You are here

Κ. Πετρίδης: Μεγάλο στοίχημα ο τουρισμός

30/06/2020 10:23

Μεγάλο στοίχημα για την οικονομία είναι η πορεία του τουρισμού, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας στο διαδυκτιακό 10ο Economic Congress, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι ο κορωνοϊός πέραν από τις υγειονομικές επιπτώσεις οδήγησε στη μεγαλύτερη κρίση από το 1929 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την πρώτη στιγμή, σημείωσε, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε στη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων διακίνησης κάτι που δεν έπραξαν όλες οι χώρες. «Κάναμε μια άνευ προηγουμένου κρατική παρέμβαση με πρόγραμμα στήριξης», επεσήμανε.

Η στήριξη όσον αφορά το  δημοσιονομικό πακέτο ανέρχεται σε €1,2 δισ. 7-8% του ΑΕΠ και το μεγαλύτερο μέρος διοχετεύτηκε για τη στήριξη των εισοδημάτων.

Πρόσθεσε ότι «χρησιμοποιήσαμε και εργαλεία που μας έδωσε η ΕΚΤ όπως είναι η αναστολή δόσεων και ο ανατοκισμός», ενώ στηρίχτηκε ο τομέας του τουρισμού και άλλοι τομείς.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης.

Σημείωσε ότι από την κρίση πρέπει να λαμβάνουμε κάποια διδάγματα, ότι πρέπει σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να δημιουργούνται οικονομικά περιθώρια.

Ανέφερε ότι μεγάλο στοίχημα για την οικονομία είναι πού θα κυμανθεί ο τουρισμός το επόμενο διάστημα καθώς υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες. Υπάρχει και ένα κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά την κατανάλωση, αλλά οι πρώτες ενδείξεις για την εσωτερική κατανάλωση είναι θετικές.

Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι αλλά και να υπάρχει ένας σωστός προγραμματισμός.

«Κρίνω ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για την ελληνική όσο και την κυπριακή οικονομία είναι η πορεία του τουρισμού, η οποία όμως δεν εξαρτάται μόνο από τις εθνικές πολιτικές. Σημείωσε ακόμη ότι παρά το κλίμα αβεβαιότητας, οι πρώτες ενδείξεις στην Κύπρο όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση είναι ενθαρρυντικές, κάτι που, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση.

Τόνισε ωστόσο ότι οι επεκτατικές πολιτικές δεν μπορεί να συνεχιστούν για πάντα, αλλά είναι βραχείας προθεσμίες.

Για το μέλλον, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο ίδιος είναι οπαδός της «οικονομικής ορθοδοξίας» και όχι των μαγικών λύσεων. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, εκεί που προσπάθησαν να τις εφαρμόσουν μπήκαν σε επικίνδυνα μονοπάτια», τόνισε.

Επανέφερε το τρίπτυχο της υλοποίησης υγιών δημοσίων οικονομικών με μη ελλειμματικούς ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και δημιουργία αποθεμάτων, την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και της συνέχισης της πορείας διόρθωσης «της βαριάς  κληρονομιάς και των αμαρτιών του παρελθόντος» ήτοι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα ΜΕΔ, είπε, είχαν μια πτωτική πορεία αρκετά σημαντική στην προ της κρίσης εποχή, το 2020 θα ήταν ένας καθοριστικός χρόνος για να γυρίσουμε σελίδα και με την επαναφορά στην ομαλότητα θα πρέπει να δώσουμε μια ιδιαίτερη σημασία.

Ελληνική οικονομία

Ο Υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Χρίστος Σταϊκούρας παρουσίασε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη σειρά μέτρων που λήφθηκαν  για την επίτευξη οικονομικής μεγέθυνσης στη μετά κορωνοϊό εποχή.

Σημείωσε ότι ο κορωνοϊός οδηγεί την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση το 2020 και μεγάλα ποσοστά ανεργίας

Για την κυπριακή οικονομία, ανέφερε ότι έχει όλες τις δυνατότητες για να πετύχει τους στόχους της.

Στην ομιλία του, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε πως η κρίση του κορωνοϊού «ανέκοψε απότομα» την αναπτυξιακή πορεία που ακολουθούσε η ελληνική οικονομία το 2019 και στις αρχές του τρέχοντος έτους.
            
«Η υγειονομική κρίση οδηγεί την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση με υψηλά ποσοστά ανεργίας και την κυβέρνηση  σε παροδική αλλαγή των επιλογών πολιτικής της. Αυτή η αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης κατέστη αναγκαία προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποιεί ένα ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο με σειρά εργαλείων και δράσεων που στοχεύουν την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας, την στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Όλα τα πιο πάνω, συνέχισε, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει έμπρακτα κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλείσει αυτή η παρένθεση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις είπε, υπενθυμίζοντας ότι στο προηγούμενο Eurgroup Ελλάδα και Κύπρος εκθειάστηκαν για την ταχεία και αποφασιστική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Αναφέρθηκε και στις δύο εξόδους της Ελλάδας στις αγορές κατά την περίοδο της κρίσης, με χαμηλότερες αποδόσεις από προηγούμενες εκδόσεις χρέους, αλλά και στις αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων με επιτόκιο αντίστοιχο με τα προ κορωνοϊού επίπεδα.

«Όπως αναγνωρίζεται  από τα στοιχεία για το ΑΕΠ, η οικονομία σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «η κυβέρνηση θέτει ως βασικό στόχο η ελληνική οικονομία να αναπτύξει τη δυναμική που είχε αναπτύξει πριν την υγειονομική κρίση και να ενδυναμωθεί περαιτέρω» με δρομολόγηση πολιτικών πιο μόνιμου χαρακτήρα.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε κυρίως στην προώθηση μεταρρυθμίσεων ως εφαλτήριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, την εφαρμογή συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής με σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρος και πρωτίστως των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του υψηλού ιδιωτικού χρέους και την περαιτέρω ενίσχυση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και ένα βελτιωμένο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό στοίχημα, το οποίο η Ελλάδα θα κερδίσει. Το ίδιο πιστεύω και για την Κύπρο η οικονομία της οποίας έχει όλες τις δυνατότητες να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η κυπριακή κυβέρνηση. Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, έχουν αποδείξει ότι ξέρουν πώς θα ξεπερνούν τις δυσκολίες και να αντιμετωπίζουν τις προσκλήσεις της οικονομικές και γεωπολιτικές προς όφελος των πολιτών τους», κατέληξε.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνου στην αρχική του τοποθέτηση, σημείωσε ότι μετά το αρχικό στάδιο είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε καλύτερα τα δεδομένα, να ακτινογραφήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. Τόνισε ότι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού ήταν τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές.