μίλησε για σκάνδαλο το γεγονός ότι αριθμός εργαζομένων στο ΡΙΚ είναι διπλοθεσίτες.

Στις κατηγορίες απάντησε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, Μάκης Συμεού, ο οποίος ανέφερε ότι το συμβούλιο εξετάζει το θέμα της εξωυπηρεσιακής απασχόλησης, σημειώνοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί η πολιτική.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των διπλοθεσιτών υπαλλήλων στο ΡΙΚ, δήλωσε ότι πρόκειται για μικρό αριθμό οποίος δεν ξεπερνά τους πέντε.

Πάντως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ζήτησε το μισθολόγιο των
εργαζομένων στο ΡΙΚ καθώς και τις ετήσιες εκθέσεις του εσωτερικού ελεγκτή του ΡΙΚ από το 2005 μέχρι και το 2010.

Μάλιστα σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής θα συζητηθεί το θέμα των συνεργατών και του πορίσματος του Επιθεωρητή εργασίας στην παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας.

Στήριξη από Αρχή Ραδιοτηλεόρασης

Τροποποίηση των κανονισμών περί δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ζήτησε ο Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Ανδρέας Πετρίδης, αφού όπως εξήγησε αυτοί καθορίζουν τα ποσοστά που οφείλει το ΡΙΚ να αφιερώνει στα διάφορα προγράμματα.

Η μέθοδος αυτή, σημείωσε, δημιουργεί στρέβλωση της πραγματικότητας ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου