You are here

Διεθνείς οίκοι τρίζουν τα δόντια για τις εκποιήσεις

04/02/2021 07:27

Οι διεθνείς οίκοι τρίζουν τα δόντια και προειδοποιούν τις κυπριακές Αρχές ότι η εν εξελίξει προσπάθεια της Βουλής να αλλάξει με τροπολογίες το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων, προκαλώντας χρονοβόρες συνθήκες στη διαδικασία πλειστηριασμών, θα επιμετρήσει αρνητικά στις επικείμενες αξιολογήσεις.

Την ίδια ώρα, θεωρούν ώς κομβικό σημείο για την κυπριακή οικονομία την πορεία που θα έχει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η τουριστική βιομηχανία καθώς, όπως επισημαίνεται, τα δεδομένα που επικρατούν στο νησί σε ότι αφορά την επιδημιολογική του εικόνα, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, δεν είναι ενθαρρυντικά. 

Εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν θα πρέπει να δημιουργεί οποιεσδήποτε προσδοκίες, αν ληφθεί υπόψη ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες, μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουν ενώπιον τους οποιεσδήποτε κρατήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, την περασμένη Τρίτη τεχνοκράτες του διεθνούς οίκου αξιολόγησης S&P, στο πλαίσιο μακράς τηλεδιάσκεψης που είχαν με ομόλογους τους του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, ενημερώθηκαν για τη δημοσιονομική κατάστασης τη χώρας και του τραπεζικού συστήματος, στη βάση των επιπτώσεων που προκαλούνται στην πραγματική οικονομία, στα δημόσια οικονομικά και στο τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της συνεχιζόμενης παρατεταμένης πανδημίας.  

Οι πληροφορίες φέρουν τους τεχνοκράτες του διεθνούς οίκου να κτυπούν καμπανάκι στις κυπριακές Αρχές σε σχέση με την προσπάθεια της κυπριακής Βουλής να προβεί σε τροπολογίες επί του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις εκποιήσεις.

Η θέση τους ήταν σαφής: Tυχόν, στρέβλωση του υφιστάμενου πλαισίου εκποιήσεων, θα προκαλέσει πισωγυρίσματα στο τραπεζικό σύστημα εν μέσω μεγάλων προκλήσεων λόγω της πανδημικής κρίσης.  

Τόσο οι τεχνοκράτες του διεθνούς οίκου όσο και αυτοί του Υπουργείου Οικονομικών και της ΚΤ συνεκτίμησαν ότι τυχόν στρέβλωση του νόμου για τις εκποιήσεις θα φέρει στην επιφάνεια θέμα αυξημένων εποπτικών απαιτήσεων σε ότι αφορά τις προβλέψεις των εγχώριων τραπεζών και ειδικότερα των συστημικών. 

Πάντως, βουλευτές με τους οποίους μίλησε η StockWatch ισχυρίστηκαν ότι ενδχομένως η αναβολή για τρίτη συνεχή φορά της συζήτησης του περί δικαστηρίων νόμου να μην είναι τυχαία λόγω επικείμεων αξιολογήσεων απο τους διεθνείς οίκους.

Κρατούν ακόμη τα δημόσια οικονομικά

Σε σχέση τα δημόσια οικονομικά, και λαμβάνοντας υπόψη το τι επικρατεί σήμερα και στις άλλες ευρωπαικές χώρες, η Κύπρος βρίσκεται περίπου στην ίδια κατάσταση.

Οι τεχνοκράτες του διεθνούς οίκου εκτίμησαν ότι στον παρόν στάδιο το κράτος μπορεί να καλύψει το δημόσιο χρέος και δεν εγείρεται οποιοδήποτε θέμα πληρωμών. 

Σημείωσαν, ωστόσο, πως όταν τα λεφτα διαθέσιμα μίας χώρας μειώνονται, οι πολιτικές της θα πρέπει να είναι πιό στοχευμένες στους τομείς που θα την οδηγήσουν σε ανάπτυξη, όπως ειναι ο τουρισμός, εκφράζοντας την προσδοκία ότι εντός του έτους θα μειωθεί σημαντικά η συντήρηση τομέων της οικονομίας με κρατική στήριξη. 

Παρά την γκρίζα εικόνα στα δημόσια οικονομικά της χώρας οι τεχνοκράτες των S&P, άφησαν να εννοηθεί ότι η οποιαδηποτε πρόθεση των οίκων για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου είναι στο παρόν στάδιο κάπως απομακρυσμένη. 

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε υπενθυμίσει πρόσφατα ότι η Κύπρος βρίσκεται μόνο μία βαθμίδα πάνω από την κλίμακα «σκουπίδια», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν υπάρξει συνετή δημοσιονομική πολιτική «τότε είναι πιό εύκολο να υποβαθμιστεί το αξιόχρεο της χώρας παρά να αναβαθμιστεί».

Σημείο αναφοράς η τουριστική βιομηχανία 

Οι τεχνοκράτες των S&P τόνισαν ότι η καλοκαιρινή περίοδος αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς για την κυπριακή οικονομία. 

Επισήμαναν μάλιστα ότι, αν χαθεί και αυτή η τουριστική χρονιά, τότε τα προβλήματα για τα δημόσια οικονομικά θα είναι πλέον πολύ σοβαρά. 

Χαρακτήρισαν ως πολύ θετική την προληπτική πολιτική που ακολούθησε το Γραφείο Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους αφού, όπως είπαν, η Κύπρος κατάφερε λίγο πριν απο το πρώτο lockdown να βγει στις διεθνείς αγορές και αργότερα εν μέσω της πανδημικής κρίσης να εξέλθει ακόμη μία φορά και να αντλήσει την αναγκαία ρευστότητα. 

Ο διευθυντής του γραφείου διαχείρισης δημόσιου χρέους Φαίδωνας Καλοζώης ενημέρωσε τους τεχνοκράτες των S&P και για τα αποτελέσματα της έκδοσης 5ετούς ομολόγου στο πλαίσιο του οποίου η Κύπρος άντλησε €1 δισ. ποσό το οποίο, όπως αναφέρθηκε, θα καλύψει μέρος των κρατικών σχεδίων στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Σημειώνεται επίσης ότι η Κύπρος άντλησε από το ταμείο sure (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) της Κομισιόν τη δεύτερη δόση δανείου ύψους €229 εκατ., στο πλαίσιο εξασφάλισης χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για το μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Κύπρος είχε λάβει τα πρώτα €250 εκατ. από το εν λόγω πρόγραμμα.

Προβληματισμοί για τα ΜΕΔ

Εκτενής αναφορά έγινε στην τηλεδιάσκεψη των τεχνοκρατών των S&P και για τη διαχείριση των ΜΕΔ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες τράπεζες.

Σημείωσαν ότι αναμένουν ενδείξεις από τις τράπεζες για την κατάσταση των δανείων που είχαν μπεί σε μορατόριουμ. Το σύνολο των δανείων των οποίων οι δόσεις είχαν ανασταλεί ανήλθαν στα €12 δισ. 

Οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ ανέφεραν ότι τα πρώτα σημάδια φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά κυρίως σε σχέση με τα δάνεια των φυσικών προσώπων. 

Πιο χλωμή φαίνεται να είναι η εικόνα αναφορικά με τα δάνεια των επιχειρήσεων και ειδικότερα των ξενοδοχειακών μονάδων καθώς οι δόσεις των πλείστων καταβάλλονται μετά το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνου. 

Ερωτήματα τέθηκαν επίσης απο πλευράς του διεθνούς οίκου και για το σχέδιο Εστία.

Του Λεύκου Χρίστου