You are here

Το μεγάλο επενδυτικό στοίχημα για 3 μαρίνες

02/07/2022 06:00

Νέα δυναμική στο χώρο του ναυτικού τουρισμού αποκτά από φέτος η Κύπρος μετά την ανάπαυλα των δύο ετών λόγω της πανδημικής κρίσης.

Με την πλήρη λειτουργία της Μαρίνας Λεμεσού η οποία φιγουράρει στο χάρτη του ναυτικού τουρισμού από το 2013, τη λειτουργία από φέτος της Μαρίνας Αγίας Νάπας και το λιμάνι και τη Μαρίνα Λάρνακας, τα οποία εισήλθαν δυναμικά στο παιχνίδι μετά που απέκτησαν νέο επενδυτή, αναπτερώνονται οι προσδοκίες για κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από τον ναυτικό τουρισμό.

Περισσότερες από 7,000 αφίξεις σκαφών στη Μαρίνα Λεμεσού

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο  Tom Lord, Marina Manager στης Μαρίνας Λεμεσού η παγκόσμια βιομηχανία ναυτιλίας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την πανδημία των τελευταίων δύο χρόνων ωστόσο στην παρούσα φάση έχει εισέλθει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης στέλλοντας το μήνυμα ότι η Κύπρος συνεχίζει δυναμικά να καθιερώνεται ως ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς σκαφών αναψυχής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του έργου τον περασμένο χρόνο, «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και ταυτόχρονα χαρούμενοι καθώς βλέπουμε την κίνηση των σκαφών να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής. Επιπλέον, τα παρόντα στοιχεία είναι αρκετά ενθαρρυντικά διότι μέχρι στιγμής, έχουμε φιλοξενήσει πέραν των 500 σκαφών από τα οποία δημιουργείται και ένας εξίσου μεγάλος αριθμός επισκεπτών ετησίως».

Ενδεικτικά της καλής πορείας της Μαρίνας Λεμεσού είναι και τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε υποδεικνύοντας ότι «έπειτα από 8 χρόνια λειτουργίας της Μαρίνας, περισσότερες από 7,000 αφίξεις σκαφών αναψυχής έχουν σημειωθεί, καλωσορίζοντας πέραν των 300 superyachts μέχρι 110m».

Οι κάτοχοι θέσεων ελλιμενισμού προέρχονται κυρίως από τις γειτονικές χώρες όπως είναι το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Τουρκία και η Ελλάδα, ενώ αρκετά σκάφη έχουν φτάσει στο νησί μας το τελευταίο διάστημα, κυρίως από χώρες εκτός Ευρώπης, όπως είναι η Αμερική, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή.

Η κ. Νικολάου αναφερόμενη στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είπε ότι έχουν ψηλώσει περαιτέρω τον πήχη της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες των σκαφών.

«Η προσπάθεια μας εστιάζεται στην παραχώρηση των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών διασφαλίζοντας ότι καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σκαφών, ανεξαρτήτου μεγέθους και εποχής, προσφέροντας υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από διάφορες δραστηριότητες σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατό πιο φιλικές προς το περιβάλλον όλες τις δραστηριότητες τόσο από μεριάς λειτουργικότητας της μαρίνας όσο και από πλευράς της οικιστικής και εμπορικής περιοχής του έργου. Παράλληλα, έχουμε ψηφιοποιήσει αρκετές από τις υπηρεσίες μας δημιουργώντας έτσι μία πιο αποτελεσματική και διαδραστική επικοινωνία με τους πελάτες μας».

Στην παρούσα φάση, πρόσθεσε, «θα λειτουργήσουμε επίσης την ανανεωμένη υπηρεσία Trailer Boat Park, μέσα από την οποία σκοπεύουμε να καινοτομήσουμε. Η νέα αυτή υπηρεσία θα προσφέρει μια εντελώς νέα εμπειρία στους ιδιοκτήτες τρέιλερ σκαφών, μέσω της οποίας θα μπορούν να ζητούν από την ομάδα της μαρίνας να τους μεταφέρει το σκάφος σε μια καθορισμένη θέση ελλιμενισμού και αφού απολαύσουν την βόλτα τους στην θάλασσα, η ομάδα της Μαρίνας θα αναλαμβάνει την τοποθέτηση του σκάφους τους πίσω στον ειδικό χώρο  στάθμευσης σκαφών».

Ο Tom Lord, Marina Manager χαιρέτισε τη λειτουργία της Μαρίνας Αγίας Νάπας και τη διαχείριση της μαρίνας και λιμανιού Λάρνακας από νέο επενδυτή εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα προσδώσουν αξία στην Κύπρο και θα ενισχύσουν τον κλάδο της ναυτιλίας κάτι το οποίο θα επιταχύνει την άνοδο της Κύπρου ως επιθυμητού και επιτυχημένου προορισμού ναυτιλίας, το οποίο είναι προς όφελος της ευρύτερης τοπικής οικονομίας.

