You are here

Συστάσεις ελεγκτή για επιδόματα στην Αρχή Ηλεκτρισμού

14/06/2018 12:59

Τη θέση ότι εξακολουθούν να καταβάλλονται σημαντικά ποσά που φθάνουν τα €6 εκ. για επιδόματα προσωπικού της Αρχής Ηλεκτρισμού, εκφράζει η ελεγκτική υπηρεσία.

Στην έκθεσή της για την ΑΗΚ, η υπηρεσία αναφέρει ότι δεν έχει υιοθετηθεί σύσταση της για εξέταση κατά πόσο δικαιολογείται η συνέχιση της καταβολής τους και εάν ενδείκνυται η μείωσή τους.

Αναφέρεται ότι παρεμφερή ωφελήματα ύψους €10 εκ. περίπου εξακολουθούν να καταβάλλονται σε υπαλλήλους και συνταξιούχους της Αρχής, χωρίς να ληφθούν ενέργειες για διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τροποποίηση των σχετικών προνοιών στη συλλογική σύμβαση, σύμφωνα με κατ΄επανάληψη συστάσεις της υπηρεσίας.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αρχή συνομολόγησε κατά καιρούς συμβάσεις για αγορά υπηρεσιών διαφόρων ειδικοτήτων με 47 άτομα, επειδή εργάζονταν με εξαρτημένη εργασία που δημιουργούσε σχέση εργοδότητη – εργοδοτουμένου, και μετατράπηκαν (43 το 2009, 2 το 2011 και 2 το 2016) σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου.

Η υπηρεσία επεσήμανε ότι σε περίπτωση νέων συμβάσεων αγοράς υπηρεσιών, η Αρχή θα πρέπει να θέσει όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες που να διασφαλίζουν ότι δεν δημιουργείται δημοσιοϋπαλληλική σχέση μεταξύ των συμβασιούχων και της Αρχής.

Γίνεται αναφορά σε παραχώρηση πρόσθετων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων κατά την πρόωρη αφυπηρέτηση δύο υπαλλήλων, λόγω ανάληψης δημοσίου λειτουργήματος.

Για διασφάλιση των εσόδων της Αρχής, η υπηρεσία εισηγήθηκε τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων για διεκδίκηση των οφειλομένων από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και αυστηρή εφαρμογή της εισπρακτικής της πολιτικής.

Οι οικονομικές καταστάσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για το έτος που έληξε στις 31.12.2017, έχουν ελεγχθεί από ιδιώτη ελεγκτή που διόρισε η Αρχή με την έγκριση της ελεγκτικής υπηρεσίας. Η Υπηρεσία μας έχει διενεργήσει επιπρόσθετο οικονομικό έλεγχο και έλεγχο συμμόρφωσης.

Τα κέρδη της ΑΗΚ μειωθήκαν το 2017 στα €59,6 εκ. από κέρδη €77,1 εκ. το 2016.

Ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται και σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές από το 1964 μέχρι σήμερα. Κατά την 31.12.2017 η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που διοχετεύτηκε και δεν τιμολογήθηκε ούτε εισπράχθηκε από τους Τουρκοκύπριους των εν λόγω περιοχών, χωρίς την επιβολή τόκων, ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής, σε €272,5 εκ. Για το 2017, η αξία της εν λόγω ηλεκτρικής ενέργειας ήταν €0.5 εκ. και αφορούσε σε κατανάλωση από τουρκοκυπριακά υποστατικά στην περιοχή Πύλας. Σημειώνεται ότι στα εν λόγω υποστατικά, η Αρχή δεν έχει εγκατεστημένους μετρητές και, ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η καταγραφή και τιμολόγηση της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας ανά υποστατικό.

Η υπηρεσία αναφέρεται στην καθυστέρηση στην ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων της Αρχής, καθώς επίσης στην υποβολή των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων με την έκθεση του ιδιώτη ελεγκτή.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι εξακολουθούν να παρέχονται νομικές υπηρεσίες στην Αρχή, από το ίδιο το δικηγορικό γραφείο, όπως με τα χρόνια μετεξελίχθηκε, για 65 περίπου χρόνια.

Επίσης, αναφέρεται η καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων για τα οποία έγιναν απαλλοτριώσεις το 2000, άφησε εκτεθειμένη την Αρχή σε αγωγές των ιδιοκτητών της γης, με συνεπακόλουθο την καταβολή ήδη σημαντικών αποζημιώσεων και την πιθανότητα καταβολής πρόσθετων αποζημιώσεων.

Γ.Χ.