Πάνω από 200 σκάφη την ημέρα στη Μαρίνα Αγίας Νάπας 

«Ο μόνιμος ελλιμενισμός σκαφών  στη Μαρίνα Αγίας Νάπας παρουσιάζει αυξητική τάση μετά το άνοιγμα της εμπορικής ζώνης ενώ αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση από 1η Ιουλίου 2022», σύμφωνα με τον διευθυντή της μαρίνας Κώστα Φυτιρή.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Φυττιρής είπε ότι «συνολικά αυτή τη στιγμή ελλιμενίζονται μόνιμα στη μαρίνα στη βάση ετήσιων συμβολαίων γύρω στα 100 σκάφη ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένονται για ολιγοήμερη παραμονή άνω των 200 σκαφών τόσο από την Κύπρο όσο και το εξωτερικό».

Επεσήμανε ότι «η αγορά στην οποία στοχεύουμε είναι οι χώρες της Μέσης Ανατολής  όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος καθώς και Κύπριοι ιδιοκτήτες που τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία μαρίνων έχουν αυξηθεί».

Όσον αφορά την εμπορική ζώνη, είπε ότι «αναμφίβολα, τα εγκαίνια της Μαρίνας, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, από τον πρόεδρο της Κυπριακής  Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας, πολλά υποσχόμενης και συνάμα συναρπαστικής εποχής για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας. Η εμπορική ζώνη της μαρίνας προσφέρει πλέον περισσότερες επιλογές διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Στις εγκαταστάσεις της λειτουργούν τα εστιατόρια Robuchon, L’Atelier, Le Deli και σύντομα το Le Sundeck, το Sushi Yama ένα νέο εστιατόριο Γιαπωνέζικης κουζίνας καθώς και ένα νέο surf & turf concept - το Sueno Azul. To Riva Beachouse προσφέρει επίσης μια σημαντική παραθαλάσσια εμπειρία ψυχαγωγίας στη δυτική πλευρά της ανάπτυξης.

Παράλληλα, λειτουργούν τα καταστήματα Coffee Berry και PahitIce καθώς και το convenience store της Αλφαμέγα. Ο χώρος ξεκούρασης πληρωμάτων και επισκεπτών, Crew Lounge, είναι επίσης διαθέσιμος προσφέροντας ένα ιδανικό περιβάλλον χαλάρωσης.

Πρόσφατα στην εμπορική ζώνη προστέθηκε ένα κατάστημα πώλησης έργων τέχνης ενώ σύντομα θα ανοίξει και το πρώτο κατάστημα ένδυσης.

Τις προσφερόμενες υπηρεσίες και καταστήματα συμπληρώνουν, ένα κατάστημα πώλησης ναυτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού καθώς και οι εταιρείες BluePoint Yachting και Yachtica, παρέχοντας υπηρεσίες πώλησης και ναύλωσης σκαφών αναψυχής.

Ούριος άνεμος και στο λιμάνι Λάρνακας

Νέος αέρας φύσηξε και στο λιμάνι Λάρνακας, καθώς άρχισαν ήδη να αγκυροβολούν τα πρώτα κρουαζιερόπλοια, με τις προοπτικές να είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, δήλωσε στη  StockWatch, ο διευθύνων Σύμβουλος της Kition Ocean Holdings Ltd, Πάνος Αλεξάνδρου.

«Αναμένουμε 14 κρουαζιερόπλοια τους επόμενους 3 μήνες, κυρίως από το Ισραήλ με περίπου 1500 επιβάτες ο καθένας  ενώ το πρώτo κρουαζιερόπλοιο το Crown Iris το οποίο αφίχθηκε στις 13 Μαΐου από τη Χάιφα μετέφερε 1000 επιβάτες».

Σημείωσε ότι «τα σχόλια που έλαβαν οι επιβάτες και οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων μέχρι σήμερα είναι συντριπτικά και όλοι εκτιμούν τη φιλοξενία της εταιρείας μας, του δήμου Λάρνακας και του τουριστικού συμβουλίου Λάρνακας».

Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο θα πραγματοποιήσει συνολικά δεκαπέντε προγραμματισμένες αφίξεις στο λιμάνι Λάρνακας κατά την περίοδο Μαΐου-Νοεμβρίου, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι τις πλείστες φορές θα διανυκτερεύει εντός του λιμένα. Υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει στη Λάρνακα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν γύρω στους 20.000 επιβάτες.

Ο στόχος της Kition Ocean Holdings είναι από το 2023 να φτάνουν ετησίως στο λιμάνι Λάρνακας, 50 επιβατικά πλοία.

Η κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, ανέλαβε τη διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης από την 1η Απριλίου, προγραμματίζοντας έργα €1,2 δισ.

Της Ηρώς Ευθυμίου